Surowa ryba, czasem surowe mięso (dziczyzna) popita dużą ilością soku z limetek i ani trochę wina.
Dieta smaczna, ale droga. Magda Gessler schudła na niej 17 kilo, a plotkarskie czasopisma nazwały dietę "meksykańską", bo celebrytka zaczęła odżywiać się w ten sposób podczas wyprawy do Meksyku.
Carpaccio wołowe
Weź:
• pół kilo polędwicy wołowej
• cytrynę
• garść kaparów
• dużą garść rukoli
• oliwę z oliwek extra virgin
• gruboziarnistą sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Polędwicę posmaruj oliwą, zawiń w folię do żywności i włóż do zamrażalnika na pół godziny, by nieco stężała. Po tym czasie wyjmij mięso, usuń folię i pokrój na cieniutkie, przezroczyste plasterki. Rozłóż na talerzach. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny, udekoruj listkami rukoli.
Gravlax
Weź:
• kilogramowy filet z łososia ze skórą
• 2 łyżki soli
• 2 łyżki brązowego cukru
• 2 łyżki angielskiej musztardy w proszku
• kieliszek wódki
• pęczek koperku
• cynamon
Łososia umyj i osusz, ułóż w szerokim i płytkim naczyniu skórą do dołu. W misce wymieszaj sól, cukier, musztardę i wódkę. Natrzyj dokładnie mieszanką różowe mięso. Posiekaj koperek, posyp łososia – ma być cały przykryty.
Odwróć filet skórą do góry, naczynie owiń folią spożywczą, dociskając ją do łososia. Na wierzchu połóż coś ciężkiego. Odstaw do lodówki na 2-3 dni. Wyjmij, usuń z mięsa cały koperek, ostrym nożem pokrój mięso w cieniutkie plasterki. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Sashimi
Weź:
• filet z makreli
• filet z łososia
• kawałek tuńczyka
• filet z soli lub innej białej ryby
Na sosy:
• wasabi
• sos sojowy
• centymetrowy kawałek imbiru
• ząbek czosnku
• małą szalotkę
• pół papryczki chili
• 3 łyżki oleju sezamowego
• pół łyżeczki cukru
Ryby umyj i osusz. Pokrój na kawałki i ułóż na talerzu. Przygotuj sosy. W jednej miseczce wymieszaj wasabi (o ile lubisz) z sosem sojowym. Do drugiej wrzuć drobno posiekany czosnek, szalotkę, chili i imbir. Zalej olejem sezamowym, wsyp cukier i wlej około 5-6 łyżek sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj. Sashimi podawaj z pokrojoną w cząstki limonką lub cytryną, ewentualnie ze startą białą rzodkwią.
Sałatka z surowego tuńczyka z jajem
Weź:
• pół kilo świeżych steków z tuńczyka
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 cytryny
• ogórek
• 4 jaja
• dużą garść rukoli
• garść bazylii
Tuńczyka umyj i osusz, pokrój w niedużą kostkę. Ogórka obierz, pokrój w kostkę. Wyciśnij sok z cytryn, wymieszaj z sosem sojowym i oliwą, polej rybę. Dodaj ogórka, wstaw na godzinę do lodówki. Ugotuj jaja na twardo, obierz, pokrój na cząstki. Na talerzykach rozłóż rukolę, na niej połóż tuńczyka i jajko. Posyp posiekaną bazylią.
Carpaccio łososiowe z pomidorami i koperkiem
Weź:
• półkilowy filet z łososia
• pomidora
• garść czerwonego pieprzu
• gałązkę koperku
• oliwę z oliwek
• cytrynę
• sól
Pokrój łososia na cienkie plasterki. Pomidor – w drobną kostkę, usuwając nasiona. Talerz skrop oliwą, połóż na nim kilka plasterków ryby, posyp ziarnami świeżo zmielonego pieprzu i pokrojonym pomidorem. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Posyp koperkiem lub rukolą. Możesz dodać kapary, a w wersji luksusowej nasiona sosny.
Ceviche
Weź:
• pół kilo świeżych filetów z białej ryby, na przykład soli
• czerwoną cebulę
• 6 limonek
• pół papryczki chili
• pół żółtej papryki
• 2 kolby kukurydzy
• dużą garść różnych sałat
• gałązkę natki pietruszki
•sól
Rybę umyj, osusz, pokrój na kawałki, wrzuć do szklanego naczynia i posól. Posiekaj drobno cebulę i papryczkę chili, wymieszaj z sokiem z limonek. Zalej rybę tak, by cała była przykryta i odstaw do lodówki. Ugotuj kukurydzę, pokrój na plastry. Na talerzach rozłóż rybę polaną marynatą, obok kukurydzę i odrobinę sałaty.
Tekst: Stanisław Gieżyński, Stockfood/Free
Fotografie: Stockfood/Free
Nr 4 (112/2012)