Bezpieczna, czysta i funkcjonalna kuchnia
KuchniaW miejscu, w którym przygotowujesz posiłki, powinien panować porządek. Sprzątanie i dobra organizacja pomogą Ci usprawnić gotowanie. Zapanowanie nad kuchennym chaosem ułatwi także robienie zakupów i sprawi, że nie będziesz marnować jedzenia. Zobacz, jakie zmiany wprowadzić, aby ułatwić sobie życie!
Sprzątanie kuchni to jeden z najważniejszych punktów domowych porządków. To pomieszczenie jest wyjątkowe – łatwiej w nim o różne zabrudzenia i zachlapania. Większość osób nie przepada za sprzątaniem kuchni, jest to bowiem zajęcie żmudne i pracochłonne. Jednak dzięki dobremu planowaniu i różnym trikom można sobie je nieco ułatwić. Jeśli zastanawiasz się np. jak wyczyścić piekarnik, koniecznie zajrzyj do internetowych poradników. W tym artykule znajdziesz kilka sposobów, które pomogą Ci utrzymać porządek w kuchni.
Codzienne porządki
Niektóre czynności musisz wykonywać codziennie, innym wystarczy nieco mniejsza częstotliwość. Każdego dnia warto uporządkować i starannie wyczyścić blaty kuchenne. Miejsce, na którym przygotowujesz jedzenie, wymaga zachowania szczególnej higieny. Jeśli do mycia blatów stosujesz detergenty, to pamiętaj o ich dokładnym usunięciu z czyszczonej powierzchni. Najczęściej powtarzane porady kuchenne mówią także o tym, aby na blatach trzymać możliwie jak najmniej przedmiotów. Wówczas kuchnia staje się o wiele bardziej funkcjonalna i wygląda schludniej. Po każdym użyciu warto również przetrzeć płytę kuchenną. W ten sposób utrzymasz czystość i unikniesz żmudnego szorowania przypalonych zanieczyszczeń. Każdego dnia trzeba też zmyć naczynia – szczególnie jeśli samodzielnie przyrządzasz posiłki. Zostawione „na jutro” sterty talerzy są bardzo demotywujące. Jeśli masz zmywarkę, pamiętaj, aby zbytnio nie zwlekać z jej nastawianiem – zalegające w środku brudne naczynia mogą wydzielać nieprzyjemny zapach. W przypadku osób mieszkających w pojedynkę zwykle lepiej sprawdzą się mniejsze modele, które łatwiej jest zapełnić. Jeśli sporo gotujesz, to każdego dnia warto także umyć podłogę, szczególnie w okolicach zlewu.
Dowiedz się, jakie są sposoby na mycie lodówki?
Większe sprzątanie
Nieco rzadziej, ale nadal regularnie warto dokładnie umyć lodówkę. Dzięki temu Twoje jedzenie będzie dłużej świeże i pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu. Do mycia lodówki warto stosować specjalne detergenty lub domowe sposoby – w każdym przypadku ważne jest dokładne usunięcie środka czyszczącego i staranne osuszenie powierzchni. W długo niemytej lodówce mogą rozwijać się bakterie i pleśnie, które stanowią zagrożenie dla zdrowia. Pamiętaj także, aby wszystkie produkty w lodówce przechowywać w osobnych, najlepiej zamykanych pojemnikach. Unikniesz przenikania zapachów i wysuszenia jedzenia. Podczas większego sprzątania warto także oczyścić okap kuchenny i piekarnik. Co pewien czas trzeba także dokładnie wyczyścić wszystkie przestrzenie w szafkach i szufladach kuchennych. W tym celu świetnie sprawdzi się woda z octem spirytusowym, który usunie wszystkie zanieczyszczenia i szybko odparuje.
Jak zagospodarować szafki kuchenne?
Aby usprawnić i przyśpieszyć prace kuchenne warto zwrócić uwagę na odpowiednie posegregowanie i ułożenie różnych przyborów kuchennych i produktów spożywczych. Jeśli masz problem z utrzymaniem porządku, to przyczyną może być nieodpowiednio zaplanowane miejsce dla poszczególnych przedmiotów. Zobacz, gdzie odruchowo je odkładasz i w ten sposób zagospodaruj kuchnię. Sypkie produkty spożywcze najlepiej jest przechowywać w przezroczystych, szczelnie zamykanych pojemnikach. Dzięki temu zapobiegniesz pojawieniu się moli kuchennych, których bardzo trudno jest się pozbyć.
Bezpieczne przechowywanie żywności
Aby Twoje jedzenie było bezpieczne, musisz przestrzegać zasad higieny. Przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta i unikaj przekraczania daty ważności. Zwróć także uwagę, czy wszystkie pojemniki, w których przechowujesz żywność, wykonane są z bezpiecznych i nietoksycznych materiałów. Takie tworzywa posiadają stosowne oznaczenie w postaci symbolu kieliszka i widelca, które oznacza, że zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Planuj zakupy
Marnowanie żywności naraża Cię na straty finansowe, jest również sprzeczne z ekologią. Dlatego warto dokładnie planować zakupy i monitorować zapasy, które gromadzisz. W przypadku produktów suchych i konserw warto prowadzić spis posiadanych artykułów wraz z datą ważności. Taka lista powieszona na drzwiach spiżarki lub szafki będzie Ci przypominać o zużyciu produktów, które niedługo się przeterminują. Pamiętaj też o zasadzie „first in-first out”, produkty z dłuższą datą ważności układaj głębiej, aby pod ręką znajdowały się te, które trzeba zużyć jak najszybciej. Te czynności lepiej wykonywać regularnie – wówczas nie zajmują wiele czasu. Zwykle nie warto także kupować wielu produktów na zapas – zdecydowanie łatwiej zaoszczędzić pieniądze i uniknąć marnowania żywności robiąc mniejsze zakupy zaspokajające aktualne potrzeby. Dobrym pomysłem będzie też planowanie jadłospisu – zdecydowanie ułatwi to tworzenie listy zakupów.
Materiał Partnera