Składniki:
• 2 pomarańcze
• dojrzałe awokado
• garść mieszanych kiełków
• 2 małe piersi kurczaka
• łyżka klarowanego masła
• 2 łyżki octu z białego wina
• 2½ łyżki soku pomarańczowego
• 1½ łyżeczki płynnego miodu
• 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Pomarańcze obierz, usuwając także białą skórkę, i podziel na cząstki. Zachowaj wyciekający sok. Awokado obierz, pokrój w plasterki. Kiełki opłucz i dokładnie osusz. Filety z piersi kurczaka dopraw i smaż na klarowanym maśle po 8 minut z każdej strony. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 5 minut. Zrób dressing: wymieszaj dokładnie ocet z sokiem, miodem i olejem. Dopraw do smaku. Wyłóż na talerze kawałki pomarańczy, awokado i kiełki, skrop sosem. Na wierzchu połóż plastry mięsa.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News