Jabłka, grzyby i jesienne warzywa.
Sernik limonkowy
Weź na spód:
•2 szklanki pokruszonych herbatników z mąki razowej
•pół szklanki cukru
•¹⁄3 kostki masła
Na masę:
•2 kostki tłustego twarogu
•opakowanie śmietany kremówki
•3 limonki
•pół szklanki cukru pudru
•garść rodzynków
Roztop masło i ostudź. W misce wymieszaj pokruszone herbatniki z masłem i cukrem. Wyłóż masą dno tortownicy, dokładnie dociskając palcami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz kwadrans. Wyjmij i ostudź. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Z limonek wyciśnij sok, z jednej zetrzyj skórkę. Twaróg utrzyj dokładnie z sokiem, skórką i cukrem. Osobno ubij śmietankę na sztywno. Delikatnie wymieszaj z serkiem, dorzuć rodzynków. Wyłóż masę na przypieczony spód, wstaw do lodówki na noc.
Tagliatelle z kurkami
Weź:
•2 garści drobnych kurek
•pół opakowania makaronu tagliatelle
•2 łyżki oliwy
•pół szklanki białego wina
•gałązkę tymianku
•ząbek czosnku
•2 szalotki
•kawałek parmezanu
•sól i pieprz do smaku
Makaron ugotuj al dente, zachowaj 2 łyżki wody z gotowania – zagęści nieco sos. Czosnek pokrój w plasterki, szalotki drobno posiekaj, tymianek oskub z gałązki. Oczyść grzyby. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek i szalotki, przesmaż 2 minuty, mieszając. Dodaj kurki i tymianek, smaż około 5 minut. Wlej wino i wodę z gotowania makaronu, odparuj. Dopraw, wrzuć makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Posyp startym parmezanem.
Kurki marynowane z musztardą
Weź:
•2 duże garści drobnych kurek
•pół szklanki oleju rzepakowego
•gałązkę tymianku
•kieliszek od wódki octu z sherry lub białego wina
•łyżeczkę musztardy dijon
•sól i pieprz do smaku
Oczyść grzyby. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wrzuć kurki i tymianek, smaż 5 minut, mieszając. Zdejmij z ognia, wlej resztę oleju, ocet i musztardę. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do słoika, zakręć i odstaw do lodówki przynajmniej na dobę. Podawaj jako zakąskę albo dodawaj do sałatek.
Szybka strucla
Weź:
•kilo kwaśnych jabłek
•garść rodzynków
•dużą szczyptę cynamonu
•¾ szklanki bułki tartej
•opakowanie ciasta francuskiego
•kieliszek rumu
•¼ kostki masła
•5 łyżek cukru
•garść orzechów włoskich
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Orzechy grubo posiekaj. Rozpuść na patelni połowę masła, wrzuć bułkę tartą i przesmaż, aż się zrumieni. Ostudź. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem, w drugiej zalej rodzynki rumem i odstaw na pół godziny. W dużej misce wymieszaj jabłka, rodzynki i cukier z cynamonem. Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Posmaruj roztopionym masłem, posyp zrumienioną bułką tartą, a następnie orzechami. Rozłóż jabłka i zawiń ciasto w rulon. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajem lub odrobiną mleka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz pół godziny. Przed pokrojeniem na porcje ostudź.
Ciasto warzywne
Weź:
•pół szklanki oliwy
•półtorej szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•²⁄3 szklanki mąki •
4 jaja
•dużą szczyptę soli
•2 łyżeczki suszonych ziół (oregano, bazylia itp.)
•2 cebule
•marchewkę
•pół niedużej cukinii
•garść pestek słonecznika
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i natrzyj oliwą. Cebule pokrój w piórka, wrzuć na patelnię z łyżką oliwy. Smaż na malutkim ogniu przez kwadrans, regularnie mieszając. Ostudź. Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce. Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Dorzuć warzywa, zioła i pestki słonecznika. W drugiej misce ubij jaja, wlej oliwę i mleko, ubij raz jeszcze, by się połączyło. Przelej płyn do mąki, wymieszaj. Wlej ciasto do formy i piecz około 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Wyjmij, pokrój, gdy ostygnie.
Żeberka i kiełbaski w kapuście
Weź:
•pół kilo żeberek wieprzowych
•8 kiełbasek wieprzowych
•kilo kiszonej kapusty
•3 łyżki kaczego tłuszczu lub smalcu
•dużą cebulę
•2 ząbki czosnku
•8 nasion jałowca
•duży listek laurowy
•łyżeczkę nasion kminku
•2 szklanki bulionu z kury
•szklankę wytrawnego rieslinga
Cebulę i czosnek grubo posiekaj, żeberka podziel na kawałki z kostką. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelej ją zimną wodą i odciśnij. Rozgrzej piekarnik do 160°C. W brytfance rozgrzej kaczy tłuszcz, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż na niedużym ogniu 5 minut, aż zmiękną. Dodaj kapustę, jałowiec, liść laurowy i kminek. Wlej bulion i wino, zagotuj. Włóż w kapustę żeberka, przykryj brytfankę folią aluminiową, nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika na dwie godziny. Wyjmij, usuń żeberka. Oddziel mięso od kości, posiekaj i wymieszaj z kapustą. Włóż w kapustę kiełbaski (możesz dorzucić kawałki wędzonego boczku) i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij brytfankę. Kapustę rozłóż na talerzu, wkoło ułóż kiełbaski. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i musztardą.
Owoce w cieście filo z miodem
Weź:
•2 duże niezbyt słodkie jabłka
•2 gruszki
•3 łyżki brązowego cukru
•cytrynę
•dużą szczyptę cynamonu
•garść rodzynków
•opakowanie ciasta filo
•4 łyżki rozpuszczonego masła
•4 łyżki miodu
Owoce obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć do garnka wszystkie składniki poza masłem i gotuj kilka minut, mieszając. Uważaj, żeby owoce się nie rozpadły. Rozłóż ciasto filo na stole, wykrój nożem kwadraty. Posmaruj rozpuszczonym masłem, nałóż nadzienie i zawiń w sakiewkę, mocno ściskając czubek. Posmaruj z wierzchu masłem. Piecz 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem polej odrobiną miodu.
Zupa grzybowa z curry
Weź:
•4 szklanki bulionu z kury lub warzywnego
•5 suszonych prawdziwków
•2 duże garści leśnych grzybów (nie maślaków – zupa będzie galaretowata)
•łyżkę proszku curry
•2 łyżki masła
•małe opakowanie śmietany 12%
•pora
•gałązkę tymianku
•sól i pieprz do smaku
Suszone grzyby namocz we wrzątku, odciśnij i posiekaj. Białą część pora pokrój w plasterki. Surowe grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pora i gałązkę tymianku, posyp curry i smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj wszystkie grzyby i smaż jeszcze 3 minuty. Odłóż łyżkę mieszanki do dekoracji, resztę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu kwadrans. Wyłów tymianek, płyn zmiksuj na gładko. Zabiel śmietaną i ostrożnie podgrzej. Rozlej do miseczek, udekoruj odrobiną grzybów.
Ciasteczka owsiane
Weź:
•1 i ¼ szklankę mąki
•kostkę masła
•pół szklanki cukru pudru
•garść płatków owsianych
•garść płatków migdałowych
Masło utrzyj z cukrem, aż będzie puszyste. Dodaj przesianą mąkę, zagnieć. Dorzuć płatki owsiane, znów zagnieć. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki, rozgnieć dłonią na gruby placuszek. Posyp na wierzchu płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 180°C przez kwadrans.
Jabłecznik
Weź:
•2 jaja
•pół szklanki cukru pudru
•laskę wanilii
•¹⁄3 kostki masła
•¾ szklanki mąki
•pół szklanki mleka
•pół łyżeczki proszku do pieczenia
•dużą szczyptę cynamonu
•2 niezbyt słodkie jabłka
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do ciasta pergaminem do pieczenia. Przekrój wzdłuż laskę wanilii, wyskrob nasionka i wrzuć do miski. Wbij jaja, dodaj cukier i miksuj około 5 minut, aż zgęstnieje. W garnuszku zagrzej mleko z masłem. Gdy się rozpuści, ostudź. Wlej do jajek, cały czas miksując. Przesiej mąkę, wsyp cynamon i proszek do pieczenia. Zamieszaj, żeby usunąć grudki mąki. Wlej masę do blachy. Ułóż na wierzchu jabłka, posyp cukrem i wstaw do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz 25 minut, wyjmij, ostudź.
Jabłka faszerowane kaszanką
Weź:
•2 kawałki kaszanki
•4 jabłka
•cebulę
•dużą szczyptę majeranku
•łyżkę oleju
•2 łyżki ginu
•sól i pieprz do smaku
Z jabłek odkrój czapeczki, wydrąż gniazda nasienne z częścią miąższu. Skrop ginem. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na oleju, aż będzie miękka. Dodaj pokrojoną kaszankę, dopraw majerankiem i smaż 5 minut. Napełnij mieszanką jabłka. Piecz 10 minut.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: shutterstock.com