Jaki ekspres do kawy wybrać do domu, by mieć pyszną kawę na co dzień?
KuchniaJedni zaczynają dzień szybkim, mocnym espresso, inni pomału delektują się kawą z mleczną pianką przeglądając ulubiony magazyn. Ale jak przyrządzić małą czarną, aby wydobyć z niej najlepszy smak i aromat? Potrzebny jest ekspres do kawy. Sprawdzamy, jak wybrać najlepszy model do domu.
Jaki ekspres do kawy wybrać do domu?
W ostatnim czasie większość z nas przeniosła się z biura do domu. Przestrzeń naszego mieszkania zaczęła pełnić nową, dodatkową funkcję – home office. Zmiana wpłynęła na także na wystrój wnętrza. Musieliśmy zaplanować kącik do pracy, zainwestować w wygodne biurko, fotel, a często także w ekspres do kawy, by cieszyć się ulubionym napojem o każdej porze dnia we własnych czterech kątach. Przekonaliśmy się, że warto wybrać odpowiednie urządzenie, aby kawa codziennie smakowała jak z najlepszej kawiarni.
Jaki ekspres do kawy wybrać do domu? Do wyboru mamy różne opcje, dlatego warto zastanowić się, jakie są nasze potrzeby i do nich dopasować odpowiedni model. Na przykład, jeśli z ekspresu będzie korzystało kilku domowników, to warto zainwestować w urządzenie, które przygotowuje nam dwie kawy mleczne jednocześnie. Poniżej opisaliśmy najpopularniejsze rodzaje ekspresów do kawy. Sprawdźmy czym się charakteryzują.
W czym zaparzyć kawę – rodzaje ekspresów do kawy
Najpopularniejsze rodzaje ekspresów do kawy to:
-
kolbowe,
-
automatyczne,
-
kapsułkowe,
-
przelewowe,
-
kawiarki i chemeksy.
Wybór odpowiedniego urządzenia do parzenia kawy przede wszystkim zależy od naszych potrzeb i oczekiwań. Jeśli jesteśmy ciekawi nowości i chcemy porównać funkcjonalności czy parametry techniczne najpopularniejszych modeli, przeczytajmy najpierw opinie oraz sprawdźmy ranking ekspresów do kawy, by sprawdzić, które są najlepiej oceniane. Również recenzje zamieszczane w serwisach internetowych mogą być przydane przy wyborze najlepszego ekspresu do kawy.
Ekspres kolbowy – dla domowego baristy
Ekspresy kolbowe (inaczej zwane ręcznymi) pozwalają nam poczuć się jak prawdziwi bariści. Docenią je wszyscy, którzy rozkoszują się procesem przygotowania kawy, delektują się jej aromatem oraz lubią eksperymentować z mocną i smakiem napoju. Każdy kto myśli o zakupie urządzenia, powinien sprawdzić najpierw ranking ekspresów kolbowych.
Urządzenia są proste w obsłudze, ale wymagają nieco praktyki. Na początku musimy zmielić odpowiednią ilość kawy lub skorzystać z gotowej mielonej kawy, ponieważ ekspres kolbowy nie posiada wybudowanego młynka. Następnie należy wsypać zmieloną kawę do sitka umieszczonego w kolbie, którą wpinamy do ekspresu. Najczęściej jednorazowo zaparzymy jedną lub dwie filiżanki. Aby zaparzyć kolejną, musimy opróżnić kolbę i ponownie nasypać do sitka zmieloną kawę. Ekspresy kolbowe mogą być dodatkowo wyposażone w dysze do spieniania mleka, które pozwolą przygotować ulubione mleczne specjały.
Ekspres automatyczny – szybki i niezawodny
Ekspresy automatyczne przyrządzają napoje w zaledwie kilka sekund. Są prostsze w obsłudze niż kolbowe. Parzą kawę zgodnie z zaprogramowanymi ustawieniami i ograniczają nasz udział właściwie do minimum. Różnią się od ekspresów kolbowych przede wszystkim tym, że mają wbudowany młynek, dzięki czemu samodzielnie mielą ziarna.
Ekspresy automatyczne są często wyposażone w dyszę lub automatyczny system spieniania mleka, dzięki czemu pozwalają nam na przygotowywanie różnych rodzajów kaw, takich jak cappuccino czy latte. Wybierając ten typ urządzenia mamy pewność, że ulubiony napój za każdym razem będzie smakował dokładnie tak samo.
Ekspres kapsułkowy – dla ciekawych nowych smaków
Zaletami ekspresów kapsułkowych są szybkość, łatwość w parzeniu kawy, ciekawy design oraz najczęściej niewielkie rozmiary, dzięki którym zmieszczą się w każdej kuchni. Urządzenia są intuicyjne w obsłudze i przyrządzają małą czarną w mgnieniu oka. Wystarczy włożyć kapsułkę do środka, nacisnąć przycisk i gotowe.
Karmelowe latte z puszystą pianką, waniliowe cappuccino, a może espresso z nutami orzechów? Wybór kapsułek z kawą o różnych intensywnościach, smakach i aromatach jest ogromny. Za każdym razem możemy cieszyć się powtarzalnym smakiem napoju w domowym zaciszu.
Ekspres przelewowy – najprostszy w obsłudze
Jak działają ekspresy przelewowe? Są bardzo proste w obsłudze. Podgrzewają wodę, a potem – jak wskazuje nazwa – przelewają ją przez zmieloną kawę prosto do dzbanka. Oprócz mielonej kawy (ekspres przelewowy z reguły nie ma wybudowanego młynka) potrzebny nam jest jeszcze filtr, przez który przesączy się napój skapujący do pojemnika.
Zaletą urządzenia jest możliwość przygotowania za jednym razem większej ilości kawy niż jedna lub dwie filiżanki. Miłośnicy takiego sposób parzenia wiedzą też, że napój z ekspresu przelewowego zwykle zawiera więcej kofeiny niż ten z ekspresu ciśnieniowego.
Kawiarki i chemeksy – dla miłośników klasyki
Kawiarka ma wiele „twarzy”. Zwykle w naszych domach gości aluminiowy klasyk, ale jego nowoczesne modele mogą być kolorowe i designerskie. Są również wersje elektryczne. Jak działa klasyczna kawiarka? Zaparzacz stawiamy na płycie gazowej lub indukcyjnej. Naczynie składa się z trzech elementów: dolnego zbiornika na wodę, lejka z sitkiem, do którego wsypujemy zmieloną kawę i górnego pojemniczka, z którego nalewamy gotowy napój do filiżanki.
Innym sposobem parzenia kawy w domu jest chemex, który wyglądem przypomina dzbanek. To zaparzacz i karafka w jednym. Do górnej części wkładamy filtr, do którego wsypujemy zmieloną kawę. Następnie zalewamy ją spokojnymi, kolistymi ruchami. Powoli kapiąca, aromatyczna kawa sprawdza się idealnie podczas niespiesznych śniadań. Kawiarki i chemeksy mają niewielkie rozmiary, dlatego zmieszczą się w każdej, nawet najmniejszej kuchni.
Warto poznać rodzaje ekspresów do kawy, aby wybrać ten, który najlepiej spełni oczekiwania wszystkich domowników. Nowoczesne ekspresy oferują szereg funkcjonalności, np. możliwość sterowania smartfonem, podgrzewanie filiżanek czy samoczyszczenie oraz dodatkowych udogodnień, które pozwalają poznawać nowe smaki, natomiast klasyczne kawiarki i chemeksy pozwalają niespiesznie cieszyć się aromatem małej czarnej we własnych czterech kątach.
Kryterium może być też rozmiar – nie w każdej kuchni zmieści się sporych rozmiarów ekspres kolbowy. Być może trzeba będzie zdecydować się na mniejszy przelewowy albo kapsułkowy. Jedno jest pewne, dobry ekspres umożliwi nam codzienne delektowanie się pyszną i aromatyczną kawą we własnym domu.
Materiał Partnera
Zdjęcia: shutterstock