Gdyby nasze prababcie weszły dziś do kuchni, mogłyby mieć kłopot z zaparzeniem kawy. Tostery, ekspresy i blendery to prawdziwe cuda techniki. A od kolorów kręci się w głowie. Jak urządzamy współczesne kuchnie?

Urządzanie kuchni od A do Z

Tak jak poduszki dobieramy do koloru ściany czy wzoru na zasłonach, tak samo zróbmy z AGD. Mało kto zdecyduje się na cytrynowe szafki, ale wyciskarka i toster – czemu nie? Tu o odwagę łatwiej. Jeśli zbyt intensywne kolory znudzą się, zmienimy je. A przecież mają wpływ na samopoczucie. Teoria barw mówi, że czerwony, żółty i pomarańczowy sprzyjają jedzeniu, ale jeśli się odchudzamy, lepsze będą błękity i fiolety. Chęć do pracy z kolei poczujemy w otoczeniu zieleni.

Znudzeni minimalizmem projektanci zakochali się znowu w latach 60. Dlatego tak modne są zaokrąglone formy tosterów (Philips, Kenwood), a dotykowe wyświetlacze zastępują zegary ze wskazówkami (piekarnik Franke). Wracają też kuchnie, jakie widzieliśmy u babci – często mają po dwa piekarniki, podgrzewacz do talerzy, a na żeliwnych rusztach zmieści się nawet pięć garnków. I co ważne, kuchnie wcale nie muszą być białe. Firma Falcon produkuje nawet różowe. Podobają się też, i to nie tylko właścicielom loftów, dizajnerskie cacka, jakby żywcem przeniesione z XIX wieku. Weźmy ekspres do kawy włoskiej marki Elektra – połyskujący srebrem lub miedzią z dźwigniami i pokrętłami.

Nowonki techniczne do kuchni
I niech nie zmyli nas klasyczna forma – kryją się pod nią nowinki techniczne, z oszczędnością na czele. Bo wyścig producentów cały czas trwa i każdy najmniejszy nawet kuchenny drobiazg powinien być eko. Stąd piekarnik, który automatycznie dobierze parametry pieczenia (Electrolux Inspiration) – bo po co piec za długo? Okap, który włączy się sam, kiedy w kuchni pojawi się niepożądany zapach (Falmec). Albo robot kuchenny z płytą do podgrzewania (Master Chef Kenwooda) – nie musimy już rozgrzewać kuchenki, aby ubić trochę kremu nad parą.

Oszczędne są również materiały, z których AGD jest zrobione – niezniszczalna stal albo szlachetny tytan i złoto (piekarnik Miele), doskonale izolujący silikon (Bodum), nieraz nawet drewno (Amica). Dyskretnie wyeksponowane w kuchni, niewątpliwie dodadzą jej uroku. Gotowanie też może być przecież dizajnerskie.

Tekst: Beata Woźniak
Zdjęcia: serwisy prasowe firm

reklama