Zupa szpinakowa z jajami przepiórki

Sztuka Życia
Wypróbuj nasz przepis na zupę szpinakową z jajami przepiórki.

Składniki:

•2 cebule

•2 spore mączyste ziemniaki

•2 łyżki oleju

•kieliszek białego wina

•4 szklanki domowego bulionu warzywnego lub z kury

•¾ kg świeżego szpinaku •pół szklanki śmietanki kremówki

•8 jaj przepiórczych •sól, pieprz i gałkę muszkatołową

•4 gałązki trybuli

Sposób przyrządzania:

Cebulę pokrój w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Rozgrzej olej w garnku, zeszklij cebulę, dorzuć ziemniaki i chwilę smaż. Wlej wino, odparuj połowę. Dolej bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut. Szpinak umyj, oderwij łodyżki. Zostaw kilka małych listków do dekoracji, resztę wrzuć do zupy, gotuj 3 minuty i zmiksuj na gładko. Zabiel śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jaja gotuj przez 2½ minuty, włóż do lodowatej wody, obierz i przekrój na połówki. Zupę udekoruj listkami szpinaku, trybulą i jajami.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News

reklama