Smaczne danie z kuchni holenderskiej z porem w roli głównej.
Składniki:
•6 porów
•marchewka
•5 pieczarek
•kawałek (ok. 150 g) pieczonego schabu lub indyka
•3 jaja
•¾ szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
•3 łyżki oliwy
•sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę pokrój w kostkę i podgotuj 2 minuty we wrzątku. Dwa pory obierz z zewnętrznych liści, wrzuć do wrzątku i minutę blanszuj. Ostudź i podziel na pojedyncze liście. Resztę pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię z 2 łyżkami oliwy i duś na małym ogniu przez 10 minut. Pokrój pieczarki w kostkę, dorzuć do porów razem z marchewką i smaż jeszcze 5 minut. Ostudź, wymieszaj z roztrzepanymi jajami, mlekiem oraz pokrojonym w kostkę pieczonym schabem. Dopraw. Formę do pasztetu wysmaruj pozostałą oliwą i całą wyłóż zblanszowanymi liśćmi pora. Nałóż nadzienie, przykryj resztą pora. Piecz przez 45 minut w 180ºC. Podawaj na ciepło lub na zimno.