Jak zrobić fondue serowe, czekoladowe i mięsne?

Jak zrobić fondue serowe, czekoladowe i mięsne?

Kuchnia

Jak przygotować fondue serowe, czekoladowe i po burgundzku, w którym główną rolę gra wołowina? Potrzebujecie nie tylko dobrego przepisu, ale też odpowiedniego zestawu do fondue. Podpowiadamy, jaki wybrać.

reklama

Fondue – jak powstał serowy przysmak?

Potrzeba matką wynalazków – także tych kulinarnych. Wspaniałe dania nie zawsze mają swój początek w głowach wybitnych szefów kuchni. Czasem powstają z oszczędności, chęci maksymalnego wykorzystania produktu, a potem... zachwyca się nimi cały świat. Tak było w przypadku fondue. To danie kuchni szwajcarskiej zostało wymyślone przez górali jako sposób na wykorzystanie suchego sera. Dużą popularność zdobyło we Francji i Włoszech, ale coraz częściej serwuje się je również w Polsce. Przysmak doczekał się różnych odmian – oprócz klasycznego fondue serowego możemy przygotować deserowe fondue czekoladowe czy mięsne fondue po burgundzku, w którym główną rolę gra wołowina.

Wspólne ucztowanie przy garnku wypełnionym aromatyczną serową lub czekoladową masą to świetny pomysł na urozmaicenie domowego przyjęcia, kolacji ze znajomymi czy romantycznej randki. Do przygotowania fondue potrzebujemy nie tylko odpowiednich składników i dobrego przepisu – niezbędne są również odpowiednie akcesoria kuchenne.
 

zestaw do fondue
Zestaw do fondue Henrik marki Kela, FIDE.pl

Jaki zestaw do fondue wybrać?

Na rynku dostępne są różne rodzaje zestawów do fondue. Ceramiczny zestaw do fondue polecany jest głównie do przygotowywania fondue czekoladowego. Łatwo go myć ręcznie, zazwyczaj jest również przystosowany do mycia w zmywarce. W ceramicznych miseczkach możemy rozpuszczać czekoladę w mikrofalówce – wystarczy wcześniej posiekać tabliczkę na drobne kawałki. Ceramiczne zestawy cieszą oczy interesującym designem i wielością wersji kolorystycznych.

Ceramiczny zestaw do fondue opisany przez producenta jako przeznaczony do fondue czekoladowego najpewniej nie sprawdzi się, jeśli chcemy przyrządzić fondue serowe – jego przygotowanie wymaga wyższej temperatury. Na rynku są dostępne również zestawy ceramiczne do serowego fondue, jednak wykonane są z grubszej ceramiki. Zazwyczaj mają jeden długi uchwyt, umożliwiający wygodne przenoszenie naczynia.
 

jak zrobic fondue serowe
Zestaw do fondue serowego marki Staub, FIDE.pl


Żeliwne garnki do fondue są bardzo trwałe. Niestraszne są im zarysowania i uszkodzenia. Jest to więc zdecydowanie zakup na lata. Żeliwo powoli się nagrzewa, jednak wyjątkowo długo utrzymuje wysoką temperaturę. Zestaw wykonany z tego materiału jest uniwersalny. Może więc posłużyć do roztopienia czekolady, przygotowania masy serowej czy nawet podgrzania oleju. Niestety, żeliwne naczynie chłonie zapachy, jeśli zatem zostało już wykorzystane do przygotowania mięsnego czy serowego fondue, to wykorzystanie go do podania czekoladowego deseru nie będzie dobrym pomysłem. Zestaw z żeliwnym garnkiem polecamy zwolennikom jednego rodzaju fondue.
 

zestaw do fondue
Zestaw do fondue po burgundzku marki Kela, FIDE.pl


Bardzo popularne są też zestawy do fondue ze stali nierdzewnej. Stalowe garnuszki są znacznie trwalsze i odporniejsze na uszkodzenia od swoich ceramicznych odpowiedników. Mogą być używane bezpośrednio na kuchence, często także tej indukcyjnej. Sprawdzą się przy rozpuszczaniu sera czy podgrzewaniu oleju do fondue po burgundzku. Naczynia ze stali nierdzewnej szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, co jest szczególnie ważne podczas dłuższych spotkań przy stole. Są również spotykane w większych zestawach do fondue czekoladowego.

Plastikowy zestaw przeznaczony do rozpuszczania czekolady w mikrofalówce sprawdzi się, gdy chcemy szybko i bez wysiłku przygotować efektowny deser. Kolorowe miseczki z tworzywa sztucznego mają zazwyczaj niewielkie rozmiary, więc zestaw raczej nie sprawdzi się podczas dużych imprez. Z uwagi na prostotę obsługi pozwoli jednak szybko zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Obsługa takiego zestawu jest tak łatwa, że może być on bezpiecznie używany nawet przez najmłodszych smakoszy. Nie nadaje się do przygotowywania serowej masy. Ponieważ nie przewiduje używania podgrzewacza nie sprawdzi się także podczas dłuższych przyjęć.
 

zestaw do fondue
Raclette, rondel na fondue i talerz marki Kela, FIDE.pl


Elektryczny zestaw do fondue nie wymaga świeczki ani palnika. Aby utrzymać temperaturę serowej czy czekoladowej masy wystarczy podłączyć urządzenie do prądu i ustawić odpowiedni stopień grzania. Wyjmowana miseczka ułatwia utrzymanie zestawu w czystości.

W przypadku fondue mięsnego może okazać się, że niektóre dodatki są zbyt delikatne lub nieforemne, by nadziać je na widelczyk. Wówczas przydadzą się specjalne łyżki, które można zanurzyć w garnku. Przypominają nieco łyżki cedzakowe, a niewielki element na uchwycie umożliwia zaczepienie ich na krawędzi garnka, co zapobiega ich zsuwaniu się.

 

Kiedy i jak podawać fondue?

Zanim kupimy zestaw do fondue, warto zastanowić się, w jakich okolicznościach będziemy go używać. Jeśli planujemy cieszyć się czekoladową ucztą głównie podczas wieczorów we dwoje, nie trzeba zaopatrywać się w wielki garnek z sześcioma widelczykami w zestawie.

Zestaw przeznaczony na rodzinne przyjęcia powinien być podgrzewany za pomocą palnika – niewielki tealight może nie poradzić sobie z utrzymaniem odpowiedniej temperatury i konsystencji dużej ilości czekoladowej lub serowej masy. Podczas biesiady w większym gronie sprawdzą się dodatkowe akcesoria takie jak miseczki czy talerzyki na dodatki do fondue, w które zaopatrzone są większe zestawy.

Jeśli chcemy spotęgować efekt „wow”, warto rozważyć zakup czekoladowej fontanny. Z pewnością wzbudzi zainteresowanie gości, zwłaszcza dzieci, a nasze przyjęcie na długo pozostanie w ich pamięci.

Kiedy zaopatrzymy się już w odpowiedni zestaw do fondue, nadchodzi czas, by znaleźć odpowiedni przepis. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na różne rodzaje fondue.

Jak przygotować fondue serowe?

Najpierw trzeba postawić sobie pytanie: jaki ser do fondue wybrać? Nie każdy gatunek sera można roztopić tak, aby uzyskać gładką, jednolitą, półpłynną masę. Najlepiej sprawdzą się sery podpuszczkowe, średnio dojrzałe: gruyère, emmentaler, gouda lub manchego. Cechuje je odpowiedni poziom pH, stosunek tłuszczu do białka, właściwa wilgotność, dzięki czemu rozpuszczają się bez rozwarstwiania. Do przygotowania fondue potrzebujemy dwóch rodzajów sera, warto, by jeden z nich miał wyrazisty smak. Dobraną parą będą np. gruyère i emmentaler.

Oprócz sera nieodzownym składnikiem jest białe wytrawne wino. Podniesie ono poziom wilgoci, a kwas winowy zwiąże się z cząsteczkami wapnia, osłabiając wiązania między białkami, dzięki czemu łatwiej uzyskamy właściwą konsystencję. Dodatek skrobi kukurydzianej stabilizuje emulsję. W przepisach na oryginalne szwajcarskie fondue znajdziemy również kirsch, czyli wysokoprocentowy alkohol wytwarzany z czereśni. Możemy go zastąpić kieliszkiem wiśniówki.
 

jak zrobić fondue serowe
Żeliwny garnek do fondue marki Staub, FIDE.pl

Przepis na fondue serowe dla 4 osób:

Składniki:

300 g sera gruyère
300 g sera emmentaler
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki kukurydzianej

kieliszek kirschu lub wiśniówki
ząbek czosnku
mielona gałka muszkatołowa
pieprz czarny

dodatki do fondue serowego: grillowane warzywa, pikle, pieczywo, pieczone ziemniaki, dobra kiełbasa, kawałki pieczonego kurczaka

Przygotowanie:

Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku rozgniatamy i nacieramy nim rondel. Mąkę mieszamy z winem, doprowadzamy do wrzenia w rondlu, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Stopniowo dodajemy ser. Mieszamy delikatnie (zbyt energiczne mieszanie może doprowadzić do rozwarstwienia się masy). Dolewamy kieliszek kirschu lub wiśniówki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
 

jak zrobić fondue czekoladowe
Fondue czekoladowe z dodatkami


Jak zrobić fondue czekoladowe?

Przepis dla 4 osób:

Składniki:

200 ml śmietanki 30%
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej

dodatki do fondue czekoladowego: ulubione owoce świeże lub z puszki, słodkie pianki, biszkopciki
 

Przygotowanie:

Przygotowujemy kąpiel wodną. Garnek wypełniamy niewielką ilością wody, doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy na nim garnuszek lub miseczkę do fondue (naczynie nie powinno dotykać gotującej się wody) i wlewamy śmietankę. Gdy będzie prawie wrząca, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczona czekolada szybko gęstnieje, dlatego garnuszek lub miseczkę od razu należy ustawić nad podgrzewaczem, aby utrzymać odpowiednią konsystencję.

 

przepis na mięsne fondue po burgundzku
Żeliwny zestaw do fondue po burgundzku marki Staub, FIDE.pl

Przepis na mięsne fondue po burgundzku:

Przepis dla 4 osób:

Składniki:

400 g chudej wołowiny
olej do smażenia (może być smakowy, np. czosnkowy, ziołowy)
kilka łyżek wytrawnego czerwonego wina

dodatki do mięsnego fondue: bagietka, ulubione sosy

Przygotowanie:

Wołowinę płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do szklanej lub ceramicznej miski. Mieszamy kilka łyżek oleju z winem, zalewamy mięso i ponownie mieszamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Garnek do fondue napełniamy do połowy olejem, następnie rozgrzewamy i ustawiamy na podgrzewaczu. Kawałki wołowiny odsączamy z zalewy i zanurzamy nabite na widelczyki w gorącym oleju na ok. 10-20 sekund.
 


Bez względu na to, na którą wersję fondue się zdecydujemy, możemy mieć pewność, że gdy pojawi się na stole, zrobi furorę wśród gości oraz domowników. Eksperymentujmy z proporcjami i dodatkami, cieszmy się efektownym daniem zawsze, gdy mamy na to ochotę.

Zdjęcie główne: garnek do fondue serowego, poniżej garnki i dodatki do fondue serowego, FIDE.PL
MATERIAŁ PARTNERA FIDE.PL