Każda okazja jest dobra, by przygotować pyszny tort z owocami dla całej rodziny.
Składniki:
na ciasto:
•4 białka jaj
•szczypta soli
•czubata szklankę cukru pudru
•2 szklanki zmielonych migdałów lub migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
•4 łyżki czekoladowych kropelek do zapiekania
na krem waniliowy:
•pół laski wanilii
•4 żółtka
•¾ kostki miękkiego masła
•pół opakowania śmietanki kremówki
•5 łyżek cukru
na wierzch:
•szklanka malin (mogą być mrożone)
•2 łyżki cukru
•łyżeczka mąki ziemniaczanej
•puszka brzoskwiń w zalewie
•szklankaśmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ubijaj białka z solą, a gdy masa zacznie sztywnieć, dodawaj cukier puder. Do sztywnych białek wsyp kropelki i zmielone migdały, delikatnie wymieszaj. Wyłóż papierem do pieczenia formę o średnicy 26 cm, wyłóż na nią masę i piecz 30 minut. Zrób krem: Rozkrój wzdłuż laskę wanilii i wyskrob nasionka. Wrzuć do garnuszka z żółtkami, kremówką i cukrem. Postaw na małym ogniu i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Wyłów laskę wanilii i schłodź krem. Maliny wrzuć do garnuszka z cukrem, gotuj 3 minuty. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlej do malin. Gotuj minutę i ostudź. Zimny krem waniliowy przełóż do miski i kręć ręcznym mikserem, dorzucając po kawałku miękkie masło. Spód z ciasta przekrój wzdłuż na pół, posmaruj kremem i złóż razem. Ubij kremówkę, połóż na torcie, obłóż owocami.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News