Testujemy multicooker Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer. Czy naprawdę wszystko można w nim ugotować?
KuchniaNowoczesny, wielofunkcyjny multicooker ma ułatwić pracę w kuchni, skrócić czas gotowania do minimum i zastąpić garnki, patelnię, frytkownicę, a nawet jogurtownicę. Sprawdzamy multicooker marki Instant Pot!
Poznajcie produkt: multicooker Instant Pot
Multicookery cieszą się ostatnio sporą popularnością. Nic dziwnego, pomagają oszczędzać czas, którego tak mało mamy na co dzień. Ci, którzy lubią nowinki z pewnością docenią to wielofunkcyjne urządzenie, tradycjonaliści – lubiący skwierczenie cebulki na patelni czy bulgoczące sosy w garnku i związane z tym zapachy – pewnie będą potrzebowali więcej czasu, by się do niego przekonać.
Dlatego kiedy dostałyśmy Instant Pot do testów, ucieszyłyśmy się – do tej pory wielofunkcyjne urządzenia kanadyjskiej marki przypadły do gustu Amerykanom i są jednym z najczęściej kupowanych produktów AGD za oceanem. Sprzęt ma programy do gotowania przeznaczone dla amatorów i profesjonalistów. Pozwala przygotować niemal każde danie – od soczystego mięsa, przez aromatyczne zupy i gulasze, chrupiące frytki, po jogurty i ciasta. W Polsce dostępnych jest 5 różnych serii Instant Pot o pojemności 2,8, 5,7 lub 7,6 litra. Poszczególne modele różną się od siebie nie tylko pojemnością, ale też ilością programów i funkcjonalnościami. My testowaliśmy multicooker Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer, czyli ten najbardziej zaawansowany z pojemnością 7,6 l.
Funkcje i techniczne parametry:
Multicooker Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer, który testowałyśmy, to model łączący zalety szybkowaru z dodatkowym rozwiązaniem, jakim jest pokrywa frytkownicy powietrznej. Posiada 11 programów gotowania, które możecie konfigurować według potrzeb: gotowanie po ciśnieniem (szybkowar), powolne gotowanie, gotowanie ryżu, przyrządzanie dań na parze i metodą sous vide, pieczenie z termoobiegiem, pieczenie ciast, grillowanie, suszenie (dehydrator), sterylizowanie i podgrzewanie żywności oraz beztłuszczowe smażenie gorącym powietrzem. Po ustawieniu właściwej temperatury możecie też przygotować jogurt.
W urządzeniu zastosowano aż 10 funkcji bezpieczeństwa, takich jak ochrona przed przegrzaniem czy bezpieczne blokowanie. Garnek wewnętrzny wykonano ze stali nierdzewnej i wyposażono w trójwarstwowe dno, dzięki czemu może być używany też na płytach grzewczych oraz w piekarnikach. Wykorzystano też inne bezpieczne materiały, takie jak wygodne silikonowe uchwyty umożliwiające łatwe podnoszenie i przenoszenie urządzenia. Nasz model, czyli Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer, ma dwie zdejmowane pokrywy, których zamiana powoduje błyskawiczne przekształcenie multicookera w frytkownicę.
Parametry techniczne:
-
Moc urządzenia: 1500 watów (230 V, 50 Hz)
-
Pojemność: 7,6 l
-
Liczba programów: 11
-
Zakres temperatur do beztłuszczowego smażenia gorącym powietrzem: od 21 °C do 232°C
-
Powłoka Instant Pot jest pozbawiona szkodliwych związków z grupy BPA/PFOA/PTF
-
Urządzenie posiada certyfikaty UL i ULC (gwarancja bezpieczeństwa i niezawodności)
Testujemy multicooker Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer
Z multicookera Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer korzystałyśmy przez dwa tygodnie, więc miałyśmy okazję sprawdzić jego możliwości zarówno w trakcie zabieganego, wypełnionego pracą tygodnia (a przecież musiałyśmy też jeść!), jak i w weekend, kiedy jest czas, by przygotować coś bardziej wykwintnego dla siebie czy dla gości. Wypróbowałyśmy głównie przepisy opublikowane na polskiej stronie producenta instant-pot.pl, ale spokojnie możecie przyrządzać w nim wszystkie ulubione dania (wskazówka: dla ułatwienia sprawdźcie najpierw tabelę czasów gotowania).
Od samego początku plusem urządzenia okazało się intuicyjne menu. Naprawdę jest bardzo łatwe w obsłudze. Przyznały to nawet osoby, które nie spędzają zbyt dużo czasu w kuchni i przygotowują dania stricte według przepisów. Ustawienie odpowiedniego programu zajęło im dosłownie minutę – wystarczy wcisnąć przycisk i gotowe. A te z nas, które lubią kulinarne eksperymenty, bez problemu dopasowały ustawienia multicookera do swoich pomysłów.
W tygodniu, kiedy zależało nam, by przygotować szybki, ale też zdrowy obiad, Instant Pot pozwolił przygotować zupę minestrone i warzywne ratatouille w ekspresowe 15 minut. Ugotowanie piersi z kurczaka w sosie pieczarko-porowym zajęło z kolei niecałe 20 minut. W weekend wypróbowałyśmy pieczone żeberka z sosem barbecue – urządzenie zastąpiło w tym przypadku piekarnik i trzeba przyznać, że sprawdziło się znakomicie. Mamy więc dobrą wiadomość dla tych, którzy w swojej kuchni serwują podobne dania obiadowe – mięso za każdym razem wychodzi mięciutkie i soczyste.
Używając pokrywy do smażenia beztłuszczowego, przygotowałyśmy m.in. frytki z batatów. Jak wyszły? Lekko chrupiące i o odpowiedniej, kremowej konsystencji. A z pomysłów na desery wypróbowałyśmy przepis na lekki pudding ryżowo-kokosowy. Deser, który wydaje się dość pracochłonny, robi się w kilkanaście minut (łącznie z ugotowaniem ryżu!). Następnie schłodziłyśmy go w lodówce. Pudding podałyśmy z wiórkami kokosowymi oraz wiśniami w syropie. Smakował i dorosłym, i dzieciom.
Podoba nam się…
-
Wielofunkcyjność. Instant Pot naprawdę zastępuje wiele urządzeń kuchennych, takich jak garnki, brytfanny, patelnie, frytkownice, ryżowary czy jogurtownice... Gotowanie, smażenie i pieczenie odbywa się praktycznie w jednym „garnku”.
-
Zdrowe gotowanie. Można przyrządzać posiłki na parze, metodą sous vide, która pozwala zachować wszystkie witaminy i wartości odżywcze,można też smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.
-
Wygoda i oszczędność czasu. Potrawy w szybkowarze gotują się znacznie szybciej (co jest bardziej energooszczędne niż gotowanie tradycyjnymi sposobami). Pracując w domowym biurze nie trzeba się co chwila odrywać od zajęć, by zamieszać zupę czy sprawdzić czy obiad nam się nie przypali.
-
Jakość wykonania – nowoczesny wygląd i intuicyjne menu. Mimo sporych rozmiarów Instant Pot całkiem elegancko prezentuje się w kuchni. Menu urządzenia jest wygodne i proste w obsłudze – przyciski na panelu są podpisane, a na wyświetlaczu wyświetla się czas i postęp gotowania (urządzenie pokazuje każdy krok od początku aż do końca). Przydatną opcją jest też opóźniony start.
Nie przepadamy za…
Wielkością urządzenia. Dostaliśmy do testów model o pojemności 7,6 litrów, który jest naprawdę duży i zajmuje sporo miejsca na blacie. Ten model to zdecydowanie opcja dla dużej rodziny (naszym zdaniem większej niż 3-osobowej) lub dla osób z dużą kuchnią, bo w małej może zabraknąć miejsca do krojenia tego wszystkiego, co mamy wrzucić do środka. Fakt, że multicooker zastępuje sporo sprzętów kuchennych, jednak jest to najczęściej wyposażenie, które przez większość czasu trzymamy schowane w szafkach.
Podsumowując
Jeśli mamy komuś polecić multicooker Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer, to napewno wszystkim tym, którzy lubią wygodę i chcą gotować zdrowo. To także świetna opcja dla zabieganych, bo domowy obiad będzie gotowy w kilkanaście minut i bez bałaganu – danie przygotujecie w jednym naczyniu. Polubicie Instant Pot, jeśli zamiast wielu sprzętów AGD, wolicie jedno, nowoczesne i wielofunkcyjne, urządzenie. Mulicooker jest bardzo pojemny, dlatego to doskonałe rozwiązanie dla większych rodzin. Świetnie sprawdzi się też podczas rodzinnych obiadów, przyjęć oraz innych uroczystości.
Gdzie kupić?
Multicookery Instant Pot są dostępne na oficjalnej polskiej stronie marki: instant-pot.pl oraz w największych sieciach sprzedaży produktów AGD. Ich ceny zaczynają się od 590 złotych, a kończą na 1680 złotych.
Tekst: Redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe