Wykwintne smaki jesieni – za nami szósta edycja Dr Irena Eris Tasty Stories
ZaproszeniaPo raz szósty w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich odbyło się Tasty Stories. Weekend przyciągnął miłośników smakowitych opowieści oraz wyrafinowanej kuchni. Można było skosztować sezonowanego renifera czy sakiewek z winniczkami i popić mineralnym winem z okolic Werony.
Weekend Dr Irena Eris Tasty Stories na Wzgórzach Dylewskich
Jak co roku Dr Irena Eris Tasty Stories, impreza poświęcona kulinariom i smakom, była nawiązaniem do kultury i sztuki regionu. Każda edycja ma swoich bohaterów oraz inną tematykę. Tej jesieni w filmach, sesjach fotograficznych i podcastach wzięli udział twórcy i artyści Warmii i Mazur: cymbalistka, kompozytorka i wokalistka Anna Broda z Olsztyna, rzeźbiarka w kamieniu i ceramiczka Agata Markos z Kaborna oraz renowator starych pieców kaflowych Maciej Leonowicz spod Lidzbarka Warmińskiego. Ich historie i twórczość stały się punktem wyjścia do kulinarnych wydarzeń obejmujących październikowy weekend.
W piątek wieczorem, w Rybakówce nad stawem oświetlonym światłem ognisk oraz wewnętrznego paleniska, odbyła się biesiada połączona z kiermaszem lokalnych produktów. Ze swoimi specjałami przyjechały producentki kozich serów z Gospodarstwa nad Arem, Jarosław Parol z hodowli, wędzarni i przetwórni ryb w Kabornie, producenci przetworów z indyka z Żabiego Rogu, browar Kormoran oraz zaprzyjaźnieni z hotelem pszczelarze z pasieki Wzgórza Dylewskie.
Wszyscy, poza browarem, reprezentowali rodzinne gospodarstwa prowadzone z pokolenia na pokolenie. Gospodynie Wiejskie z Koła w Pietrzwałdzie ugościły uczestników biesiady własnej roboty pierogami z kapustą i grzybami leśnymi oraz słodkimi przetworami. Ceramiczne wyroby rękodzielnicze pokazywała Agata Markos, a Anna Broda śpiewała tradycyjne pieśni warmińskie.
Leitmotivem soboty były włoskie wina. W ciągu dnia goście brali udział w degustacji poprowadzonej przez Krzysztofa Królczyka z Wineonline, partnera wydarzenia. Sommelier razem z właścicielką winnicy Monte del Frà – Maricą Bonomo – opowiadali o specyfice winorośli uprawianej na wzgórzach morenowych oraz mineralnych glebach tego obszaru. Winnica położona między jeziorem Garda a Weroną należy do najbardziej znanych w regionie, a powstające w niej wina uchodzą za eleganckie i złożone. Wieczorem wybrane apelacje – Custoza i Valpollcella – uświetniły kolację degustacyjną, która odbyła się na terenie hotelu w Gospodzie Sielanka.
Od pierwszej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories Agnieszka Wilbrandt, szefowa kuchni restauracji Oranżeria na Wzgórzach Dylewskich, wspierana przez Sławomira Kwaśniewskiego z hotelowej restauracji Romantyczna zapraszają do przygotowania razem kolacji wybitnych szefów kuchni. W tym roku zaszczyt ten przypadł Dawidowi Łagowskiemu z Ilonn Hotel Poznań, miłośnikowi gotowania w duchu slow food oraz Mirosławowi Rynduchowi, który na co dzień prowadzi Bankiet Sielanka w Gietrzwałdzie i szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Efektem tej kooperatywy było znakomite, zaskakujące smakami menu.
W gospodzie zapachniało grzybami w różnej postaci, wędzoną śliwką oraz wędzoną papryką. Nie zabrakło też ryb, winniczków oraz oryginalnej dziczyzny. Sławomir Kwaśniewski przygotował szpinakowe sakiewki, w których ukryte były winniczki z wędzoną papryką. Dawid Łagowski sięgnął po sezonowane mięso renifera (comber) w soli z cukrem, podane z czerwoną porzeczką i marynowanym borowikiem. Natomiast Mirosław Rynduch przygotował jesiotra z lokalnej hodowli z Kaborna upieczonego w niskiej temperaturze, podanego z kawiorem, puree z topinamburu i sosem porowym na białym winie. Ostatnim akcentem menu był deser wykreowany przez Agnieszkę Wilbrandt: piernik z żelem ze śliwki mirabelki i galaretką z marynowanej śliwki węgierki. Do tego zaserwowano krem czekoladowy z lodami śmietankowymi.
Jak sama nazwa wskazuje, na Dr Irena Eris Tasty Stories nie mogło zabraknąć ciekawych opowieści. Snuł je sommelier z Wineonline Krzysztof Królczyk, zabierając uczestników kolacji w podróż po Europie – winiarskich rejonach Hiszpanii, Włoch i Niemiec.
Zarówno biesiady w Rybakówce, jak i kolacje w Gospodzie Sielanka miały autorską oprawę plastyczną. Scenografki Marta Szostek i Matylda Halkowicz z poznańskiego kolektywu Supergirls Do Design w tym roku nawiązały do morenowego krajobrazu Wzgórz Dylewskich obfitującego w różnorodne geologicznie głazy narzutowe. Na stole w Sielance pojawiły się więc formy kamienne o różnorodnej kolorystyce, a pod sufitem zawisły falujące elementy stanowiące odwzorowanie pofałdowanego tutejszego krajobrazu.
Podcasty z bohaterami oraz informacje o szóstej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories można znaleźć na kanale hoteli w serwisach Spotify, YouTube oraz na stronie internetowej projektu:
DrIrenaErisTastyStories.com
Parnterem mazurskiej szóstej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories była Gmina Ostróda.
Tekst: Beata Majchrowska
WERANDA BYŁA PARTNEREM WYDARZENIA