Wiosenne przegrzebki
Przepisy kulinarneWiosną niewiele potrzeba do szczęścia. Lekkie, chrupiące warzywa w towarzystwie wykwintnych małży Św. Jakuba zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Składniki:
•12 przegrzebków
•3 łyżki sezamu
•oliwa
•pęczek zielonych szparagów
•1/2 szklanki zielonego groszku
•cytryna
•sól
•pieprz
Sposób przygotowania:
Przegrzebki porządnie osusz ręcznikiem papierowym i obtocz w sezamie wymieszanym z solą i pieprzem. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, smaż przegrzebki partiami, po 2 minuty z każdej strony. Szparagi i groszek ugotuj al dente (około 4 minuty) i podawaj z przegrzebkami i cząstką cytryny.
Przepis: Matylda Rosłaniec