Sałatka z bobem, wiśniami i kozim serem
Sztuka ŻyciaPyszna wiosenna sałatka z bobem, wiśniami i kozim serem.
Składniki:
•szklanka wiśni
•garstka orzechów laskowych
•duża garść listków różnych sałat i kiełków
•opakowanie twarożku z koziego mleka
•szklanka świeżego bobu
•4 łyżki oliwy
•czerwona cebulę
•łyżka octu z sherry
•sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Orzechy upraż na suchej patelni. Wiśnie wydryluj, w otworki włóż po orzechu. Odłóż cztery wiśnie bez orzechów do winegretu. Bób gotuj 2 minuty we wrzątku, przepłucz zimną wodą i obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Umytą sałatę rozłóż na talerzach, posyp pokruszonym kozim serkiem. Dorzuć cebulę, wiśnie i bób. Zmiksuj pozostałe wiśnie z oliwą i octem z sherry, dopraw do smaku. Polej sałatę i dokładnie wymieszaj.