Sałatka ze szpinakiem, awokado i orzechami laskowymi

Sztuka Życia

Lekka przekąska, kolorowa przystawka lub zdrowy obiad - sałatka ze szpinakiem!

Składniki:

•garść orzechów laskowych

•duża pomarańcza

•dojrzałe awokado

•cytryna

•garść kiełków zielonego groszku

•duża garść listków młodego szpinaku

•kawałek sera feta

•garstka jadalnych kwiatów (fiołków trójbarwnych)

dressing:

•3 łyżki oliwy

•łyżka czerwonego octu winnego

•sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki dressingu dokładnie wymieszaj. Na suchej patelni upraż orzechy na złoto. Awokado przetnij na pół, obierz i pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny. Pomarańczę podziel na cząstki, usuń z nich twardą błonę. Ułóż na półmisku warstwami: kiełki groszku, listki szpinaku, cząstki pomarańczy, awokado, pokruszoną fetę. Polej dressingiem i udekoruj kwiatami.

reklama