Polaków i Szwedów łączy pewna kulinarna słabość: zamiłowanie do ziemniaków, dziczyzny i... śledzi! 

Przepisy na śledzie w jagodach i rozmarynie

Weź:
•śledzie z marynaty klasycznej (przepis poniżej) plus 4 łyżki marynaty
•opakowanie kwaśnej śmietany 22%
•3 łyżki majonezu
•gałązkę rozmarynu
•3 łyżki dżemu malinowo-jagodowego
•½ szklanki borówki amerykańskiej
•łyżeczkę soli
•3 szczypty białego pieprzu 

Śmietanę, sól, pieprz, majonez i marynatę wymieszaj w misce. Dodaj dżem malinowo-jagodowy i borówki z posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wymieszaj, dodaj osączone śledzie i odstaw na 6 godzin. 

Śledź w borówce brusznicy

Weź:
•śledzie z marynaty klasycznej (przepis poniżej) plus 4 łyżki marynaty
•laskę wanilii
•3 łyżki dżemu z borówek
•1/3 szklanki borówki brusznicy
•szczyptę soli
•3 szczypty białego pieprzu

Wyskrob nasionka z laski wanilii, wrzuć do miski razem z laską. Dodaj sól i pieprz oraz marynatę. Wymieszaj, dorzuć dżem z borówek i brusznicę. Wymieszaj delikatnie. Do sosu włóż odsączone z zalewy śledzie i odstaw na 8 godzin. Podawaj na chrupkim chlebie.

Klasyczna szwedzka marynata do śledzi

Weź:
•szklankę cukru
•2 szklanki wody
•½ szklanki octu spirytusowego 10%
•ziarno białego pieprzu
•3 liście laurowe
•4 ziarna ziela angielskiego
•marchewkę
•białą cebulę  

Wlej wodę do garnka, dodaj cukier i przyprawy, zagotuj, dorzuć marchew i cebulę. Gdy ostygnie, wlej ocet, zamieszaj. W takiej zalewie trzyma się śledzie minimum dobę w lodówce.  

> Zobacz też: Śledziowy prezent - paczuszka ze śledzia <

przepisy: Michał Godyń, szef kuchni Ambasady Szwecji 
opr. Staszek Gieżyński 
fot. Łukasz Zandecki