Czas na herbatę – wybieramy czajnik, dzbanek z podgrzewaczem i piękne akcesoria do parzenia herbaty
JadalniaAromatyczna herbata najlepiej smakuje zaparzona w porcelanowym czajniczku albo w dzbanku z podgrzewaczem, który nie pozwoli jej ostygnąć. Wybieramy najpiękniejsze imbryki, stylowe zaparzacze i eleganckie akcesoria dla miłośników naparów. Dzielimy się też pomysłami, jak podać herbatę do śniadania i jak serwować ją gościom.
Porcelanowy imbryk, ceramiczny czajnik czy szklany dzbanek z podgrzewaczem – w czym zaparzyć herbatę?
Porcelanowe imbryki to najbardziej klasyczne naczynia do parzenia herbaty. Im są z cieńszej porcelany, tym lepiej. Pamiętajmy, by przed użyciem przelać je wrzątkiem, dzięki temu złocisty napar będzie bardziej aromatyczny i dłużej ciepły. Większość miłośników herbaty wybiera imbryki o pękatych kształtach – dzięki temu herbaciane listki mają miejsce, by swobodnie się rozwijać pod wpływem gorącej wody.
Czajnik do parzenia herbaty choć kojarzy się z rustykalną prostotą, może mieć wyszukane formy. Klasyczne ucho często zastępuje rączka z drewna, bambusa, metalu. Dobrze trzymają ciepło. Ale uwaga: są dość kruche – nie wlewajmy zimnej wody do rozgrzanego dzbanka, bo może pęknąć.
> Zobacz także: Jak zaparzyć i podać aromatyczną kawę w domu? <
Szklany dzbanek to kolejne piękne naczynie do parzenia herbaty. Przez przezroczyste szkło możemy podglądać parzenie, więc warto podawać w nim na przykład efektowne herbaty kwitnące albo z suszonymi owocami czy płatkami kwiatów. Wybierajmy imbryki robione ze szkła borokrzemowego, bo się nie zarysują i nie pękną – są odporne na wysokie temperatury. Dzbanek z pogrzewaczem to świetne rozwiązanie na chłodne dni. W każdej chwili możemy rozgrzać się zaparzonym w imbryku aromatycznym naparem.
Miłośnikowi herbaty przydadzą się mały zaparzacz o ozdobnej formie, wygodny kubek z zaparzaczem i oczywiście porcelanowe filiżanki. Wygodne rozwiązanie dla jednej osoby to komplet – imbryczek na górze, filiżanka ze spodkiem na dole.
Stylowy i praktyczny przenośny zaparzacz to doskonały pomysł na prezent. Pozwoli cieszyć się smakiem aromatycznego naparu w drodze do pracy albo w podróży. Dopełnieniem kolekcji wielbiciela herbaty są również elegancka miarka, którą z łatwością odmierzy odpowiednią ilość suszu do czajniczka oraz piękne, szczelne puszki – do przechowywania liści są zdecydowanie lepsze niż szklane słoik, bo chronią susz przed światłem oraz powietrzem, i tak ładnie wyglądają na półkach w kuchni.
> Zobacz także: Kwitnąca jadalnia – piękna porcelana i obrusy na stół z motywem kwiatów <
Jak podawać herbatę gościom?
Kiedyś za najbardziej eleganckie uchodziło serwowanie herbaty w delikatnej, białej porcelanie. W dobrym tonie były tak samo zdobione komplety naczyń – nie tylko filiżanki, ale i porcelanowy dzbanek, cukiernica oraz mlecznik. Dzisiaj gościom serwujemy herbatę klasycznie – w porcelanowych filiżankach ze spodeczkami albo artystycznie – w czarkach, ręcznie robionej ceramice czy szklaneczkach z japońskiego szkła. Szklany albo ceramiczny dzbanek stawiamy na stole na podgrzewaczu. W malutkich naczyniach podajemy gościom smakołyki. Kubki, nawet te ulubione, zostawiamy dla siebie.
> Przeczytaj także: Historia herbaty <
Jak podać herbatę do śniadania na słodko i na słono?
Pastelowe kubki, filiżanki, miseczki i tace – w romantycznej kuchni śniadanie musi być słodkie. I nie chodzi tylko o smaki. Ciasteczka do herbaty uda się pięknie schować do słoika z malowanym wieczkiem, miski z pokrywką albo ozdobnej blaszanej puszki. Kuchenne przybory zamiast wkładać do szuflady, ustawiamy w mleczniku. Ciasto obowiązkowo podajemy na paterze, a herbatę w pięknych filiżankach ustawionych na tacy.
Ceramika w kolorach ziemi i dużo naturalnych dodatków – drewna, morskich traw, bambusa czy kamienia. Miłośnicy słonych smaków podają śniadania na rattanowych tacach, humusy i nasionka w drewnianych miseczkach, sery na deskach, a herbatę w ceramicznych kubkach albo kamionkowych czarkach. Rozkładają lniane obrusy. Wiedzą, że to, co proste, jest piękne.
Jak doprawić herbatę?
Nic tak nie rozgrzewa, jak dobrze doprawiona herbata. Każdy napar możemy podać na wiele sposobów. Co dodać do jesiennej i zimowej herbatki? Rozgniecione ziarenko kardamonu, imbir, cynamon, goździki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, płatki róży, czarną porzeczkę w miodzie albo konfiturę. Koneser herbacianych smaków doceni aromatyczne dodatki, bo zgodnie z tradycją picie naparu powinno działać na wszystkie zmysły. Zanim zaczniemy eksperymentować, przeczytajmy o tym, jak zaparzyć herbatkę białą, czarną, czerwoną i zieloną, aby w pełni cieszyć się ich smakiem.
Niezależnie od tego, jak doprawiamy domowe napary, pamiętamy o tym, żeby wybrać dobrą herbatę. Najlepiej kupmy ją w lokalnej herbaciarni lub przez Internet – w sklepie Weranda.pl znajdziemy idealne na każdą pogodę herbaty Brown House &Tea z ekologicznych upraw i w biodegradowalnych opakowaniach. Dobrej jakości herbata i piękne akcesoria to sprawdzone pomysły na prezenty, które ucieszą każdego.
Zobacz więcej pięknych zaparzaczy, dzbanków, filiżanek i akcesoriów do herbaty w galerii zdjęć
Teksty: AB, JOANNA KORNECKA, KATARZYNA SADŁOWSKA
Zdjęcia: serwisy prasowe
Zdjęcie główne: Porcelanowa zastawa „Czarodziejski flet”, proj. Björn Wiinblad, Rosenthal, rosenthal-online.pl, poniżej: kamionkowy dzbanek Nordic Sand, Broste Copenhagen, westwingnow.pl