Risotto z mulami i radicchio

Sztuka Życia

Risotto z owocami morza to świetna propozycja na kolację. Jest łatwe do przygotowania i niezwykle smaczne.

Składniki:

• opakowanie (ok. 250 g) ugotowanych, obranych muli

• 3 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego

• szalotka

• łyżka masła

• szklanka ryżu do risotta

• pół kieliszka białego wina

• 2 cebule dymki

• 2 liście radicchio

• garść tartego parmezanu

• cytryna

• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szalotkę posiekaj, wrzuć do garnka na rozgrzane masło i podduś. Wsyp ryż i przesmaż, mieszając. Dodaj wino, odparuj. Wlewaj po chochli gorącego bulionu i gotuj, aż się wchłonie, potem wlewaj kolejne, aż ryż będzie al dente. W tym czasie pokrój w plasterki dymkę, a liście radicchio w paski. Wrzuć wszystko razem z małżami do risotta, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj chwilę i podawaj posypane tartym parmezanem.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News

reklama