Wybitni szefowie, jakościowe produkty i zrównoważone podejście do kuchni. Sprawdźcie, dlaczego fine dining zdobywa coraz większą popularność!
ZaproszeniaTegoroczna edycja festiwalu Fine Dining Week koncentruje się na haśle #NowaGościnność, bo to właśnie dzięki niej Goście chętniej odwiedzają Restauracje z segmentu premium. Co konkretnie wpłynęło na ten trend?
Wygórowane ceny, legendy o ekscentrycznych szefach oraz ogromnej presji towarzyszącej pracy w najlepszych restauracjach utrwalane w filmach i serialach nie ułatwiały funkcjonowania konceptom gastronomicznym z sektora Fine Dine. Zarówno szefowie, jak i restauratorzy odrobili lekcje i udowodnili Gościom, że najlepsze dania mogą być serwowane w różnorodnej scenerii, w bardziej przystępnych cenach, jak i – co najważniejsze – bez stresującej, pompatycznej atmosfery!
Oczywistym jest, że wybierając się do restauracji premium musimy liczyć się z wyższą ceną, jest to jednak gwarancja nie tylko dań przygotowanych z najwyższej jakości składników i wybitnych doznań kulinarnych. Fine Dining to także świadomość, że produkty pochodzą od sprawdzonych dostawców, są przetwarzane z najwyższą starannością i wykorzystywane tak, aby nic z nich nie zostało zmarnowane.
Szefowie wyśmienicie łączą najnowsze trendy i techniki z tradycjami i pomijanymi niegdyś produktami. Karczochy, topinambur, bób czy buraki, jeszcze niedawno zapomniane lub kojarzone z obiadem u babci, w ostatnich latach wkroczyły na salony w zupełnie nowym stylu.
Wiele restauracji decyduje się na otwartą kuchnię, dzięki czemu Goście mogą podejrzeć proces powstawania zamówionych dań, poczuć atmosferę panującą w kuchni i energię między członkami zespołu. Szefowie chętniej dają się poznać, zdradzając co stało za daną kompozycją, jaka historia sprawiła, że połączył dane składniki. Połączenie wybitnych kompozycji smakowych z pozytywnym, często sentymentalnym, ładunkiem emocjonalnym sprawia, że doświadczamy dań na wielu poziomach.
Kolejnym istotnym elementem, który sprawia, że chętniej decydujemy się na wybór restauracji Fine Dine jest mniej formalna atmosfera, bardziej swobodne wnętrza i życzliwa, ciepła obsługa. Restauracje chętnie goszczą rodziny z dziećmi i zwierzętami domowymi, wiele z nich ma dla takich Gości przygotowane specjalne menu.
Nie bez znaczenia jest także obecność w social mediach, gdzie możemy poznać nie tylko menu, ale i ludzi stojących za daną restauracją. Wszystkie te elementy sprawiają, że restauracje postrzegane są nie tylko przez pryzmat jakości dań, ale także pozytywnych emocji i możliwości identyfikowania się z nimi oraz odpowiedzialnymi za nie osobami.
Nowej Gościnności w premium wydaniu skosztować można podczas festiwalu Fine Dining Week. Na Gości czeka niemal 100 restauracji, które przygotowały specjalne festiwalowe menu w wersji trzy- lub pięciodaniowej, a także specjalne doświadczenia kulinarne z jeszcze bardziej rozbudowanym menu.
Pośród biorących udział w Festiwalu miejsc znalazła się szczecińska Restauracja Kresowa, ISTO z Katowic, Why Tai z Poznania, Sassy Sushi & Asian Restaurant z Gdańska, Babinicz - Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, łódzka Kolacja w Lesie, Kuryer Restaurant w Krakowie oraz Let's Nibble w Warszawie.
Rezerwacji można dokonać na stronie: https://FineDiningWeek.pl/
Organizator Festiwalu udostępnił kody, dzięki którym rezerwacji można dokonać jeszcze taniej:
-
3DNI25PLN - kod daje -25 zł na rezerwacje w poniedziałki, wtorki i środy
-
GRUPA50PLN - kod daje -50 zł na rezerwację dla 5 i więcej osób
I kolejna dobra wiadomość. Festiwal został przedłużony do 13 sierpnia 2023.
Zapraszamy!
WERANDA JEST PATRONEM MEDIALNYM WYDARZENIA
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE