Warzywny eintopf

Sztuka Życia
Eintopf to nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Jednak dzisiaj przygotujemy ją w wersji warzywnej.

Składniki:

•2 marchewki

• łodygę selera naciowego

•kalarepkę

•2 małe pory

•po opakowaniu różnego rodzaju włoskich pierożków (np. cappelletti, ravioli, tortellini)

•2 łyżki oliwy

•4 szklanki warzywnego bulionu

•sól i pieprz

•garstkę listków trybuli

Sposób przyrządzania:

Marchewkę obierz, pokrój ukośnie w plastry, seler i kalarepę na nieduże kawałki, pory w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć warzywa, przesmaż, mieszając. Wlej bulion i gotuj 5 minut. Wrzuć pierożki, gotuj 3-4 minuty na małym ogniu, aż wypłyną. Dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną trybulą.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News

reklama