Szybkie danie idealne także na piknik!
Składniki:
•3 pęczki szparagów
•8 filetów z makreli
•małą czerwoną cebulę
•2 zielone papryki
•2 czerwone papryki
•2 żółte papryki
•ogórek
•2 pomidory
•6 łyżek oliwy extra virgin
•łyżkę octu z białego wina
•sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi oczyść, przytnij końce, wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut. Przełóż do naczynia z wodą i lodem, po ostudzeniu odcedź. Każde 5 szparagów zawiń w filet z makreli, przewiąż sznurkiem kuchennym lub zepnij wykałaczką. Dopraw i smaż na dwóch łyżkach oliwy, aż ryba będzie gotowa. W tym czasie pokrój wszystkie warzywa w kostkę, wymieszaj z pozostałą oliwą i octem, dopraw i nałóż na talerze. Ze szparagów zdejmij sznurek, połóż je na warzywach.