Jak ładnie podawać ciasta i desery? Zobacz, jak elegancko serwować słodkości!
JadalniaCiasta, ciasteczka i inne wypieki, kolorowe galaretki, orzeźwiające lody, słodkie sałatki owocowe… Jak ładnie podawać takie desery? Zobacz, jak elegancko serwować słodkie przekąski!
Serwowanie ciast i deserów to prawdziwa sztuka! Potrzebne będą odpowiednie elementy zastawy stołowej: patery, miseczki, pucharki, talerzyki deserowe oraz akcesoria: łopatki do ciasta, łyżeczki do lodów, widelczyki. Cały ten anturaż ułatwi podawanie i zjedzenie słodkości, ale też podkreśli smak i wygląd dań dodając elegancji każdemu spotkaniu. Oto wskazówki, jak ładnie podać ciasto i desery, by zachwycić gości!
Zobacz też: Świętujemy pod chmurką – najpiękniejsze aranżacje stołów na przyjęcie w ogrodzie
Jak podawać ciasta i torty?
Ciasta i torty najlepiej prezentują się na paterach. Elegancka patera to królowa stołu – ułatwia krojenie i nakładanie ciasta, pozwala też odpowiednio je wyeksponować. Sprawia, że żaden z gości nie przegapi naszego wspaniałego tortu! Może być drewniana, porcelanowa, szklana lub metalowa. Może stać na jednej nóżce albo bezpośrednio na stole.
Patera ze szklanym kloszem ochroni deser przed owadami i zapobiegnie wysychaniu ciasta. Dwupoziomowa lub trzypoziomowa lepiej sprawdzi się do serwowania kilku rodzajów wypieków lub mniejszych przekąsek niż okazałego tortu.
Jak serwować ciasto? Podaj je gościom na eleganckich talerzach deserowych. Przy nakryciach powinny znaleźć się także widelczyki deserowe i oczywiście serwetki. Przy nakryciach gości powinny znaleźć się także widelczyki deserowe i oczywiście serwetki. Złóż je na kształt wachlarza, zwiń w rulonik, zawiąż kokardę albo zepnij obrączką. Sprawdź nasze pomysły na składanie serwetek i stwórz piękną dekorację stołu!
Jak serwować ciasta i desery – babeczki, ciasteczka, muffinki i rogaliki?
Jak serwować desery, takie jak ciasteczka? Patera ze szklanym kloszem sprawi, że babeczki z bitą śmietaną, muffinki, pączki z lukrem i rogaliki z czekoladą będą prezentowały się tak elegancko jak w najlepszej cukierni. Szczypce do ciastek i łopatka do babeczek ułatwią gościom nakładanie porcji słodkości na talerzyki bez dotykania ich rękami.
Również piętrowa etażerka jest dobrym sposobem serwowania przeróżnych słodkości. Ułożone na niej ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie i tworzą przy okazji piękną dekorację stołu! Twórz z nich kompozycje, np. na każdym poziomie ułóż inny rodzaj deserów, przeplataj je owocami albo makaronikami w różnych kolorach.
Babeczki możesz ułożyć także na dekoracyjnym talerzu lub ozdobnej tacy, a kruche ciastka i makaroniki włożyć do szklanych lub ceramicznych miseczek. Drożdżówki lub chałki ładnie zaprezentują się w plecionych koszyczkach.
Upewnij się, że ciasteczka, babeczki i muffinki będą łatwo dostępne dla wszystkich gości. Jeśli planujesz duże przyjęcie warto umieścić kilka pater w różnych miejscach stołu.
Jak w elegancki sposób podać lody i desery lodowe?
Jak ładnie podać lody? Desery lodowe podawaj w szklanych pucharkach lub miseczkach, obowiązkowo z elegancką łyżeczką deserową. Oryginalnie będzie wyglądała porcja lodów podana w kieliszku do martini.
Przygotuj dodatki, takie jak: bita śmietana, bakalie, świeże owoce, listki mięty, sosy (np. czekoladowy, karmelowy, owocowy), posypki czy wafelki. Niech goście delektują się tym, co najlardziej lubią.
Mrożone desery możesz przygotować też w foremkach do lodów na patyku. Ich wybór jest dzisiaj bardzo duży. Foremki mogą mieć zabawne kształty: cytrusów, kaktusów, precelków, truskawek... Takie mrożone desery ucieszą dzieci. Gwarantujemy, że będą hitem letniego przyjęcia!
Jak ładnie podawać ciasta i desery – jak serwować galaretkę?
Galaretka z owocami (np. truskawkami, malinami, borówkami czy winogronami) to prawdziwy przysmak, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak podać deser gościom? By widoczne były owoce i wszystkie kolorowe warstwy najlepiej serwować galaretki w szklanych naczyniach, takich jak pucharki, miseczki lub szklanki.
Przed podaniem udekoruj galaretki bitą śmietaną, świeżymi owocami, listkami mięty, a goście będą zachwyceni. Nie zapomnij o sztućcach. W tym przypadku warto podać łyżeczki do deserów.
Dzięki odpowiednim formom do galaretek możesz nadać im też ciekawe kształty, m.in. kwiatów, serduszek, a nawet zwierzaków, i stworzyć minidesery idealne na różne okazje np. dzień dziecka, letnie przyjęcie w ogrodzie czy walentynki. Takie galaretki podawaj na małych talerzykach deserowych.
Jak jeść desery, takie jak sałatki owocowe?
Owoce układaj w misach lub na paterach i etażerkach. Są idealne do prezentowania kolorowych warstw. Upewnij się, że owoce są dokładnie umyte, obrane (jeśli to konieczne) i pokrojone na kawałki odpowiedniej wielkości.
Sałatki owocowe serwuj w misach. Świetnie sprawdzi się ceramika – kolorowe naczynia podkreślą piękne soczyste barwy owoców. Mniejsze porcje podawaj w salaterkach, pucharkach lub na talerzykach – będą zachęcały gości do delektowania się. Pamiętaj, że małe porcje są łatwiejsze do zjedzenia i estetycznie prezentują się na talerzach. Sałatki owocowe najlepiej jeść łyżeczką deserową lub widelcem deserowym.
Chcesz zaskoczyć gości? Podaj im zamiast sałatki owocowe szaszłyki! Nadziewaj owoce (w naszym przepisie są to kawałki arbuza, melona, truskawki i kiwi) na szaszłykowe patyczki, przetykając listkami mięty, melisy i werbeny cytrynowej. To idealna przekąska na przyjęcie!
Przepis na owocowe szaszłyki zajdziesz w artykule: Co można zrobić z arbuza? 6 pomysłów na szybkie i kolorowe dania
TEKST: AGATA BACA
ZDJĘCIA: ARCHIWUM WYDAWNICTWA, MATERIAŁY PRASOWE, SHUTTERSTOCK
ZDJĘCIE GŁÓWNE: PATERA NA CIASTO TIFFANY, GUZZINI, FABRYKAFORM.PL, NIŻEJ: ARANŻACJA MARKI WESTWING