Wykwintne dania na Boże Narodzenie – przepisy ze zdjęciami
Przepisy kulinarneCo podać na elegancki świąteczny obiad? Wykwintne dania, takie jak polędwica wellington czy jagnięcina z salsą verde sprawdzą się idealnie. Nie zapomnij o deserze! Pyszna czekoladowo-wiśniowa triffle to świetny wybór na Boże Narodzenie. Zobacz nasze przepisy ze zdjęciami.
Wykwintne dania na Boże Narodzenie:
1. Zupa cydrowo-cebulowa z grzankami serowo-jabłkowymi
Weź: •kostkę masła •2 cebule obrane i pokrojone w plastry •3 ząbki czosnku pokrojone w plastry •½ szkl. cydru •ziemniak obrany i pokrojony w plastry •2 gałązki tymianku plus listki do podania •450 ml bulionu z kurczaka •50 ml śmietanki kremówki •½ słodko-kwaśnego jabłka obranego i pokrojonego w zapałkę na tosty: •4 kromki bagietki •½ szkl. startego sera cheddar •4 plasterki posiekanego suszonego jabłka •2 posiekane cebulki dymki
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondelku, dodaj cebulę i smaż przez 10 minut, aż będzie miękka i złocista. Dodaj czosnek i smaż przez minutę. Zalej cydrem, dodaj gałązki tymianku i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki oraz bulion i śmietanę. Zagotuj i zostaw na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Wyjmij tymianek i zmiksuj zupę na gładką masę. W miseczce wymieszaj ser, suszone jabłko i cebulę. Rozgrzej mocno patelnię grillową. Podpiecz bagietkę z obu stron, nałóż serową masę na grzanki. Grilluj, aż ser się rozpuści i zarumieni. Zupę przelej do miseczek, posyp zapałkami jabłkowymi i listkami tymianku, podawaj z grzankami.
2. Przepis na polędwicę wellington z sosem żurawinowym
Weź: •łyżkę oleju •drobno posiekaną cebulę •6 piersi z kurczaka •2 łyżki posiekanych pistacji •400 g kiełbasy •posiekane zioła – rozmaryn, tymianek, szałwię •100 g bułki tartej •10 plasterków szynki parmeńskiej •250 g sosu żurawinowego z całymi owocami •2 płaty ciasta francuskiego •jajko
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni i usmaż cebulę. Ostudź. Przykryj kurczaka folią spożywczą i delikatnie rozbij mięso na grubość ok. 0,5 cm. Wymieszaj kiełbasę, zioła, pistacje z bułką tartą i cebulą. Na blacie ułóż podwójną warstwę folii spożywczej (30 x 40 cm), a na niej warstwami: szynkę, piersi z kurczaka (dopraw je) masę z kiełbasy, a na niej rozsmaruj żurawinowy sos. Zwiń nadzienie ciasno z dłuższego boku z pomocą folii, ale nie zwijaj jej z roladą. Wierzchnią warstwą ma być szynka. Potem owiń szczelnie roladę folią i wstaw do zamrażalnika na 30 min. Rozłóż płat ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Roladkę z kurczaka wyjmij z folii i ułóż na cieście. Przykryj ją drugim kawałkiem, uformuj płat wokół mięsa. Nadmiar ciasta utnij nożem (pozostaw 2-3 cm wokół podstawy), a jego brzegi wysmaruj rozkłóconym jajkiem, dociśnij. Wierzch posmaruj jajkiem i natnij nożem. Wstaw do lodówki na nawet 48 godz. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. przez ponad godzinę, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Upewnij się, że w środku wellington jest upieczony. Podawaj z purée ziemniaczanym i warzywami.
3. Grillowana jagnięcina z salsą verde
Weź: •1½ kg udźca jagnięcego •6 dużych ząbków czosnku, przekrojonych na pół •½ szklanki gałązek świeżego rozmarynu •¼ szkl. oliwy •łyżkę skórki otartej z cytryny •4 małe czerwone cebule nieobrane, przekrojone na 6 części każda •średnią cytrynę, przekrojoną na pół do salsy: •1 szkl. świeżych liści mięty •1 szkl. świeżej natki pietruszki •1 szkl. młodych liści szpinaku •2 ząbki czosnku, posiekane •2 łyżki stołowe odsączonych kaparów i zachowany płyn •¼ szkl. oliwy •łyżkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Jagnięcinę połóż w naczyniu żaroodpornym skórą do góry i natnij ją pod kątem, a w każde z 12 nacięć wciśnij pół ząbka czosnku i małą gałązkę rozmarynu. Połącz 2 łyżki oliwy ze skórką z cytryny i nasmaruj mięso. Dopraw. Jagnięcinę piecz w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez 30 min, a potem w 180ºC 3 godz. Wyjmij na półmisek, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min. Zmiksuj składniki salsy na gładką masę. Użyj funkcji grilla i zgrilluj na rumiano cebulę, połówki cytryny i minutę przed końcem gałązki rozmarynu. Jagnięcinę pokrój na cienkie plasterki, skrop olejem. Podawaj z cebulą, rozmarynem, cytryną i salsą.
4. Przepis na wykwitny, świąteczny deser: czekoladowo-wiśniowa triffle z kremem
Weź na budyń: •100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej •300 ml tłustego mleka •300 ml śmietanki 30% tł. •laskę wanilii, podzieloną •6 żółtek •100 g cukru pudru •2 łyżki kakao •łyżkę mąki kukurydzianej
Na spód z ciasta: •400 g ciasta czekoladowego lub brownie •50 g dobrego dżemu wiśniowego z całymi wiśniami •4-5 łyżek wytrawnej wiśniówki lub wiśniowej brandy •300 g mrożonych lub kandyzowanych wiśni •150 g ciastek amaretti •300 ml śmietany kremówki 30% tł. lub więcej
Do dekoracji: •czekoladowe wiórki
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Ostudź. Mleko i śmietankę wlej do rondla z laską wanilii i mocno podgrzej, nie zagotuj. Ostudź. Do miski włóż żółtka, cukier puder, kakao i mąkę kukurydzianą, ubij mikserem na sztywno. Dodawaj, mieszając, schłodzoną mieszankę mleka i śmietany, a potem rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Dokładnie wymieszaj, przelej do rondla i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje (10-20 minut). Budyń przełóż do szklanego naczynia i przykryj folią spożywczą, by nie powstała skórka. Po ostygnięciu włóż do lodówki. W misce pokruszone brownie delikatnie wymieszaj z dżemem. Przełóż na dno naczynia do serwowania. Polej wiśniową brandy, posyp wiśniami. Na wiśnie nałóż warstwę herbatników amaretti i polej grubą warstwą budyniu. Włóż do lodówki na godzinę przed podaniem, przykryj folią spożywczą. Ubij śmietankę w misce i rozprowadź ją na kremie. Udekoruj czekoladowymi wiórkami i owocami wiśni.
Po wigilijnej kolacji i uroczystym, świątecznym obiedzie trzeba jeszcze posprzątać. Najlepiej, jeśli zrobi to za nas zmywarka. To nie tylko oszczędność czasu, który można spędzić z rodziną, ale też wygodny i w pełni ekologiczny wybór. Dzięki zmywarce realnie oszczędzamy wodę i energię elektryczną. Nowoczesne zmywarki Franke mają najwyższą klasą efektywności energetycznej, a odpowiednio dobrany program pozwala umyć nawet niewielką ilość naczyń przy optymalnym zużyciu energii i wody. Funkcja zmywania strefowego Multi Zone daje możliwość załadowania tylko jednego kosza. Do wyboru jest wiele modeli, wśród nich zmywarka na 14 zestawów naczyń – poradzi sobie z potrzebami nawet bardzo dużej rodziny.
Zmywarki wyposażono w wiele przydatnych programów i funkcji, m.in. tryb auto, w którym czujnik dostosowuje czas trwania i temperaturę do stopnia zabrudzenia naczyń czy program antybakteryjny, który gwarantuje idealnie czyste talerze, garnki i sztućce oraz system bezpieczeństwa chroniący przed zalaniem.
Więcej o zmywarkach firmy Franke przeczytasz na: Franke.com/zmywarki
Materiał Partnera
Przepisy i zdjęcia: StockFood /Immediate Media /Olive