Jak zaparzyć i podać aromatyczną kawę w domu?
JadalniaKawa najlepiej smakuje podana w pięknej filiżance. Ale jak wydobyć ze świeżo zmielonych ziarenek idealny smak i aromat? Potrzebny jest dobry ekspres lub zaparzacz do kawy.
Jak zaparzyć aromatyczną kawę w domu, by smakowała jak z najlepszej kawiarni?
Nawet w domu możesz zaparzyć kawę, która będzie smakowała jak z ulubionej kawiarni. Jak zaparzyć aromatyczną kawę w domu, by smakowała jak z najlepszej kawiarni? Na początku wybierz tę ziarnistą, dobrą gatunkowo, i zmiel najlepiej w tradycyjnym ręcznym młynku, tuż przed samym parzeniem. Zmielona kawa po kilkunastu minutach traci ponad połowę swoich właściwości. Nigdy nie zalewaj jej wrzątkiem (zagotuj i odczekaj 3-4 min). Woda do parzenia kawy powinna mieć 88-94°C.
Po otwarciu przechowuj ją w szczelnych puszkach – mogą być piękną ozdobą kuchni. Pamiętaj, że kawa nie lubi różnic temperatur, dlatego opakowanie powinno zawsze stać w temperaturze pokojowej, nigdy nie trzymaj go w lodówce.
> Zobacz też: Dla kawoszy – wybieramy filiżanki, ekspresy i zaparzacze do kawy <
Zaparzacz do kawy – jaki wybrać?
Mała czarna błyskawicznie stawia na nogi. Zaparz ją tak, jak lubisz: mocną i gęstą w tradycyjnym tygielku – po turecku albo po włosku – w kawiarce lub ekspresie. Włoska kawiarka ma wiele „twarzy”. Zwykle w domach gości aluminiowy klasyk, ale jego współczesne wersje mogą być designerskie, nowoczesnej i obłędnie kolorowe. Popularne są zaparzacze wykonane ze szkła, aluminium czy stali szlachetnej. Zaparzarki do kawy mają piękne formy, doskonale wyglądają w kuchni i świetnie sprawdzają się jako prezenty dla smakoszy.
Zaparzacz do kawy typu french press (czyli zaparzacz tłokowy) umożliwi przygotowanie ulubionego napoju już w kilka minut. Przy parzeniu metodami alternatywnymi takimi, jak drip, chemex czy aeropress, przyda się dzbanek z wyprofilowaną szyjką, który ułatwi precyzyjne zalewanie kawy. Dzięki zaparzaczom przelewowym uzyskasz delikatniejszy, bardzo aromatyczny napój, warto więc i takiej wersji małej czarnej spróbować.
Ekspres do kawy idealnie dopasowany do potrzeb
Ekspresy do kawy są naprawdę stylowe, na tyle kompaktowe, że zmieszczą się nawet w niewielkiej kuchni, łatwe w obsłudze i bardzo nowoczesne. Wygodne funkcjonalności, takie jak zintegrowany Bluetooth, sprawiają, że możesz zaparzyć aromatyczny napój z pomocą smartfona (przy wykorzystaniu odpowiedniej aplikacji) zanim jeszcze wstaniesz z łóżka!
Ekspres do kawy w stylistyce lat 50., który idealne pasuje do kuchni w stylu retro, a może w pełni automatyczny ekspres ciśnieniowy łączący najnowszą technologię z intuicyjną obsługą? Hitem jest również miniekspres, w którym zaparzysz dwie filiżanki espresso równocześnie. Ci, którzy wiecznie się gdzieś spieszą, a marzą o dobrej małej czarnej, sięgną po ekspres ciśnieniowy. Aby było jeszcze łatwiej – taki na kapsułki.
Wybierając ekspres do kawy warto postawić na marki specjalizujące się w produkcji urządzeń, aby mieć gwarancję niezawodności. Zaletą ekspresów jest powtarzalność smaku (ulubiony napój zawsze może być taki sam) oraz duży wybór kaw – od espresso, americano, cappuccino po latte. Sposobów parzenia jest naprawdę dużo, warto więc poeksperymentować i poszukać tej metody, która będzie ci najbardziej odpowiada.
> Z tonikiem, lodami, a może ze świeżymi owocami? Kawę mrożoną można przygotować na wiele różnych sposobów. Wypróbuj 4 przepisy od baristy na pyszną kawę mrożoną w domu <
W czym podawać kawę?
Parzenie kawy to chyba najprzyjemniejszy poranny rytuał. Aby degustacja była równie miła, zadbaj o to, by świetnie smakowała i była ładnie podana. W końcu wiadomo, że kawa najlepiej smakuje serwowana w pięknej filiżance. Elegancka biało-czarna ze złoconym uszkiem, kolorowa w głębokim odcieniu szmaragdowej zieleni albo kwiecista porcelana w stylu angielskim – wybierz tę, która doda uroku twoim porannym rytuałom.
Ceramika nigdy nie wychodzi z mody. Ręcznie robione kubki świetnie wyglądają na stole i idealnie nadają się do delektowania ulubioną kawą z gęstą, kremową pianką. Zaparzoną kawę podaj gościom w pięknym serwisie kawowym. Kształt filiżanek w zestawie jest zwykle na tyle uniwersalny, że naczynia mogą służyć również do serwowania herbaty.
Dla podkręcenia smaku polecamy szczyptę korzennych przypraw – kardamon, imbir, goździki – pięknie pachną i rozgrzewają. Korzenne kawy świetnie poprawiają nastrój jesienią i zimą. A na deser? Kawa ze słodką śmietanką albo kulką lodów waniliowych polanych karmelowym syropem – w wysokich szklankach z podwójnym dnem – będzie ładnie wyglądać. Piankę posyp cynamonem, używając szablonu do dekorowania.
Teksty: JOANNA KORNECKA, Agata Baca
ZDJĘCIA: SERWISY PRASOWE
Zdjęcie główne: Kubki do kawy i mlecznik, sophieallport.com, niżej: ekspres Trinity ONE łączący różne techniki parzenia, trinitycoffee.co