Smakowite opowieści inspirowane kulturą regionu – za nami kolejna edycja Dr Irena Eris Tasty Stories
ZaproszeniaPrzepyszne jedzenie i ciekawe historie to motywy przewodnie cyklicznej imprezy Tasty Stories, która od pięciu lat organizowana jest w Hotelach SPA Dr Irena Eris. W tym roku kulinarnych inspiracji poszukiwano w dziedzictwie kulturalnym Beskidów Sądeckiego i Niskiego oraz Warmii i Mazur. Zapraszamy na relację z wydarzenia, a miłośnikom smakowitych opowieści i wyrafinowanej kuchni mówimy do zobaczenia za rok!
To już tradycja, że ciepłe, jesienne weekendy spędzamy w krynickim i mazurskim Hotelu SPA Dr Irena Eris poznając smakowite, pełne autentycznych emocji opowieści o lokalnym dziedzictwie kulinarnym oraz kulturalnym. Następnie, podczas kolacji rozsmakowujemy się w potrawach przygotowanych z najlepszych lokalnych produktów przez wybitnych szefów kuchni.
W tym roku motywem przewodnim projektu kulinarnego Dr Irena Eris Tasty Stories były kultura i sztuka regionów Beskidu Sądeckiego i Niskiego oraz Warmii i Mazur. W tematykę wprowadziły nas serie podcastów, które po raz pierwszy towarzyszyły temu wyjątkowemu projektowi kulinarnemu. Zapraszamy na relację z wydarzenia.
Weekend pełen smaku w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju
Bohaterami filmów, sesji fotograficznych i podcastów beskidzkiej edycji Tasty Stories zostali lokalni twórcy: Monika Madej i Beata Rząca, koronczarki z Bobowej; Paweł Kącki, kustosz cerkwi w Powroźniku oraz Agata Broniszewska, malarka i edukatorka artystyczna związana z Centrum Kultury w Krynicy-Zdroju.
Weekend rozpoczął się od piątkowego spotkania poświęconego Nikiforowi Krynickiemu – o słynnym łemkowskim artyście opowiadał etnograf i kurator z jego muzeum, Zbigniew Wolanin. W sobotę rano odbył się kiermasz lokalnych produktów z okolicznych gospodarstw oraz rękodzieła koronczarek z Bobowej.
Ukoronowaniem imprezy była plenerowa kolacja z widokiem na Jaworzynę. Można było na niej spróbować takich pyszności, jak bisque rakowe, polędwica z jelenia, danie z jesiotra czy tradycyjne żydowskie ciasto weselne chonek łejkech z dodatkiem mirabelek. Kolację na Tasty Stories przygotowali: szef kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój, Janusz Myjak oraz zaproszeni kucharze: Patrycja Stefanów-Kot (Restauracja Koncertowa w Krynicy-Zdroju), Katarzyna Miernik-Pietruszewska (Stary Dom Zdrojowy w Wysowej), Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża w Krakowie) i Marcin Sołtys (Restauracja Filipa 18 w Krakowie). Nieodzownym dopełnieniem dań były wyborne wina przygotowane przez sommeliera Krzysztofa Królczyka z Wineonline.
Kolacje Tasty Stories odbywają się zawsze w zaprojektowanej specjalnie na to wydarzenie scenografii, będącej też opowieścią o regionie. W tym roku nawiązywała do architektury i kolorystyki zabytkowych cerkwi drewnianych, przywołując ich spokojną, kontemplacyjną aurę.
Weekend Dr Irena Eris Tasty Stories na Wzgórzach Dylewskich – niezapomniane doznania smakowe przy pięknie nakrytych stołach
Październikowy weekend ze smakiem na Wzgórzach Dylewskich zaczął się biesiadą połączoną z kiermaszem lokalnych produktów, której patronowała Gmina Ostróda. W Rybakówce, nad stawem tuż obok hotelu, w magicznej atmosferze i ciepłym blasku ognisk próbowaliśmy lokalnych specjałów: kozich serów z Gospodarstwa nad Arem, wędzonych ryb z hodowli, wędzarni i przetwórni w Kabornie, wyrobów z mięsa indyczego z Żabiego Rogu, piw z browaru Kormoran oraz miodów z pasieki Wzgórza Dylewskie. Ucztę dopełniły pyszne pierogi przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie.
Na stoiskach rękodzielników, bohaterów Tasty Stories, można było kupić ceramikę artystyczną oraz ręcznie tkane jedwabne szale i chusty. Warto w tym momencie wymienić wszystkich bohaterów filmów, sesji fotograficznych i podcastów mazurskiej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories, których historie stały się punktem wyjścia do kulinarnych wydarzeń. Zostali nimi lokalni twórcy: cymbalista z Gietrzwałdu Stanisław Kondrat, tkaczka Olga Waliszewska z Ostródy oraz małżeństwo ceramików, Eleonora i Rafał Toś z Kaflarni Warmińskiej.
W sobotę sommelier Łukasz Bogumił z Wineonline zaprosił nas na degustację win, wśród których nie zabrakło trunków pochodzących z upraw zrównoważonych, prowadzonych metodą naturalną, które cieszą się coraz większą popularnością.
Wieczór zwieńczyła elegancka kolacja w gospodzie Sielanka. Podano prawdziwe kulinarne arcydzieła zainspirowane tegorocznymi opowieściami oraz lokalnymi produktami z rejonu Warmii i Mazur: consomme z podgrzybków z pieczonymi warzywami oraz sosem z rydzów, marynowaną troć z ciastkiem z truflą, polędwicę z suma z warzywami i sosem z wędzonego węgorza, ravioli z kozim serem podane na szpinaku z palonym masłem i pietruszkową oliwą balsamico (goście nagrodzili danie brawami!), danie główne przygotowane na bazie mięsa z sarny oraz deser z owocami leśnej jeżyny i czarnego bzu.
Za uroczystą kolację odpowiedzialna była Agnieszka Wilbrandt, szefowa kuchni restauracji Oranżeria na Wzgórzach Dylewskich wspierana przez Sławomira Kwaśniewskiego z hotelowej restauracji Romantyczna oraz zaproszeni kucharze: Tomasz Bonisławski (Pałac Warlity) oraz Dawid Wojciechowski (Restauracja Salt w Toruniu). Pysznej kuchni towarzyszyły znakomite wina oraz opowieści o nich, które snuł sommelier Łukasz Bogumił z Wineonline, zabierając nas w podróż od Gruzji, przez Macedonię i Włochy aż do Hiszpani.
Podobnie, jak w Krynicy-Zdroju, tak i w Rybakówce oraz gospodzie Sielanka na Wzgórzach Dylewskich, weekendowi Tasty Stories towarzyszyła wyjątkowa scenografia. Za oprawę plastyczną wydarzeń odpowiadały Marta Szostek i Matylda Walkowicz z poznańskiego kolektywu Supergirls Do Design. W dekoracjach nawiązały do mazurskich tradycji tkackich, tworząc ozdoby z barwionych przędz lnianych, a stoły przystroiły sprasowanymi, suszonymi i barwionymi na kolor indygo kwiatami z pól i liśćmi z lasów. Było naturalnie i bardzo nastrojowo.
Podcasty z bohaterami oraz informacje o piątej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories można znaleźć na kanale hoteli w serwisach Spotify, YouTube oraz na stronie internetowej projektu: DrIrenaErisTastyStories.com.
Weranda była partnerem wydarzenia