szósta edycja Dr Irena Eris Tasty Stories

Wykwintne smaki jesieni – za nami szósta edycja Dr Irena Eris Tasty Stories

Zaproszenia

Po raz szósty w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich odbyło się Tasty Stories. Weekend przyciągnął miłośników smakowitych opowieści oraz wyrafinowanej kuchni. Można było skosztować sezonowanego renifera czy sakiewek z winniczkami i popić mineralnym winem z okolic Werony.

reklama

Weekend Dr Irena Eris Tasty Stories na Wzgórzach Dylewskich 

Jak co roku Dr Irena Eris Tasty Stories, impreza poświęcona kulinariom i smakom, była nawiązaniem do kultury i sztuki regionu. Każda edycja ma swoich bohaterów oraz inną tematykę. Tej jesieni w filmach, sesjach fotograficznych i podcastach wzięli udział twórcy i artyści Warmii i Mazur: cymbalistka, kompozytorka i wokalistka Anna Broda z Olsztyna, rzeźbiarka w kamieniu i ceramiczka Agata Markos z Kaborna oraz renowator starych pieców kaflowych Maciej Leonowicz spod Lidzbarka Warmińskiego. Ich historie i twórczość stały się punktem wyjścia do kulinarnych wydarzeń obejmujących październikowy weekend.
 


 

Dr Irena Eris Tasty Stories 2023


W piątek wieczorem, w Rybakówce nad stawem oświetlonym światłem ognisk oraz wewnętrznego paleniska, odbyła się biesiada połączona z kiermaszem lokalnych produktów. Ze swoimi specjałami przyjechały producentki kozich serów z Gospodarstwa nad Arem, Jarosław Parol z hodowli, wędzarni i przetwórni ryb w Kabornie, producenci przetworów z indyka z Żabiego Rogu, browar Kormoran oraz zaprzyjaźnieni z hotelem pszczelarze z pasieki Wzgórza Dylewskie.

Wszyscy, poza browarem, reprezentowali rodzinne gospodarstwa prowadzone z pokolenia na pokolenie. Gospodynie Wiejskie z Koła w Pietrzwałdzie ugościły uczestników biesiady własnej roboty pierogami z kapustą i grzybami leśnymi oraz słodkimi przetworami. Ceramiczne wyroby rękodzielnicze pokazywała Agata Markos, a Anna Broda śpiewała tradycyjne pieśni warmińskie.

Dr Irena Eris Tasty Stories 2023
Dr Irena Eris Tasty Stories 2023


Leitmotivem soboty były włoskie wina. W ciągu dnia goście brali udział w degustacji poprowadzonej przez Krzysztofa Królczyka z Wineonline, partnera wydarzenia. Sommelier razem z właścicielką winnicy Monte del Frà – Maricą Bonomo – opowiadali o specyfice winorośli uprawianej na wzgórzach morenowych oraz mineralnych glebach tego obszaru. Winnica położona między jeziorem Garda a Weroną należy do najbardziej znanych w regionie, a powstające w niej wina uchodzą za eleganckie i złożone. Wieczorem wybrane apelacje – Custoza i Valpollcella – uświetniły kolację degustacyjną, która odbyła się na terenie hotelu w Gospodzie Sielanka.

Dr Irena Eris Tasty Stories 2023 Wzgórza Dylewskie


Od pierwszej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories Agnieszka Wilbrandt, szefowa kuchni restauracji Oranżeria na Wzgórzach Dylewskich, wspierana przez Sławomira Kwaśniewskiego z hotelowej restauracji Romantyczna zapraszają do przygotowania razem kolacji wybitnych szefów kuchni. W tym roku zaszczyt ten przypadł Dawidowi Łagowskiemu z Ilonn Hotel Poznań, miłośnikowi gotowania w duchu slow food oraz Mirosławowi Rynduchowi, który na co dzień prowadzi Bankiet Sielanka w Gietrzwałdzie i szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Efektem tej kooperatywy było znakomite, zaskakujące smakami menu.
 

Dr Irena Eris Tasty Stories 2023 Wzgórza Dylewskie


W gospodzie zapachniało grzybami w różnej postaci, wędzoną śliwką oraz wędzoną papryką. Nie zabrakło też ryb, winniczków oraz oryginalnej dziczyzny. Sławomir Kwaśniewski przygotował szpinakowe sakiewki, w których ukryte były winniczki z wędzoną papryką. Dawid Łagowski sięgnął po sezonowane mięso renifera (comber) w soli z cukrem, podane z czerwoną porzeczką i marynowanym borowikiem. Natomiast Mirosław Rynduch przygotował jesiotra z lokalnej hodowli z Kaborna upieczonego w niskiej temperaturze, podanego z kawiorem, puree z topinamburu i sosem porowym na białym winie. Ostatnim akcentem menu był deser wykreowany przez Agnieszkę Wilbrandt: piernik z żelem ze śliwki mirabelki i galaretką z marynowanej śliwki węgierki. Do tego zaserwowano krem czekoladowy z lodami śmietankowymi.
 

Dr Irena Eris Tasty Stories 2023 Wzgórz Dylewskie
Dr Irena Eris Tasty Stories 2023 Wzgórz Dylewskie
Dr Irena Eris Tasty Stories 2023 Wzgórza Dylewskie


Jak sama nazwa wskazuje, na Dr Irena Eris Tasty Stories nie mogło zabraknąć ciekawych opowieści. Snuł je sommelier z Wineonline Krzysztof Królczyk, zabierając uczestników kolacji w podróż po Europie – winiarskich rejonach Hiszpanii, Włoch i Niemiec.

Zarówno biesiady w Rybakówce, jak i kolacje w Gospodzie Sielanka miały autorską oprawę plastyczną. Scenografki Marta Szostek i Matylda Halkowicz z poznańskiego kolektywu Supergirls Do Design w tym roku nawiązały do morenowego krajobrazu Wzgórz Dylewskich obfitującego w różnorodne geologicznie głazy narzutowe. Na stole w Sielance pojawiły się więc formy kamienne o różnorodnej kolorystyce, a pod sufitem zawisły falujące elementy stanowiące odwzorowanie pofałdowanego tutejszego krajobrazu.

Dr Irena Eris Tasty Stories 2023 Wzgórza Dylewskie



Podcasty z bohaterami oraz informacje o szóstej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories można znaleźć na kanale hoteli w serwisach Spotify, YouTube oraz na stronie internetowej projektu:
DrIrenaErisTastyStories.com

Parnterem mazurskiej szóstej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories była Gmina Ostróda.

Tekst: Beata Majchrowska
WERANDA BYŁA PARTNEREM WYDARZENIA

Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie