Jak podawać wino musujące i szampana – 10 najważniejszych zasad
KuchniaPrzepis na wyjątkowy, letni wieczór z przyjaciółmi? Zorganizuj przyjęcie w pięknie oświetlonym ogrodzie albo zaproś gości na pełną smaków i aromatów kolację w domu. Zaskocz wszystkich piękną oprawą posiłku i delektuj się idealnie schłodzonym, musującym winem. Upalne, letnie wieczory jeszcze nigdy nie były tak przyjemne!
Jak podawać szampana i wino musujące – 10 najważniejszych zasad mistrza sommelier
Frank Kämmer, mistrz sommelier firmy Liebherr przestawia nam 10 najważniejszych zasad, jak podawać oraz przechowywać wino musujące i szampana, aby cieszyć się pełnią ich smaku.
1. Nie przechowuj wina musującego i szampana dłużej niż rok
Przechowując najlepsze wina musujące nie da się ich ulepszyć – przeciwnie, najlepiej smakują tuż po opuszczeniu winiarni. Zasadniczo butelka szampana nie powinna mieć więcej niż rok, by można był jej zawartość cieszyła nasze podniebienia w swojej najlepszej postaci. Niestety wszelkie trunki, które pozostały ci z ubiegłorocznego sylwestra, zaserwowane w tym roku, z pewnością stracą wiele ze swego owocowego smaku i delikatności.
2. Trunki podawaj schłodzone
Wina musujące i szampan smakują najlepiej, gdy schłodzi się je przed otwarciem – idealnie, jeśli chłodzenie trwa całą noc. W butelkach poddanych całonocnemu chłodzeniu wzmacnia się również proces wiązania dwutlenku węgla. Jako alternatywę można zastosować kubełek do chłodzenia/cooler wypełniony wodą z lodem. Dzięki temu szybko uzyskasz optymalną temperaturę serwowania. Pamiętaj jednak, że szybkie schładzanie wina klasy premium zahamuje rozwinięcie jego pełnej delikatności.
3. Jak otwierać wino musujące i szampana – bezpieczeństwo to podstawa
Po usunięciu ochronnego, drucianego koszyczka (agrafy) powinieneś zawsze przytrzymywać korek szampana kciukiem. Podczas otwierania butelki nie kieruj jej w stronę swoją ani innych osób, ponieważ ciśnienie wewnątrz bywa czterokrotnie wyższe niż w oponach samochodowych, a korek może wystrzelić z prędkością nawet 50 km/h! Urazy twarzy i oczu spowodowane niebezpiecznym sposobem otwierania butelek z musującym winem lub szampanem nie są wcale takie rzadkie.
4. Otwierając trunki wysokiej jakości obracaj butelkę
Po czym poznasz profesjonalistę w otwieraniu butelek? Większość osób ma tendencję do trzymania butelki nieruchomo i obracania korka. Profesjonalista natomiast przytrzymuje korek, a obraca butelkę – zapewnia w ten sposób skuteczniejszą dźwignię.
5. Podając wino musujące trzymaj butelkę pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię wina znajdującego się w jej szyjce. Ciśnienie uwalnia się więc swobodniej, minimalizując pienienie się wina.
Na zdjęciu obok chłodziarka do win Liebherr WKEgw582 z przyciemnianym światłem LED i półkami wykonanymi ręcznie z drewna bukowego.
6. Zanim podasz gościom szampana – „pst”, nie „pop!”
Nawet jeśli sprzyja to radosnej atmosferze wśród gość, unikaj otwierania wysokiej jakości win musujących z głośnym „pop!” – zamiast tego powoli puszczaj korek, tak by słyszalne było jedynie ciche „pst”.
7. Jakie kieliszki wybrać – tulipany zamiast pucharków
Płaskie, szerokie kieliszki do szampana, które stały się kultowe dzięki filmom z Jamesem Bondem z lat 60., tak naprawdę najlepiej nadają się do serwowania deserów. Wysokiej jakości wina musujące powinno się zawsze pić z tzw. fletów (kieliszków z podłużną czarą) lub, jeszcze lepiej, z kieliszków o kształcie tulipana.
8. Zadbaj o czyste i wypolerowane kieliszki
Osad z kamienia i zabrudzenia wewnątrz kieliszków działają jak miejsca przyciągające rozpuszczony dwutlenek węgla, który gromadzi się i powoduje nadmierne spienianie wina. W efekcie ulega ono szybkiemu rozgazowaniu. Zawsze upewnij się, że twoje kieliszki są czyste i wypolerowane.
9. Wino musujące i szampana nalewaj pod kątem
Unieś kieliszek i nalewaj wino musujące lub szampana pod kątem, by ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla oraz zapobiec nadmiernemu spienieniu trunku.
10. Jak przechowywać wino musujące i szampana – zatykaj butelki
Otwarte butelki, które chcesz przetrzymać do następnego dnia, szczelnie zamknij i przechowuj w jak najniższej temperaturze. Jeśli nie masz specjalnej zatyczki do szampana, użyj standardowego korka do wina. I uprzedzam, że doradzane czasem „zamknięcie” butelki poprzez umieszczenie w jej szyjce srebrnej łyżeczki kompletnie mija się z celem!
Na zdjęciu obok Liebherr EWTdf3553 z dwiema strefami temperatur.
MATERIAŁ PARTNERA
Więcej informacji na temat wina i jego przechowywania przeczytasz tutaj