Wielkanocne klasyki na talerzu według szefa kuchni restauracji Nova Wola
Przepisy kulinarneŚwięta Wielkanocne tuż za rogiem, a wraz z nimi – czas rodzinnych spotkań. Na wspólnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, których wyjątkowy smak i aromat przywodzą na myśl radosne świętowanie w gronie najbliższych. Szef kuchni restauracji z polską kuchnią, Paweł Suchenek, zdradza przepisy na dania, których receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie doskonale wprowadzają w wielkanocny nastrój. Gwarantujemy, że zachwycą Twoich gości!
Wielkanoc to czas, kiedy na polskich stołach pojawiają się potrawy, których zapach i smak od razu kojarzą nam się ze świętami. Wiele z nich to kulinarne skarby, które stanowią nieodłączną część naszej kultury i tradycji. Z łatwością włączysz je do swojego świątecznego menu – wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu i dobrej jakości składników.
– Kuchnia polska to prawdziwa kopalnia smaków i aromatów. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie tworzą wyjątkowe kulinarne dziedzictwo. Wśród nich znajdują się m.in. mazurki, babki czy też jajka w różnych wersjach – od malowanych po faszerowane. Każda z tych potraw ma swoją historię, symbolikę i niepowtarzalny smak. Możemy czerpać z nich mnóstwo inspiracji, eksperymentować i przenosić na własne stoły – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, które zdobywał m.in. w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Armenii czy Katarze, który odpowiada za restaurację Nova Wola.
Nova Wola to miejsce z autentyczną polską kuchnią, bazująca na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Restauracja zlokalizowana jest na pierwszym piętrze kompleksu hotelowego Crowne Plaza Warsaw – The HUB, przy Rondzie Daszyńskiego w Warszawie. Zmieniane sezonowo menu oparte jest na organicznych, świeżych surowcach oraz warzywach z ekologicznych upraw. Znajdują się w nim różnorodne potrawy, od delikatnych zup, dań z najlepszej jakości mięsa i ryb, po tradycyjne smaki cepelinów i placków ziemniaczanych.
1. Tradycyjne potrawy wielkanocne – przepis na żurek wielkanocny
Składniki: • 1,8 l wody, • włoszczyzna do wywaru: 2 marchewki, korzeń pietruszki, seler (kawałek), średnia cebula, • 4 suszone grzyby, • 0,5 l zakwasu na żur, • 500 g białej kiełbasy (najlepiej surowej), • 250 g boczku, • 3 ząbki czosnku, • 50 ml słodkiej śmietany 30%, • korzeń chrzanu (świeży lub ze słoika), • 5 jajek, • przyprawy: ziele angielskie (5 ziarenek), 3 liście laurowe, łyżka majeranku (suszonego lub świeżego), pieprz, sól
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną włoszczyznę przełóż do wysokiego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj cebulę, suszone grzyby, boczek i kiełbasę, a także ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Zagotuj całość, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Po upływie tego czasu należy odcedzić wywar. Kiełbasę i boczek odłóż na bok do wystygnięcia.
Do wywaru wlej zakwas, dodaj majeranek i gotuj przez kilka minut. Na sam koniec zabiel żurek śmietaną – możesz ją wcześniej zahartować, mieszając w oddzielnym naczyniu z odrobiną gorącej zupy. Ostudzone, pokrojone mięso przełóż z powrotem do garnka, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i chrzanem. Żurek podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Zobacz też: Co podać na śniadanie wielkanocne? 5 przepisów na dania z jajkami w nowoczesnej odsłonie
2. Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem
Składniki: • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (najlepiej z 10-15% zawartością tłuszczu), • 3 jajka (surowe), • 3 ząbki czosnku, • cebula, • 2 łyżki oleju, • 3 łyżki bułki tartej, • przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, świeży majeranek, łyżeczka soli, pieprz czarny.
Dodatkowo: • 6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju, dodając pod koniec smażenia drobno posiekany czosnek. Mięso z przyprawami, jajkami, bułką tartą i przestudzoną cebulką wyrabiaj ręcznie przez kilka minut do połączenia składników.
Do podłużnej formy (keksówki) wyłóż połowę masy i ułóż obrane jajka na środku, wzdłuż, jedno obok drugiego. Przykryj całość pozostałym mięsem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Pokrojoną w plastry pieczeń serwuj w towarzystwie sosu chrzanowego.
Zobacz też: Przepisy na dania z jajkami na Wielkanoc – od świątecznych przekąsek aż po pyszny deser
3. Tradycyjne dania wielkanocne – pascha wielkanocna
Składniki: • 1 kg twarogu, • 500 g białej czekolady, • 250 g masła, • 100 g żółtek (5 średnich jaj), • 60 g oleju, • 170 g cukru pudru, • łyżka cukru waniliowego, • 50 g bakalii (dowolnych), • 100 g rodzynek (namoczonych wcześniej w amaretto), • 50 g posiekanych migdałów, • kandyzowana skórka z pomarańczy, • liofilizowane maliny
Przygotowanie:
Wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki i pozwól im się ogrzać – powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem – pudrem i waniliowym – ubij na puszystą masę, do której stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Zawartość połącz z twarogiem za pomocą miksera. Do otrzymanej masy serowej dołóż bakalie, migdały, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj całość.
Masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą (może być gaza) i odstaw do lodówki na 12 godzin lub całą noc. Przed podaniem deseru roztop w naczyniu białą czekoladę z olejem. Polej nią paschę i zanim zastygnie, obsyp liofilizowanymi owocami.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne: świąteczny pasztet, białą kiełbasę i chrzanówkę
4. Przepis na babkę wielkanocną
Składniki: • 4 jajka w temperaturze pokojowej (najlepiej z rolnictwa ekologicznego), • 200 g masła (lub oleju roślinnego), • szklanka cukru, • szklanka mąki pszennej tortowej, • ½ szklanki mąki ziemniaczanej, • laska wanilii (lub łyżka cukru wanilinowego), • łyżeczka proszku do pieczenia, • skórka i sok z jednej cytryny, • masło i bułka tarta do posmarowania formy
Przygotowanie:
Rozpocznij od roztopienia w rondelku masła, do którego dodaj sok i skórkę z cytryny. W międzyczasie ubij jajka z cukrem i ziarenkami wanilii na gęstą, puszystą masę. Ważne, aby jaja nie były zimne – dobrze jest wyciągnąć je wcześniej z lodówki, żeby nabrały odpowiedniej temperatury. W oddzielnej misce przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Suche składniki delikatnie połącz z ubitymi jajkami za pomocą łyżki, tak aby uzyskać gładką masę bez grudek. Na koniec do naczynia dodaj masło i ponownie mieszaj całość do połączenia składników.
Okrągłą formę z kominem posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. W wersji extra, bułkę możesz zastąpić mielonymi migdałami. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piecz przez około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Gotową babkę wystudź, ostrożnie wyciągnij z naczynia i ozdób. Doskonale sprawdzą się tutaj lukier domowej roboty, prażone płatki migdałów czy ulubione kandyzowane owoce.
Wielkanoc to okres radosnego świętowania i pysznych potraw. Najważniejsze jednak, aby delektować się nimi w gronie najbliższych i wspólnie spędzić ten świąteczny czas w miłej, rodzinnej atmosferze.
Zdjęcia: materiały prasowe