To nie jest zwykła zupa z ziemniaków. Dzięki grzybowej nucie zamienia się w wizytówkę jesieni.
Składniki:
• pół kilograma kremowych ziemniaków
• 5 szklanek bulionu z kury
• opakowanie śmietany 30 proc.
• duża garść leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki)
• pęczek natki pietruszki
• po kilka gałązek różnych ziół: estragonu, trybuli, szczypiorku
• łyżka oliwy
• 2 szalotki
• ząbek czosnku
• sól i pieprz
{google_adsense}
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przepuść przez praskę. Wrzuć do blendera, dolej śmietanę i bulion, zostawiając na później pół szklanki. Zmiksuj na gładko, dopraw, przelej do garnka. W drugim zagrzej pozostały bulion, wrzuć pietruszkę i sparz przez kilka minut. Wyłów, włóż do blendera i wlej połowę bulionu. Zmiksuj na gładko, dolewając ewentualnie trochę płynu, jeśli będzie bardzo gęste.
Grzyby pokrój na kawałki. Na patelni zagrzej oliwę, wrzuć posiekane szalotki i rozgnieciony ząbek czosnku. Duś minutę, dodaj grzyby i posiekane pozostałe zioła. Smaż 3 minuty, aż będą miękkie. Wyłów i wyrzuć czosnek. Wlej zupę do miseczek, nałóż po łyżce grzybów, skrop pietruszkowym pesto.
opracowanie: Staszek Gieżyński
zdjęcia i stylizacja: Valerie Lhomme/Cote Maison/East News