Do każdego koloru trunku dobraliśmy inne dodatki. Dla wina czerwonego znaleźliśmy pełen emocji hiszpański trop. Dla białego – włoską nowoczesność i dizajn. Dla różowego francuską klasykę i lekkość. Dorzuciliśmy kilka porad, które uchronią przed winnym skandalem.
Jak podawać czerwone wino?
Temperatura serwowania: młode 12-14°C, dojrzałe – 15-16°C. Czerwone wino pasuje do wołowiny, dziczyzny, wieprzowiny. Świetne z serami typu: cheddar, gouda, edam, parmezan. Kieliszki napełniamy do 1/3 wysokości. Przy nalewaniu bardzo dojrzałego trunku należy lekko pochylony kieliszek trzymać za nóżkę i powoli wlewać wino po jego ściance. Do potraw mocno przyprawionych nie można podawać win lekkich.
Jak podawać wino białe
Temperatura serwowania: 8-12°C, musujące i szampany: 4-8°C. Kieliszki napełniamy najwyżej do połowy wysokości. Białe wino pasuje do: drobiu, ryb, owoców morza. Młode wino dobrze podawać z serem feta, szampana i musujące z serami miękkimi oraz pleśniowymi, wina słodkie z serami przerośniętymi niebieską pleśnią.
Jak podawać wino różowe?
Temperatura serwowania: 8-12°C, musujące: 4-8°C. Kieliszki napełniamy najwyżej do połowy wysokości. Różowe wino pasuje do: sałatek, przekąsek warzywnych, zapiekanek, ryb, cielęciny. Półsłodkie – idealne do deserów. Świetne z serami kozimi i pleśniowymi. Rosé chętnie serwuje się na przyjęciach ogrodowych w upalne dni. Jako odświeżający aperitif, np. z lodem i truskawką.
Opracowanie: Beata Majchrowska
Zdjęcia: Shutterstock, Pixabay, materiały prasowe