Dla kawoszy: filiżanki, ekspresy i zaparzacze do kawy
KuchniaDla tych, którzy zaczynają z nią dzień i tych, którzy delektują się nią popołudniami wybraliśmy ekspresy, zaparzacze oraz piękne kubki i filiżanki do serwowania aromatycznej kawy.
Kto pije najwięcej kawy?
Czy wiecie, że Europejczycy wypijają średnio 4 filiżanki tego aromatycznego napoju dziennie? Może zaskoczy Was fakt, że to nie Włości piją najwięcej kawy, lecz Skandynawowie (w końcu fika, czyli przerwa na kawę, jest tam koniecznością!), którzy piją jej ponad trzy razy więcej niż Polacy.
Międzynarodowy Dzień Kawy przypada 29. września, ale niektórzy pewnie świętują go codziennie. Jedni zaczynają dzień z małą czarną, inni delektują się nią popołudniami przeglądając ulubiony magazyn, czytając ciekawą książkę albo w czasie spotkania z przyjaciółmi. Dla kawoszy (i nie tylko) wybraliśmy ekspresy, zaparzacze i kawiarki oraz kubki i filiżanki, które sprawią, że ten rytuał będzie przyjemnością.
Ekspres do kawy, zaparzacz french press, a może chemex?
Nowoczesne ekspresy nie tylko designersko wyglądają, ale są też wyposażone we wszystkie niezbędne funkcje, np. spieniania mleka, i pozwalają przygotować nawet kilkanaście różnych napojów. Niektórymi można nawet sterować za pomocą aplikacji na smartfonie. Ekspresy automatyczne i kapsułkowe zrobią dla nas kawę w kilka minut. To proste i wygodne rozwiązanie dla tych, którym zawsze brakuje czasu. Wystarczy wcisnąć jeden guzik.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego, parzona przez działanie zwiększonego ciśnienia, to espresso, które będzie doskonałe zarówno samodzielnie oraz jako baza do przyrządzania innych napojów. Napój z ekspresu przelewowego zwykle będzie miał więcej kofeiny niż z ciśnieniowego.
Zaparzacz do kawy w stylu french press to jeden z najprostszych sposobów parzenia. Mała czarna z dzbanka wyposażonego w filtr ma doskonały, głęboki smak. Coraz bardziej popularny jest klasyczny chemex (czy wszyscy pamiętamy go z serialu „Przyjaciele”?). Powoli kapiąca, aromatyczna kawa sprawdza się idealnie podczas leniwych śniadań z bliskimi. To również świetny pomysł na prezent dla miłośniów życia w rytmie slow.
Młynek, miarka i spieniacz do mleka – uzupełniamy zestaw kawosza
Aby przygotować perfekcyjną kawę przyda się dobry młynek, który nie uwalnia aromatu w czasie mielenia oraz odpowiednia miarka, aby odpowiednia ilość ziaren trafia do aromatycznej, małej czarnej.
Lekką i puszystą piankę uzyskamy dzięki odpowiedniemu, ręcznemu spieniaczowi do mleka. W spieniaczu w formie niewielkiego dzbanka możemy też podgrzać mleko, które podamy gościom w mleczniku. Te praktyczne, elektryczne urządzenia, wykonane np. ze stali nierdzewnej, mają dzisiaj naprawdę eleganckie kształty.
W czym podawać kawę: filiżanki do espresso i szklanki do latte
Espresso serwujemy w małych filiżankach. Kawę nalewamy tylko do połowy. Bariści podgrzewają filiżankę, zanim naleją do niej małej czarnej. Weźcie z nich przykład, a kawa będzie bardziej aromatyczna i o głębszym smaku. Do espresso podajemy dodatkowo szklankę wody.
Cappuccino podajemy w większych filiżankach niż espresso, a latte z dużą ilością spienionego mleka i latte macchiato serwujemy w dużych filiżankach, smukłych szklankach albo ulubionych kubach. Jak podawać kawę mrożoną? Najlepiej w wysokich szklankach.
Ulubione kubki do kawy
Chyba każdy z nas ma swój ulubiony. Piękne, proste naczynia Tasja Ceramics i HK Living zachwycą miłośników stylu skandynawskiego, porcelana z delikatną niebieską obwódką Ćmielów Design Studio – minimalistów, a barwna porcelana z Bolesławca – rustykalnego. Eleganckie filiżanki Fyrklövern i pyszna kawa to zestaw idealny.
Romantyków urzeknie oryginalny kubek ze złotym uszkiem w kształcie serca np. pracowni Lutumursi. Miłośników oryginalnego wzornictwa uwiedzie kolorowa porcelana PIP Studio oraz prosta forma kubków z mocnym akcentem malowanym prawdziwym złotem od Malikceramik. Dla miłośników polskiego designu wybraliśmy też 5 kubków na dobry dzień od modnych, rodzimych pracowni ceramicznych.
Rozgrzewająca kawa na jesiennie i zimowe dni
Przygotowaliśmy już perfekcyjną kawę, teraz możemy ją doprawić. Rozgrzeje nas szczypta cynamonu, zmielonego chili albo imbiru, a szary dzień osłodzi nutka wanilii, karmelu albo czekolady. Do zimowej kawy możemy dodać też skórkę pomarańczową, miód i goździki. Będzie pyszna!
Do kawy możemy podać babeczki, ciasteczka, drożdżówki z marcepanem, francuskie rogaliki albo ciasto. Nasz sprawdzony przepis na ciasto bardzo czekoladowe znajdziecie tutaj: szybkie i wykwitnie czekoladowe.
Zobacz więcej inspiracji w galerii zdjęć.
Teskt: AB
Zdjęcie główne: porcelana Rococo, Ćmielów, porcelana.pl, poniżej: kawiarka Slowpresso, Karamuz, sklep.karamuz.pl
Zdjęcia: materiały prasowe