Sałatka ze szpinakiem, awokado i orzechami laskowymi
Sztuka ŻyciaLekka przekąska, kolorowa przystawka lub zdrowy obiad - sałatka ze szpinakiem!
Składniki:
•garść orzechów laskowych
•duża pomarańcza
•dojrzałe awokado
•cytryna
•garść kiełków zielonego groszku
•duża garść listków młodego szpinaku
•kawałek sera feta
•garstka jadalnych kwiatów (fiołków trójbarwnych)
dressing:
•3 łyżki oliwy
•łyżka czerwonego octu winnego
•sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki dressingu dokładnie wymieszaj. Na suchej patelni upraż orzechy na złoto. Awokado przetnij na pół, obierz i pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny. Pomarańczę podziel na cząstki, usuń z nich twardą błonę. Ułóż na półmisku warstwami: kiełki groszku, listki szpinaku, cząstki pomarańczy, awokado, pokruszoną fetę. Polej dressingiem i udekoruj kwiatami.