Sezon na dynie w pełni! Właśnie dlatego proponujemy prosty przepis na pyszną i aromatyczną zupę z dyni.
Prosty przepis na zupę z dyni
Składniki na zupę z dyni:
• 2 średnie ziemniaki
• ½ kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni hokkaido
• cebula
• ząbek czosnku
• 2 łyżki masła
• łyżeczka curry
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• ½ szklanki soku z pomarańczy
• ½ szklanki śmietanki kremówki
• 4 łyżki oleju roślinnego
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• sól, pieprz cayenne i gałka muszkatołowa do smaku
Do podania:
• 5 minipatisonów
• garść pestek dyni
• 2 gałązki trybuli
• 3 łyżki oleju z pestek dyni
Przepis na zupę z dyni:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle w garnku. Dodaj dynię, ziemniaki i curry, smaż chwilę, mieszając. Wlej bulion i sok, gotuj pół godziny. Trzy patisony pokrój na połówki, resztę na plastry, smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 5 minut.
Dopraw, osącz na papierowym ręczniku. Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem. Dodaj śmietankę, kwaśną śmietanę, wymieszaj i dopraw do smaku. Nalej do miseczek, udekoruj patisonami, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, listkami trybuli. Skrop olejem z pestek dyni i podawaj.
Zobacz także: Przepis na risotto z kurkami
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Martina Urban/Stockfood