Nowalijki w kuchni – 7 przepisów na wiosenne dania z młodej marchewki, ogórka, rzodkiewki i sałaty
Przepisy kulinarneSzukasz pomysłów na wiosenne przepisy z nowalijkami? Spróbuj makaronu z młodej marchewki, tarty z grillowaną dymką, łódeczek z ogórka, sałatki z sosem z rzodkiewek i paczuszek z sałaty. To dania idealne na wiosnę!
1. Wiosenne przepisy z nowalijkami – różowy chłodnik z awokado i czarną solą
Weź: •pęczek botwinki (tylko buraczki i łodygi) •1 szkl. soku z buraków + łyżka soku z cytryny •2 szkl. kefiru •2 szkl. jogurtu •1 szkl. kwaśnej śmietany •pęczek rzodkiewek •po garści posiekanych: koperku, mięty, szczypiorku •zielony ogórek •awokado •1½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)
Przygotowanie:
Buraczki wraz z łodygami umyj, wyszoruj bulwy. Pokrój na drobne kawałki. Zalej ¾ szklanki wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Rzodkiewki zetrzyj na drobnych oczkach tarki (parę pokrój w plasterki do dekoracji). Ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Zioła drobno posiekaj. Nabiał zmieszaj z ostudzoną botwinką i wodą, w której się gotowała. Dodaj sok z buraka zmieszany z sokiem z cytryny, wymieszaj. Dodaj zioła, rzodkiewkę, ogórek, czarną lub zwykłą sól (wtedy tylko łyżeczkę). Obierz i pokrój w kostkę awokado. Dodaj do chłodnika i wymieszaj. Chłodź w lodówce przez godzinę.
2. Przepisy na wiosnę – tarta z grillowaną dymką
Weź: •opakowanie ciasta francuskiego •pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem •2 łyżki oliwy •½ ząbka czosnku •jajko •200 ml śmietany + 2 łyżki mąki •3 łyżki tartego parmezanu •10 pomidorków koktajlowych •łyżeczkę suszonego oregano •listki bazylii •sól •pieprz
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce, przykryj papierem do pieczenia i ustaw na nim mniejsze prostokątne naczynie (tak by podczas pieczenia zrobiło się wgłębienie na farsz). Piecz w 200ºC z obciążeniem przez pierwsze 20 minut, ściągnij papier z wierzchu, posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i zapiekaj przez kolejne 5 minut. W międzyczasie młode cebulki posiekaj drobno i zeszklij na 2 łyżkach oliwy, pod koniec smażenia dodaj przetarty czosnek, sól i pieprz. Ostudź, wymieszaj ze śmietaną, parmezanem i mąką, dodaj roztrzepane jajko pozostałe po smarowaniu ciasta. Wylej wszystko do wgłębienia w podpieczonym cieście. Zielone części dymek zgrilluj na patelni, posól, popieprz. Ułóż na wylanym farszu wraz z połową pomidorków, posyp oregano i wstaw do piekarnika (180ºC) do czasu, aż ciasto się zrumieni, a farsz zetnie. Podawaj posypane liśćmi bazylii i resztą świeżych pomidorków.
3. Nowalijki w kuchni – przepis na wiosenne spaghetti z młodej marchewki
Weź: •4-5 młodych marchewek •150 g kolorowego spaghetti •2 łyżki oleju rzepakowego •łyżkę masła •małą cebulę •ząbek czosnku •łyżkę tartego imbiru •½ szkl. mrożonego groszku •50 g świeżo tartego parmezanu •½ szkl. orzechów nerkowca + łyżkę oleju •po ¼ szkl. śmietany i śmietanki 18% tł. •sok z małej pomarańczy •sól •biały pieprz •sok z cytryny
Przygotowanie:
Marchewki wyszoruj i obieraczką do warzyw zrób z nich wstążki. Na patelni rozgrzej olej i masło, dodaj imbir i pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę. Zeszklij, wrzuć czosnek i marchewkowe wstążki. Smaż przez 2 minuty, posól, zalej odrobiną wody. Duś pod przykryciem, aż marchewka będzie al dente, pod koniec dodaj ser i poczekaj, aż się rozpuści. Ugotuj spaghetti i mrożony groszek w osolonej wodzie. Orzechy posiekaj i upraż w rondelku na oleju na złoty kolor. Do marchewki na patelni dodaj śmietany i połowę soku z pomarańczy, wymieszaj. Wmieszaj makaron, groszek, ciecierzycę i orzechy i jeśli sos będzie za gęsty, dodaj resztę soku lub trochę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, posyp listkami ziół.
4. Proste przepisy na obiady z nowalijkami – pikantne ogórkowe łódeczki z czarnym sezamem
Weź: •3 małe szklarniowe ogórki •50 g twarożku śmietankowego •łyżkę śmietany •małą papryczkę chili •parę listków świeżej mięty •kawałek żółtej papryki •dymkę ze szczypiorkiem •3 łyżki czarnego sezamu
Na sos: •2 łyżki octu ryżowego •2 łyżki oleju z nasion gorczycy •łyżeczka syropu z agawy •parę kropli tabasco
Przygotowanie:
Twarożek wymieszaj z posiekanym chili, papryką, dymką wraz ze szczypiorkiem i listkami mięty. Posól i popieprz do smaku. Ogórki wydrąż, napełnij twarożkiem. Posyp prażonym sezamem. Zrób sos: zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i obficie polej ogórki z twarożkiem.
5. Wiosenne przepisy z nowalijkami – sałatka z różowymi jajami i dipem z rzodkiewki
Weź: •pęczek rzodkiewek •garść kiełków rzodkiewki •garść liści rukoli •2-3 liście sałaty karbowanej •mały ogórek szklarniowy •50 g fety •½ żółtej papryki •szczypiorek Na sOs: •2 łyżki majonezu •łyżeczka musztardy •4 łyżki kefiru •łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli •kawałeczek czosnku •2-3 rzodkiewki starte na drobnej tarce •sól •pieprz •sok z cytryny •posiekany szczypiorek
Na różowe jajka: •2-3 jajka •2 duże buraki •10 łyżek octu jabłkowego •¾ szkl. wody
Przygotowanie:
Liście dokładnie myjemy, suszymy, rwiemy na drobne kawałki. Dwie rzodkiewki odkładamy do sosu, resztę kroimy w plasterki lub na połówki. Siekamy drobno szczypiorek. Ogórek kroimy na półplasterki, paprykę w paseczki. Układamy wszystko na talerzu wraz z kiełkami. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Buraki obieramy i kroimy w nieduże kawałki, zalewamy wodą z octem i gotujemy przez pół godziny. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wkładamy do buraczanej marynaty (pomiędzy kawałki buraków), zostawiamy na 2 godziny. Wykładamy pokrojone jajka na sałatkę, posypujemy pokruszoną fetą i obficie polewamy rzodkiewkowym sosem.
6. Przepisy na wiosnę – paczuszki z sałaty
Weź: •5-6 liści karbowanej sałaty •garść liści rukoli •pokrojone w paseczki: młode marchewki, ogórki, ugotowane buraczki, kolorowe papryki, seler naciowy, cukinię
Na pastę z ciecierzycy: •½ szkl. ugotowanej ciecierzycy •½ ząbka czosnku • łyżkę sezamu + łyżeczkę oleju •1-2 łyżeczki soku z cytryny •sól, pieprz •3-4 łyżki lodowatej wody
Na pastę z awokado: •awokado •sok z ½ limonki •½ ząbka czosnku •łyżeczka posiekanej cebuli •2 łyżki posiekanej kolendry •sól •pieprz •chili
Przygotowanie:
Sezam upraż na złoto i ciepły zmiel w młynku na pastę, dodaj łyżeczkę oleju i wymieszaj. Włóż do blendera ze wszystkimi składnikami pasty z ciecierzycy i zmiksuj, dopraw do smaku. Pastę z awokado przygotuj, miksując wszystkie składniki. Opcje podania: 1. Do miseczek włóż liście sałaty, ułóż na nich słupki warzyw i za pomocą szprycy włóż ozdobną rozetkę pasty z ciecierzycy i awokado; 2. Liście sałaty posmaruj obiema pastami, włóż do środka słupki warzyw, zawiń jak tortille i przewiąż szczypiorkiem.
7. Przepisy na wiosenne desery – wegańska tarta z awokado na słodko
Weź na spód: •100 g migdałów •50 g pestek słonecznika •2 łyżki syropu klonowego lub miodu •50 g herbatników •skórkę otartą z limonki •4-5 łyżek oleju kokosowego •3-4 daktyle
Na wierzch: •4 duże sztuki miękkich awokado •100 ml soku z limonki i cytryny •otartą skórkę z 2-3 limonek •7 łyżek płynnego oleju kokosowego
Do dekoracji: •2-3 kiwi •listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie 15 minut i zmiel na pastę. Pestki słonecznika upraż na złoto na suchej patelni. Migdały, pestki i ciastka zmiksuj w blenderze, dodaj skórkę, olej kokosowy, pastę daktylową. Zagnieć ciasto (ma mieć konsystencję mokrego piasku). Wyłóż masą dno i boki blaszki do tarty. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Awokado obierz, wyjmij pestkę i zalej sokami z limonki oraz cytryny, dodaj pozostałe składniki, zblenduj na gładki krem i wylej go na przygotowany spód tarty. Wyrównaj, udekoruj plastrami kiwi i listkami mięty. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin do stężenia.
Wypróbuj też nasze przepisy:
- na dania z rabarbarem na słodko i na słono,
- na proste dania ze szparagami,
- na lekki obiad – burratę, makaron z cukinii, sałatka z fasoli mung.
Zdjęcia, stylizacja, opracowanie:
Kinga Błaszczyk-Wójcicka/greenmorning.pl