w jakie sprzęty agd wyposażyć kuchnię

AGD bez tajemnic, czyli w jakie sprzęty wyposażyć kuchnię

Kuchnia

Co tak naprawdę potrafi lodówka, piekarnik czy zmywarka? Odpowiedzi na pytanie niełatwo znaleźć w sklepie. Bo kto zrozumie skomplikowane opisy mocno okraszone angielskimi terminami.

reklama

Na co zwrócić uwagę, wybierając sprzęt AGD do kuchni?

Kiedyś kuchenka była kuchenką, teraz ma milion funkcji. Jak się w tym połapać? Zapytaliśmy specjalistów od AGD, co jest dla nich najważniejsze. Zadanie jest o tyle trudne, że mogli wybrać tylko jeden patent, który uważają za absolutnie genialny.

Piekarnik i płyta grzewcza

Sławek Zawadzki z marki Bosch: – Nie wyobrażam sobie pieczenia bez Termoobiegu 3D Plus. Oznacza to tyle, że pizza upiecze się idealnie w każdym miejscu, nawet jeśli do piekarnika wstawimy trzy blachy jedna nad drugą. W płycie grzewczej podoba mi się sensor smażenia i gotowania. Pilnuje temperatury. Na przykład smażysz kotlety. Skąd wiesz, czy tłuszcz jest wystarczająco gorący albo czy się już nie przypalił? Jeśli masz sensory, ustawiasz 100 stopni i z głowy.

Zobacz też: > Oszczędne AGD do kuchni <

Pralka i zmywarka

Magda Bona z firmy Miele: – Na pierwszym miejscu postawiłabym bęben z Soft Care, czyli powierzchnią przypominającą plaster miodu. Dzięki temu ubrania mam mniej pogniecione, nawet jeśli odwirowuję je z prędkością 1600 obr./min. Ważne jest też to, że się tak nie niszczą. To rozwiązanie zostało docenione w kilku rankingach pralek. Natomiast w zmywarce wyjątkowo przydatna jest szuflada na sztućce 3D. Sama mogę zmieniać jej szerokość, wysokość i głębokość, dzięki czemu zmieści się nawet łyżka wazowa.

Okap kuchenny

Paweł Kostadinov z firmy Falmec. – Najważniejsze, żeby cicho pracował. Na przykład sprzęt z Noise Reduction System zrobiony jest z zaokrąglonej blachy, a rury wyłożone są specjalną gąbką. Nawet jeśli włączam na czwórkę, praktycznie go nie słychać. Takie okapy są idealne do kuchni otwartych.

Zobacz też: > Wybieramy najlepszy okap kuchenny <

Lodówka

Anna Lewek z FagorMastercook: – Wybieram system pakowania próżniowego. Jest schowany w specjalnej szufladzie jednej z naszych chłodziarko-zamrażarek. Jeśli z obiadu zostały mi kawałki pieczeni, wkładam je do specjalnej folii, a urządzenie wysysa powietrze i zgrzewa woreczek hermetycznie. Tak zapakowane mięso można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Odkurzacz

Marta Dobrowolska z firmy Dyson: – Na mnie wrażenie robi opatentowana przez nas technologia Radial Root Cyclone, która zapewnia stałą siłę ssania odkurzacza. Zasysane powietrze wiruje z niewiarygodną prędkością, odwirowując mikroskopijne cząstki kurzu i brud do przezroczystego pojemnika. To sprzęt doskonały nawet dla alergików.

Tyle eksperci. A życie często podsuwa inne, niekoniecznie racjonalne rozwiązania. Kupujemy sprzęty nie dlatego, że wiele potrafią, ale dlatego, że świetnie wyglądają. Znajoma wybrała odkurzacz marki X z powodu czerwonego kabla i tytułu miss, jaki zdobył w prestiżowym konkursie Red Dot Design. Za kolor i wygląd zapłaciła trzy razy więcej niż za zwyczajny sprzęt. Nie lubi odkurzania, więc to był dobry sposób, aby się do niego przekonać. Ot, taka babska zachcianka.

> POLECAMY TAKŻE: Jak urządzić elegancką kuchnię <

Tekst: Beata Woźniak
Zdjęcia: materiały prasowe firm