Fasola, groszek, bób - idealne na letnie sałatki!
Sałatka z groszkiem cukrowym i kiełkami fasoli
Weź:
• 2 garście strąków groszku cukrowego
• szklankę wyłuskanego groszku
• szklankę kiełków fasoli mung
• 2 łyżeczki octu ryżowego
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• łyżeczkę sosu sojowego
• łyżeczkę cukru trzcinowego lub białego
• papryczkę chili
• 2 łyżeczki nasion sezamu
• 2 łodygi selera naciowego
• garstkę listków kolendry
• sól morska do smaku
Groszek blanszuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Papryczkę przekrój wzdłuż, usuń nasiona i pokrój w cienkie paski. Seler umyj i posiekaj. Wymieszaj ocet, olej, nasiona sezamu, sos sojowy i cukier, aż ten ostatni się rozpuści. Do miski wrzuć wszystkie składniki, polej dressingiem, dopraw solą morską. Na koniec posyp listkami kolendry.
Sałatka z awokado i ciecierzycy z sosem jogurtowym
Weź:
• puszkę ciecierzycy w zalewie
• pęczek rzodkiewek
• sałatę rzymską
• czerwoną cebulę
• duże awokado
• małe opakowanie jogurtu naturalnego
• łyżkę gęstej śmietany
•ł yżeczkę miodu
• 2 łyżki soku z limonki
• sól
• garstkę listków bazylii
Ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą, rzodkiewkę posiekaj na kawałki, sałatę umyj i osusz. Cebulę pokrój w krążki, awokado bez skórki – w cienkie plastry. Wszystko ułóż na półmisku. Wymieszaj w miseczce jogurt ze śmietaną, kilkoma łyżeczkami wody, miodem i sokiem z limonki. Spróbuj i ewentualnie zakwaś jeszcze odrobiną soku. Dopraw solą. Posyp sałatkę listkami bazylii i podawaj z dressingiem.
Pieczony kurczak z groszkiem cukrowym
Weź:
• niedużego kurczaka lub kilka kawałków (udko, podudzia)
• 2 szklanki groszku cukrowego
• główkę czosnku
• cytrynę
• 5 łyżek oliwy
• łyżkę miodu
• łyżkę masła
• garstkę płatków migdałowych
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku
Kurczaka podziel na porcje, zrób marynatę: wymieszaj oliwę, miód, skórkę startą z połowy cytryny, sól i pieprz. Natrzyj nią kurczaka i odstaw do lodówki na pół godziny. Dno brytfanki wysmaruj masłem, ułóż kurczaka, a wkoło nieobrane ząbki czosnku. Piecz w 180°C przez około 45 minut do godziny, w zależności od wielkości kawałków. Groszek ugotuj al dente w osolonej wodzie. Wyłóż na talerze z kurczakiem, posyp płatkami migdałów, udekoruj kawałkami cytryny i posiekaną natką.
Sałatka z bobu i rzodkiewek
Weź:
• 2 szklanki bobu
• 4 szklanki bulionu warzywnego
• cytrynę
• łyżeczkę soli
• łyżeczkę cukru
• dużą szczyptę białego pieprzu
• 4 łyżki oliwy
• 2 cebulki dymki
• pęczek rzodkiewek
• garść liści roszponki
• sól i pieprz do smaku
Bób ugotuj do miękkości w bulionie warzywnym. Wyłów, ostudź, obierz i wrzuć do miski. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki, a dymkę w plasterki i dodaj do bobu. Sok z cytryny utrzyj z oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Polej bób dressingiem i odstaw na pół godziny. Dodaj roszponkę, zamieszaj.
Schab z masłem ziołowym i fasolką szparagową
Weź:
• 4 kotlety ze schabu bez kości
• pół kostki masła
• mały pęczek pietruszki
• garstkę suszonej bazylii
• garstkę suszonego tymianku
• ząbek czosnku
• 4 fileciki anchois
• 2 garści zielonej fasolki szparagowej
• czerwoną cebulę
• 4 pieczarki
• oliwę
• sól i pieprz do smaku
Posiekaj drobno trzy czwarte pęczka pietruszki razem z ząbkiem czosnku i włóż do moździerza. Dodaj tymianek i bazylię, wszystko zetrzyj na miazgę. Wrzuć do miseczki, dodaj masło i posiekane anchois. Wymieszaj, wstaw na kwadrans do lodówki. Oczyść fasolkę, gotuj ok. 10 minut, odcedź i odstaw. Pokrój cebulę i pieczarki w plasterki. Rozgrzej na patelni nieco oliwy, zeszklij cebulę. Dodaj fasolkę i smaż, mieszając, 5 minut. Wrzuć grzyby, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw i trzymaj w cieple. Na osobnej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Mięso rozbij na grubość około pół centymetra. Dopraw solą i pieprzem, smaż na bardzo gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony. Na talerzach rozłóż fasolową mieszankę, na niej kotlety – podawaj posypane resztą natki pietruszki.
Zupa z groszku z ziołami
Weź:
• 2 szklanki młodego, wyłuskanego groszku
• szalotkę
• ząbek czosnku
• 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
• łyżkę masła
• dużą szczyptę mielonego imbiru
• pół szklanki kwaśnej śmietany
• garstkę świeżych ziół (majeranek, estragon, tymianek, pietruszka)
• sól i pieprz do smaku
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Wrzuć do garnka na rozgrzane masło, smaż chwilę, mieszając. Dodaj groszek i imbir, smaż jeszcze minutę. Wlej bulion, zagotuj. Trzymaj na ogniu 8 minut, zabiel śmietaną i, jak nieco przestygnie, zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem, rozlej do miseczek, posyp drobno posiekanymi ziołami.
Pieczone ziemniaki z puree z groszku
Weź:
• 5 ziemniaków
• 2 szklanki zielonego groszku
• 3 łyżki gęstego jogurtu
• łyżkę masła
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczkę słodkiej papryki
• sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obierz i gotuj w osolonym wrzątku 20 minut. Odcedź, pokrój na ćwiartki i polej oliwą. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na pergaminie rozłóż ziemniaki, piecz 10 minut, pod koniec posyp słodką papryką. Groszek wsyp do wrzątku, gotuj 10 minut. Odcedź i wrzuć do blendera. Dodaj masło, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj i podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Sałatka z zielonym groszkiem i porem
Weź:
• 2 szklanki zielonego groszku
• 2 pory
• 2 jabłka
• nektarynkę
• łyżkę majonezu
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• cytrynę
• sól i pieprz do smaku
Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną. Białe części pora pokrój w cienkie paseczki. Jabłka i nektarynkę umyj, usuń gniazda nasienne i pestkę, pokrój w kostkę razem ze skórką. Skrop sokiem z cytryny. Majonez wymieszaj z jogurtem i odrobiną soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, polej sałatkę.
Sałatka z bobu i groszku
Weź:
• szklankę zielonego groszku
• 2 szklanki młodego bobu
• 3 piórka szczypiorku
• garść świeżej mięty
• kawałek parmezanu
na dressing:
• ¼ szklanki oliwy
• cytrynę
• dużą szczyptę cukru
• sól i pieprz do smaku
Bób i groszek umyj. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć bób. Gotuj 10 minut, następnie wsyp groszek i gotuj jeszcze 5 minut. Przelej zimną wodą, odstaw do wystygnięcia. Połącz składniki dressingu. Bób obierz, wrzuć do miski, dodaj groszek i posiekany szczypiorek. Polej sosem, wrzuć listki mięty i wymieszaj. Na wierzchu połóż kilka strużynek parmezanu.
Sałatka z zieloną fasolką szparagową
Weź:
• 3 garści fasolki szparagowej
• cebulę
• plaster boczku wędzonego (grubości centymetra)
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczkę cukru
• 3 łyżki octu z białego wina
• łyżkę soku z cytryny
• pół szklanki bulionu warzywnego
• garstkę listków bazylii
Fasolkę oczyść, odetnij końce i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Osącz i ostudź. Cebulę drobno posiekaj, boczek pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię z oliwą, smaż, aż się zeszkli. Posyp cukrem, wlej ocet, sok z cytryny i bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 2 minuty. Wrzuć fasolkę do miski, wlej zawartość patelni, wymieszaj. Odstaw
na godzinę. Posyp bazylią.
Sałatka z bobem, miętą i orzeszkami pinii
Weź:
• szalotkę
• 2 szklanki młodego bobu
• cytrynę
• dużą gruszkę
• garść orzeszków pinii
• 2 gałązki mięty
• ząbek czosnku
• 4 łyżki oliwy
• kawałek parmezanu
• sól i pieprz do smaku
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Bób opłucz i gotuj we wrzątku 6 minut. Odcedź, ostudź nieco, obierz i przełóż do miski. Skrop sokiem z cytryny. Gruszkę przetnij wzdłuż, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki i dodaj do bobu. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, aż się zrumienią. Miętę posiekaj, wymieszaj z czosnkiem i szalotką, dodaj do bobu. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Rozłóż do małych miseczek, na wierzchu połóż wiórki parmezanu.
Terina z kurczaka
Weź:
• 4 udka kurczaka
• łyżkę nasion kolendry
• pół pęczka pietruszki
• cytrynę
• 4 ząbki czosnku
• gwiazdkę anyżu
• 2 duże garści edamame (młodych strączków soi, kupisz je w sklepach z egzotyczną żywnością) lub fasolki szparagowej
• sól i pieprz do smaku •opakowanie żelatyny w proszku
W dużym garnku zagotuj 3 litry wody, wrzuć kolendrę, natkę pietruszki, pokrojoną w plastry cytrynę, całe ząbki czosnku, anyż i łyżeczkę soli. Dodaj kurczaka, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny. Wyjmij mięso, przecedź wywar, odlej pół szklanki i wsyp do niej żelatynę – łyżkę stołową na każdy litr. Rozpuść, dodaj do reszty płynu i dobrze wymieszaj. Mięso obierz ze skóry i kości, pokrój w kostkę. Do wrzątku wrzuć edamame z łyżeczką soli i gotuj 6 minut (fasolkę szparagową – 10 minut). Odcedź i odłóż. Foremkę do teriny opłucz zimną wodą, układaj warstwy soi i mięsa. Możesz dodać nieco posiekanej natki pietruszki. Zalej wywarem, wstaw do lodówki do stężenia.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: stockfood/free
Nr 7 (115/2012)