Na stole rządzi chrzan. Trafił nie tylko do kluseczek w żurku i lodów zjadanych pod śledzika, ale nawet do czekolady. Chrzanić można wszystko! W szczególności żurek wielkanocny na zakwasie. Prosty przepis poniżej.
Klarowny żurek z kluskami chrzanowymi i kiełbasą jagnięcą
Weź:
• 1 kg kości wieprzowych,
• ½ kg włoszczyzny,
• mały słoiczek chrzanu,
• 3 jajka,
• czubatą szklankę mąki,
• ½ pojemniczka śmietany,
• 300 g kiełbasy jagnięcej,
• majeranek,
• czosnek,
• 1 litr domowego zakwasu na żurek,
• 10 jajek przepiórczych.
Z kości wieprzowych, włoszczyzny, czosnku i majeranku ugotuj bulion, sparz w nim kiełbasę jagnięcą. Wlej zakwas, ale bez mąki. Potem wystudź i zamroź ugotowany żurek. Następnie rozmrażaj go przez noc na sitku wyłożonym papierem (po rozmrożeniu sam się sklaruje). Chrzan zagotuj w śmietanie, ostudź, dodaj do jajek i mąki, zrób lane ciasto, wykładaj je na wrzątek. Podawaj żurek ze sparzoną jagnięcą kiełbasą, kluskami i ugotowanymi jajkami przepiórczymi.
Polecamy również: Tradycyjne potrawy wielkanocne – przepisy z Domu Polskiego
Przepis: Krzysztof Małocha, szef kuchni Heron Live Hotel
Zdjęcie: Łukasz Zandecki
Stylizacja: Maria Szkop
Za pomoc w realizacji sesji dziękujemy Heron Live Hotel w Gródku nad Dunajcem, www.heron-hotel.com
Za wypożyczenie naczyń dziękujemy Fabryce Form, www.fabrykaform.pl