Wyposażenie kuchni – kolorowe naczynia w kształcie owoców i warzyw
KuchniaChoć nie pachną jak te z ogrodu, możemy je mieć na stole przez cały rok. Kolorowe naczynia w kształcie owoców i warzyw wyglądają równie pięknie jak ich naturalne odpowiedniki.
Kolorowe naczynia w kształcie warzyw
Zupa w kapuścianej wazie, makaron na liściu sałaty, dzbanek z porcelanowych liści bananowca, salaterki jak czerwone pomidory, miseczka na hummus i inne warzywne pasty w kształcie bakłażana, pojemnik na małe przekąski w formie papryki. Warzywa z porcelany wyglądają równie apetycznie jak serwowane potrawy.
Cermiczne kaczynia w kształcie warzyw dopasujemy do każdego dania i różnorodnych przekąsek. Jeśli podamy w nich obiad, nie musimy już dekorować stołu. Wystarczą im do towarzystwa pojedyncze świeże kwiaty.
> Zobacz także: Jesienne dekoracje stołu, dzięki którym obiad będzie przyjemnością <
Owocowa zastawa stołowa nie tylko na lato
Ananasowy serwis obiadowy zaskoczy gości i zaostrzy apetyt na owocowe przysmaki. Sałatkę z cytrusów podamy w miseczce w kształcie połówki melona albo wydrążonego arbuza. Do jeżynowego dzbanka wlejemy kompot z malin, a borówki zaserwujemy w bananie. W końcu wszystkie dania zasługują na piękną oprawę.
Kolorowe naczynia umilą wspólne biesiadowanie przez cały rok. Na stole wyglądają radośnie nawet, gdy za oknami deszcz i jesienna szaruga. Warzywa i owoce z porcelany znajdziemy na przykład w kolekcji portugalskiej marki Bordallo Pinheiro. Wybrane produkty możemy kupić w Polsce w salonach Rosenthala oraz na stronie porcelanaonline.pl.
Garnki i naczynia do zapiekania – jak warzywa z ogródka
Aromatyczne potrawy zachowają wyjątkowy smak, gdy przygotujemy je w żeliwnych garnach. Te kolorowe naczynia są nie tylko praktyczne, ale i dekoracyjne. Pięknie prezentują w kuchniach. Garnek w kształcie dyni – idealny do pichcenia jesiennych dań – swoim oryginalnym wyglądem od razu przyciągnie wzrok gości.
Naczynia do zapiekania różnią się nie tylko rozmiarem, ale również kolorami i kształtami. Możemy serwować posiłki w czerwonych pomidorach, żółtych paprykach albo zielonych karczochach. Sycąca zapiekanka w takim naczyniu żaroodpornym doskonale prezentuje się na każdym stole, zarówno w domu, jak i w ogrodzie.
> Zobacz też: Dekoracje jesienne – piękne i nastrojowe ozdoby do domu <
Teksty: Agnieszka Wójcińska, AB
Zdjęcia: materiały prasowe