Polaków i Szwedów łączy pewna kulinarna słabość: zamiłowanie do ziemniaków, dziczyzny i... śledzi!
Przepisy na śledzie w jagodach i rozmarynie
Weź:
•śledzie z marynaty klasycznej (przepis poniżej) plus 4 łyżki marynaty
•opakowanie kwaśnej śmietany 22%
•3 łyżki majonezu
•gałązkę rozmarynu
•3 łyżki dżemu malinowo-jagodowego
•½ szklanki borówki amerykańskiej
•łyżeczkę soli
•3 szczypty białego pieprzu
Śmietanę, sól, pieprz, majonez i marynatę wymieszaj w misce. Dodaj dżem malinowo-jagodowy i borówki z posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wymieszaj, dodaj osączone śledzie i odstaw na 6 godzin.
Śledź w borówce brusznicy
Weź:
•śledzie z marynaty klasycznej (przepis poniżej) plus 4 łyżki marynaty
•laskę wanilii
•3 łyżki dżemu z borówek
•1/3 szklanki borówki brusznicy
•szczyptę soli
•3 szczypty białego pieprzu
Wyskrob nasionka z laski wanilii, wrzuć do miski razem z laską. Dodaj sól i pieprz oraz marynatę. Wymieszaj, dorzuć dżem z borówek i brusznicę. Wymieszaj delikatnie. Do sosu włóż odsączone z zalewy śledzie i odstaw na 8 godzin. Podawaj na chrupkim chlebie.
Klasyczna szwedzka marynata do śledzi
Weź:
•szklankę cukru
•2 szklanki wody
•½ szklanki octu spirytusowego 10%
•ziarno białego pieprzu
•3 liście laurowe
•4 ziarna ziela angielskiego
•marchewkę
•białą cebulę
Wlej wodę do garnka, dodaj cukier i przyprawy, zagotuj, dorzuć marchew i cebulę. Gdy ostygnie, wlej ocet, zamieszaj. W takiej zalewie trzyma się śledzie minimum dobę w lodówce.
> Zobacz też: Śledziowy prezent - paczuszka ze śledzia <
przepisy: Michał Godyń, szef kuchni Ambasady Szwecji
opr. Staszek Gieżyński
fot. Łukasz Zandecki