Kuchnia Pięciu Przemian na wiosnę i lato
ZaproszeniaLato to chyba najlepsza pora roku, żeby jeść posiłki ze świeżych warzyw i owoców. Właśnie latem mamy dostęp do lokalnych, sezonowych produktów, dlatego warto przez te kilka miesięcy korzystać z ich walorów.
Na takich składnikach opierają się przepisy w książce „Lato w kuchni Pięciu Przemian”. Dodatkowo wszystkie są wegetariańskie, a większość z nich także bezglutenowe. Najprościej rzecz ujmując, gotowanie według Pięciu Przemian to dodawania produktów w odpowiedniej kolejności, według danych Przemian. Ponadto korzystanie w pełni z wartości tych produktów, charakterystycznych dla danej pory roku.
Lato według Pięciu Przemian to energia yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które przekazują potrawy ugotowane wg Pięciu Przemian.
Książka zawiera ponad 100 przepisów na zupy, warzywa, desery i przetwory, na przykład chłodnik, zapiekanka warzywna z kaszą, sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser maliny w sosie waniliowym… to tylko przykłady licznych i pysznych przepisów.
Anna Czelej, która od ponad 20 lat gotuje według Pięciu Przemian jest autorką świetnie przyjętych książek z tej tematyki, w tym bestsellerowego pierwszego tomu z serii W kuchni Pięciu Przemian– z przepisami na wiosnę.
Obie książki wydało Wydawnictwo Illuminatio.