Jeżeli masz ochotę na zdrowe i lekkie danie przygotuj młodziutkie warzywa z dipem.
Składniki:
• 4 młode marchewki
• kalarepa
• kalafior romanesco lub brokuł
• garstkę pestek słonecznika
• garstka rodzynek sułtanek
• pół pęczka pietruszki
• czerwona cebula
• duże opakowanie gęstego jogurtu
• 3 łyżki majonezu
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewki przekrój wzdłuż na pół, kalarepę obierz i pokrój w plasterki, kalafior podziel na różyczki. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę, wrzucaj porcjami warzywa na minutę, wyławiaj i wkładaj do wody z lodem. Dobrze osącz.
Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, rodzynki i natkę pietruszki posiekaj, ale zostaw trochę listków do dekoracji. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystko z jogurtem i majonezem, dopraw. Przełóż do miseczki, posyp natką i rodzynkami, podawaj z warzywami. Do zblanszowanych warzyw pasuje też grecki sos tzatziki przygotowany z jogurtu, świeżych ogórków i czosnku.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News