Sernik na zimno z musem malinowym
Przepisy kulinarneTego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Przed Państwem sernik na zimno z musem malinowym!
Składniki:
• kilogram tłustego białego sera
• 4 jaja
• szklankę cukru
• skórkę startą z cytryny
• aromat cytrynowy
• 8 płatków żelatyny (lub 8 łyżeczek)
Mus:
• opakowanie mrożonych malin lub innych ulubionych owoców
• ½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka jaj ubijaj na parze razem z cukrem, aż masa będzie jasna i gęsta. Uważaj, żeby się nie ścięła! Wymieszaj z serem, skórką z cytryny i aromatem. Żelatynę zalej 8 łyżkami wody i poczekaj, aż zmięknie. Delikatnie podgrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć, wymieszaj z masą serową. Przełóż do formy na babkę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zrób mus: owoce zasyp cukrem i zostaw do rozmrożenia. Podgrzewaj w garnuszku, aż odparują – do ulubionej i pożądanej gęstości. Zmiksuj, przetrzyj przez sito i ostudź. Polej sernik. Zamiast musu możesz podać ulubione domowe konfitury.
Sernik możesz przygotować w innej wersji smakowej: z wanilią, ze skórką pomarańczową lub z rodzynkami i orzechami. Wtedy najlepiej polać go gorącym sosem czekoladowym: rozpuść tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej razem z połową kostki masła i wymieszaj.
Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni.
Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.