Risotto z owocami morza to świetna propozycja na kolację. Jest łatwe do przygotowania i niezwykle smaczne.
Składniki:
• opakowanie (ok. 250 g) ugotowanych, obranych muli
• 3 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego
• szalotka
• łyżka masła
• szklanka ryżu do risotta
• pół kieliszka białego wina
• 2 cebule dymki
• 2 liście radicchio
• garść tartego parmezanu
• cytryna
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szalotkę posiekaj, wrzuć do garnka na rozgrzane masło i podduś. Wsyp ryż i przesmaż, mieszając. Dodaj wino, odparuj. Wlewaj po chochli gorącego bulionu i gotuj, aż się wchłonie, potem wlewaj kolejne, aż ryż będzie al dente. W tym czasie pokrój w plasterki dymkę, a liście radicchio w paski. Wrzuć wszystko razem z małżami do risotta, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj chwilę i podawaj posypane tartym parmezanem.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News