
Eintopf to nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Jednak dzisiaj przygotujemy ją w wersji warzywnej.
Składniki:
•2 marchewki
• łodygę selera naciowego
•kalarepkę
•2 małe pory
•po opakowaniu różnego rodzaju włoskich pierożków (np. cappelletti, ravioli, tortellini)
•2 łyżki oliwy
•4 szklanki warzywnego bulionu
•sól i pieprz
•garstkę listków trybuli
Sposób przyrządzania:
Marchewkę obierz, pokrój ukośnie w plastry, seler i kalarepę na nieduże kawałki, pory w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć warzywa, przesmaż, mieszając. Wlej bulion i gotuj 5 minut. Wrzuć pierożki, gotuj 3-4 minuty na małym ogniu, aż wypłyną. Dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną trybulą.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News
reklama