Duszone, pieczone, smażone. W sosie, pod kołdrą z sera albo z ziołami.

Cokolwiek zrobimy z warzywami, będą pyszne. Ba, niektóre nawet rozgrzeją do czerwoności, jak bakłażan, często uważany za afrodyzjak i nazywany miłosną gruszką.  

Curry z kalafiora

Weź:

• 5 ziemniaków
• kalafiora
• 2-centymetrowy kawałek imbiru
• papryczkę chili
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju
• pół łyżeczki mielonej kolendry
• łyżkę indyjskiej przyprawy garam masala
• pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• łyżeczkę kurkumy
• puszkę gęstego mleka kokosowego
• szklankę bulionu warzywnego
• 3 łyżki płatków migdałowych
• limonkę
• kilka strączków groszku cukrowego
• pół pęczka natki kolendry
• sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, kalafiora podziel na małe różyczki. Imbir, czosnek i chili (już bez nasion) drobno posiekaj. Rozgrzej olej w dużym garnku, wrzuć kolendrę, garam masalę, kmin, kurkumę, chili, imbir i czosnek. Przesmaż przez minutę, mieszając. Dodaj ziemniaki oraz kalafiora, smaż 3 minuty, aż nieco się zrumienią. Wlej bulion, mleko kokosowe, przykryj garnek i gotuj 10 minut, aż kalafior będzie miękki. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Wrzuć połowę do garnka, dopraw sokiem z limonki i solą. Strąki groszku cukrowego pokrój w cienkie paski, kolendrę posiekaj. Curry rozłóż do miseczek, posyp resztą migdałów, groszkiem i kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Spaghetti z soczewicą

Weź:

• szklankę brązowej soczewicy z puszki
• 4 pomidory
• dużą marchewkę
• gałązkę selera naciowego
• pora
• małą cebulę
• ząbek czosnku
• papryczkę chili
• 3 łyżki oliwy
• szklankę bulionu warzywnego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 gałązki tymianku
• gałązkę rozmarynu
• pół kieliszka czerwonego wina
• opakowanie spaghetti
• sól i pieprz do smaku

Soczewicę osącz i opłucz. Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona, pokrój w kostkę; seler naciowy – w plasterki; marchewkę – w kostkę. Białą część pora przekrój wzdłuż,
umyj dokładnie, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Chili przekrój, usuń nasiona, posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć wszystkie warzywa i smaż 2 minuty, mieszając. Wlej wino, odparuj, wlej połowę bulionu i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj, wrzuć zioła, wlej resztę bulionu i gotuj kwadrans, aż sos będzie gęsty. Dodaj soczewicę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem.


Ryż z pieczonym bananem

Weź:

• ząbek czosnku
• łyżeczkę nasion gorczycy
• 2 goździki
• pół łyżeczki kurkumy
• pół łyżeczki kminu rzymskiego
• sok z jednej limonki
• pół szklanki ryżu basmati
• 2 łyżki klarowanego masła
• garść kiełków rzodkiewki
• garść orzechów nerkowca
• 2 banany
• łyżkę rodzynek

Ząbek czosnku drobno posiekaj, wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Rozgrzej łyżkę masła w garnku, wrzuć mieszankę, smaż minutę, mieszając. Ryż przelej zimną wodą, dobrze osącz, wrzuć do garnka i smaż jeszcze minutę. Wlej półtorej szklanki wody, sok z limonki, posól i zagotuj. Zmniejsz płomień, przykryj i gotuj około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, odłóż. Pod koniec gotowania ryżu na patelni rozgrzej resztę masła, banany w skórce przekrój wzdłuż, przesmaż 2 minuty na maśle przekrojoną stroną do dołu. Wrzuć do ryżu kiełki, orzechy i rodzynki, dobrze wymieszaj. Podawaj z usmażonymi bananami.


Potrawka z marchewki

Weź:

• 4 marchewki
• 4 ziemniaki
• 2 pataty
• cebulę
• ząbek czosnku
• 2-centymetrowy kawałek imbiru
• papryczkę chili
• 3 łyżki oliwy
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa obierz. Marchewki, cebulę i oba rodzaje ziemniaków pokrój w plasterki. Imbir drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę przekrój wzdłuż, usuń nasiona i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć cebulę, czosnek, imbir i chili. Przesmaż przez minutę, wrzuć pozostałe warzywa i smaż jeszcze 3 minuty. Wlej bulion, zagotuj, przykryj, gotuj 20 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z pieczywem albo ryżem.

Pieczone ziemniaki z warzywami z woka

Weź:

• 6 ziemniaków
• pęczek zielonych szparagów
• 2 kapusty bok choy
• małą bulwę kopru włoskiego
• zieloną paprykę
• 2 łyżki oleju
• łyżkę oleju sezamowego
• łyżkę sosu sojowego
• 2 łyżki sosu teriyaki
• pół szklanki bulionu warzywnego

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej zimną osoloną wodą, doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, dokładnie odcedź. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wysyp ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skrop olejem, piecz około 20 minut, aż się zrumienią i będą miękkie. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki, blanszuj 5 minut we wrzątku. Bok choy przekrój wzdłuż. Bulwę kopru przetnij na pół, usuń zdrewniały rdzeń, resztę pokrój w piórka; paprykę – w paski.

Rozgrzej olej w woku, wrzuć warzywa i smaż, mieszając, 5 minut na dużym ogniu. Wlej bulion, sos sojowy, sos teriyaki i olej sezamowy. Zamieszaj, dopraw i gotuj jeszcze 3 minuty. Rozłóż na talerzach ziemniaki, na wierzch połóż warzywa.


Ragoût z fasoli z ziemniaczanym purée

Weź:
• szklankę czarnej fasoli z puszki
• szklankę brązowej fasoli z puszki
• 2 średnie pietruszki •cebulę
• czubatą łyżkę pasty miso •łyżkę klarowanego masła •łyżkę mąki
• 2 łyżki sosu sojowego •pół łyżeczki sambal oelek (pikantnej pasty z chili)
• sól i pieprz do smaku

Na purée:
• 6 ziemniaków
• selera
• pół szklanki mleka
• 2 łyżki masła

Fasolę odcedź, opłucz pod bieżącą wodą. Pietruszkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pastę miso rozpuść w półtorej szklanki gorącej wody. Rozgrzej masło klarowane w garnku, wrzuć pietruszkę z cebulą, przesmaż przez 2 minuty. Oprósz mąką, zamieszaj i wlej miso. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wrzuć fasolę i gotuj kwadrans na niedużym ogniu. Zrób purée: ziemniaki oraz selera obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Zagnieć z masłem i mlekiem, dopraw. Rozłóż na talerze, polej ragoût.

Risotto z kaszy jaglanej z bakłażanem

Weź:
• średniego bakłażana
• szalotkę
• szklankę kaszy jaglanej
• kieliszek białego wina •pół litra bulionu warzywnego
• 4 łyżki oliwy
• 2 pomidory
• łyżkę mieszanki przypraw do kebabu
• duże opakowanie gęstego jogurtu
• cytrynę
• 3 gałązki mięty

Bakłażana pokrój w niedużą kostkę, posól, odstaw na sitku na 10 minut. Szalotkę drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku połowę oliwy, wrzuć szalotkę i smaż na małym ogniu przez minutę. Dodaj kaszę jaglaną i smaż, mieszając, jeszcze minutę. Wlej wino, odparuj na małym ogniu. Kiedy cały płyn się wchłonie, dolewaj po chochli gorącego bulionu. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez prawie kwadrans. W tym czasie rozgrzej pozostałą oliwę na patelni, wrzuć bakłażana, dopraw przyprawą do kebabu, smaż 5 minut. Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Wrzuć pomidory i bakłażana do risotto pod sam koniec gotowania, kiedy kasza będzie al dente. Dopraw solą i pieprzem. Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą i łyżką soku z cytryny. Rozłóż risotto na talerze, osobno podaj sos jogurtowy.


Tarta z szalotkami i chrzanem

Na ciasto:
• szklankę mąki
• pół kostki masła
• jajo
• 2 łyżki wody
•szczyptę soli

Na nadzienie:
• 2 jaja
• duże opakowanie gęstej śmietany
• 4 łyżki chrzanu ze słoika
• 10 szalotek
• 6 łyżek octu balsamicznego
• 2 łyżki oliwy
• sól, pieprz i gałkę muszkatołową

Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Owiń folią kuchenną, wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć obrane szalotki i smaż, mieszając, 5 minut. Wlej ocet balsamiczny, zmniejsz ogień, gotuj, aż prawie zupełnie odparuje. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj jaja ze śmietaną i chrzanem, dopraw solą, pieprzem, startą gałką. Rozwałkuj ciasto na blacie, wyłóż nim żaroodporne naczynie. Rozłóż na cieście szalotki, polej masą śmietanową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Podawaj na ciepło lub zimno z zieloną sałatą.

Komosa ryżowa z grzybami w sosie z dzikiej róży

Weź:
• pół szklanki komosy (kupisz w sklepach ze zdrową żywnością; możesz ją zastąpić pęczakiem)
• szklankę bulionu warzywnego
• dużą garść grzybów leśnych
• garść suszonych grzybów shiitake
• dużą garść boczniaków
• szalotkę
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz do smaku

Na sos:
• opakowanie śmietanki kremówki
• pół warzywnej kostki bulionowej
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3 łyżki konfitury z dzikiej róży
• 2 żółtka
• łyżkę przecieru pomidorowego
• pęczek dymki • łyżkę masła

Komosę ugotuj w bulionie. Świeże grzyby oczyść, shiitake namocz we wrzątku. Pokrój na kawałki. Szalotkę obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni, przesmaż szalotkę, dodaj grzyby, smaż, mieszając, pięć minut. Dodaj komosę, smaż 2 minuty. Przygotuj sos: zagrzej na małym ogniu śmietankę, pokruszoną kostkę, sok z cytryny, konfiturę i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj, weź 3 łyżki sosu, utrzyj z żółtkami.
Wlej z powrotem do garnka, podgrzej, ale nie gotuj. Dopraw solą i pieprzem. Dymkę pokrój na paski, przesmaż na maśle. Rozłóż na talerze grzyby z komosą, posyp dymką, podaj sos.

Faszerowana papryka z purée z cieciorki

Weź:
• pół szklanki makaronu w kształcie ryżu (orzo, risoni)
• 3 czerwone papryki
• opakowanie (około 150 g) owczego białego sera
• garść orzechów włoskich
• pół pęczka natki pietruszki
• łyżkę zielonego pieprzu w zalewie
• 2 łyżki oliwy •łyżkę soku z cytryny
• sól i pieprz do smaku

Na purée:
• puszkę cieciorki
• szklankę bulionu warzywnego
• łyżkę pasty sezamowej tahini
• limonkę

Makaron ugotuj, przelej zimną wodą. Papryki przekrój, usuń nasiona. Ułóż w żaroodpornym naczyniu otwartą częścią do góry. Owczy ser rozgnieć widelcem w misce, dodaj makaron, posiekaną natkę, rozgniecione orzechy, zielony pieprz, oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie, napełnij papryki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Zrób purée: osącz cieciorkę, wrzuć do bulionu, gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia, ostudź nieco i zmiksuj na gładko. Dopraw tahini, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Rozłóż na talerze razem z paprykami.

Tekst: Stanisław Gieżyński, Brigitte/ Picture Press/ East News
Fotografe: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News