Sałatka z kiełkami i piersią kurczaka

Sztuka Życia
Sałatka z piersią kurczaka to najczęściej zamawiana sałatka w Europie. Dzisiaj proponujemy podać ją ze świeżymi kiełkami.

Składniki:

• 2 pomarańcze

• dojrzałe awokado

• garść mieszanych kiełków

• 2 małe piersi kurczaka

• łyżka klarowanego masła

• 2 łyżki octu z białego wina

• 2½ łyżki soku pomarańczowego

• 1½ łyżeczki płynnego miodu

• 3 łyżki oleju z orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obierz, usuwając także białą skórkę, i podziel na cząstki. Zachowaj wyciekający sok. Awokado obierz, pokrój w plasterki. Kiełki opłucz i dokładnie osusz. Filety z piersi kurczaka dopraw i smaż na klarowanym maśle po 8 minut z każdej strony. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 5 minut. Zrób dressing: wymieszaj dokładnie ocet z sokiem, miodem i olejem. Dopraw do smaku. Wyłóż na talerze kawałki pomarańczy, awokado i kiełki, skrop sosem. Na wierzchu połóż plastry mięsa.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News

reklama