W czym pije się szampana i wina musujące?
JadalniaCzym różni się szampan od wina musującego? Jakie kieliszki do szampana wybrać? I w czym pije się wina musujące? Poznajcie ciekawą historię, sposoby serwowania i wybierzcie odpowiednie kieliszki na przyjęcie karnawałowe!
Wyjątkowy trunek z Szampanii, czyli krótka historia szampana
Pili go bohaterowie powieści Emila Zoli, Aleksandra Puszkina i Johanna Goethe. Strumieniami lał się w filmach o Jamesie Bondzie. Od strzału przez dno kieliszka od szampana zaczyna się i kończy film Alfreda Hitchcocka „Szampan”. Nie wspominając już o pogłoskach krążących po Hollywood: ponoć w 36 butelkach tego drogocennego trunku brała kąpiel Marylin Monroe. Dla nas również szampan ma magiczną moc. Toasty nim wznoszone zawsze się spełniają. Karnawał to najlepsza okazja, by poznać jego historię i dowiedzieć się więcej na temat serwowania. Jak i w czym pije się szampana i wina musujące radzi polski producent szkła marka Krosno Glass.
Szampanem zwykliśmy potocznie nazywać wszystkie wina musujące. To błąd, bowiem prawdziwy szampan to trunek wyjątkowy, ekskluzywny i dość drogi. Produkuje się go tylko w Szampanii, w regionie północnej części Francji. Panują tam niekorzystne warunki dla winorośli – leją ulewne deszcze, jest chłodno, zdarza się mróz.
Niesprzyjające warunki pogodowe zmusiły producentów wina do wynalezienia alternatywnej metody produkcji. W ten sposób powstała stosowana przy powstawaniu szampana podwójna fermentacja, która odpowiedzialna jest za charakterystyczny smak szampana i oczywiście za bąbelki. Lecz nie tylko region, z którego wywodzi się oryginalny szampan jest istotny. Ważne są też szczepy winorośli. Powinny to być: pinot meunier, chardonnay lub pinot noir. Wina naturalnie musujące powstają w ten sam sposób – poprzez zastosowanie procesu podwójnej fermentacji podczas produkcji. W tych dobrych nie dosładza się i nie stosuje przy produkcji żadnych chemicznych ulepszaczy smaku.
Wenecja Euganejska kontra Penedès w Katalonii
Prosecco to nic innego jak jeden z gatunków wina musującego. Jego historia sięga XVIII wieku. Powstaje w pięknych pagórkowatych regionach północnych Włoch – w Wenecji Euganejskiej oraz w Wenecji Julijskiej, w Veneto i Trieście. Za smak prosecco odpowiada glera – odmiana winorośli znana jeszcze z czasów starożytności. Tajemnica bąbelków w prosecco polega na wtórnej fermentacji w szczelnie zamkniętych kadziach ze stali nierdzewnej. Dwutlenek węgla, produkt uboczny – nie mając ujścia na zewnątrz, pozostaje w winie. Drugim słynnym gatunkiem wina musującego jest katalońska cava. Druga fermentacja cavy przebiega już w butelce, dzięki czemu jej smak jest bardziej wyrazisty niż w prosecco, a bąbelki mocniejsze. Powstaje głównie z lokalnych szczepów winorośli: parellada, macabeo i xarello.
W czym pije się szampana i wina musujące – kieliszki typu flute i coupe
Wino musujące i szampana serwujemy bardzo dobrze schłodzone. Kieliszki również powinny być zimne. Istnieją dwa rodzaje kieliszków, w których serwujemy szampana i wina musujące. Ten najbardziej klasyczny to wysoki, prosty „flute”. Drugi rodzaj to rozkloszowany „coupe”.
Koneserzy wolą model „flute”, a szczególnie jego zwężający się ku górze rodzaj „tulip”. Argumentują, że jego kształt – wąski i długi zapobiega ulatnianiu się aromatu i bąbelków. Z kolei szerokie pucharki, które tak uwielbiały Rita Hayworth, Liz Taylor i Marylin Monroe mają ciekawe konotacje kulturowe. Kształt kieliszka „coupe" był ponoć wzorowany na lewej piersi francuskiej królowej Marii Antoniny, żony króla Francji Ludwika XVI. Sceptycy podważają tę koncepcję, sugerując, że ten kształt kieliszka zaprojektowano w 1663 roku w Anglii.
Kolekcja „Harmony” Krosno Glass – harmonia smaku i designu
Szukając pięknych kieliszków do szampana oraz wina musującego warto zwrócić uwagę na kolekcję „Harmony” polskiego producenta szkła – marki Krosno Glass. Ciekawe wzornictwo i perfekcyjne wykonanie to jej znaki rozpoznawczwne.
– Kolekcja „Harmony” to synonim elegancji. Świetnie sprawdzi się zarówno jako piękne i praktyczne urozmaicenie zwykłych wieczorów, lecz także jako gustowne szkło na wyjątkowe okazje – opowiadają nam eksperci.
Kieliszek do szampana w kształcie „flute” z kolekcji „Harmony” ma pojemność 180 ml. Wysoką nóżkę na stabilnej stopce zwieńczono smukłą czarką, aby bąbelki powoli opuszczały szkło, a trunek nie ulegał ogrzewaniu podczas trzymania kieliszka w dłoni. Model „coupe” ma większą pojemność, bo aż 240 ml. Płaska czarka kieliszka i smukła nóżka zachwycą wielbicieli stylu vintage. Trzecim rodzajem kieliszków z kolekcji „Harmony” polecanym do win musujących są kieliszki specjalnie zaprojektowane do degustacji prosecco. Mają nieco inny, okrąglejszy kształt niż kieliszki do szampana typu „flute” oraz większą pojemność.
Koktajle na bazie win musujących barmani współpracujący z marką Krosno polecają podawać w kieliszkach „Harmony – Gin&Tonic”, które mają krótką, stabilną nóżkę i dużą pojemność. W kieliszku z powodzeniem zmieści się nawet pokaźna ilość lodu, która jest nieodłącznym składnikiem większości drinków.
W ofercie polskiego producenta szkła są też kieliszki do wina musującego z kolekcji „Ethereal”. Zaprojektowane we współpracy z profesjonalnym sommelierem Danielem Aniołowskim, formowane są ręcznie przez najbardziej doświadczonych hutników. Bardzo cienkie ścianki sprawiają, że kieliszki są wyjątkowo lekkie, a ich przejrzystość pozwala w pełni cieszyć się odcieniem szlachetnego trunku i tańczącymi w nich bąbelkami. Doskonałe do degustacji wszelkich win musujących: francuskiego szampana, włoskiego lambrusco lub prosecco, niemieckiego sekta czy katalońskiej cavy.
Więcej informacji na temat kolekcji marki Krosno Glass znajdziecie na stronie: krosno.com.pl
Zdjęcia: materiały prasowe