W upalne dni na samą myśl o pieczeniach i zawiesistych sosach tracimy apetyt. Za to ryby czy skorupiaki będą w sam raz.

Tajska sałatka krabowa

Weź:
• 2 małe puszki mięsa kraba
• 2 duże garści liści rukoli
• dojrzałe awokado
• małą niezbyt ostrą papryczkę chili
• limonkę

na dressing:
• szalotkę
• ząbek czosnku
• dużą zieloną papryczkę chili
• limonkę
• łyżkę sosu rybnego
• łyżkę brązowego cukru
• garść świeżej kolendry

Mięso kraba osącz, łagodne chili drobno posiekaj, awokado obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż salaterkę liśćmi rukoli, na wierzchu połóż awokado i chili.
Zrób dressing: szalotkę drobno pokrój, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, z dużego chili usuń nasionka, miąższ posiekaj, kolendrę drobno pokrój. Wymieszaj w miseczce z cukrem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Spróbuj i ewentualnie dopraw sosem rybnym lub sokiem.
Wymieszaj dressing z mięsem kraba w misce, przełóż na salaterkę wyłożoną rukolą. Podawaj z ćwiartkami limonki.

Przegrzebki z warzywami

Weź:
• 12 przegrzebków
• dużą marchew
• por
• 2 gałązki tymianku
• 3 łyżki masła
• sól i pieprz do smaku

Marchewkę pokrój w zapałki, pora w cienkie plasterki. Blanszuj we wrzątku przez 5 minut. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i smaż warzywa na małym ogniu. W drugiej patelni rozgrzej resztę masła, dorzuć tymianek i smaż chwilę. Włóż przegrzebki, smaż przez minutę, dwie z każdej strony. Wyłóż na talerze warzywa i przegrzebki, dopraw.

Sardynki z koprem i sałatką z pomarańczy

Weź:
• 2 łyżki oliwy
• 2 średnie ziemniaki
• 6 całych sardynek
• łżeczkę wędzonej papryki
• 2 pomarańcze
• główkę kopru włoskiego
• 4 rzodkiewki
• garść rzeżuchy lub kiełków zielonego groszku
• sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do dużej brytfanny wlej łyżkę oliwy, wstaw do piekarnika na kilka minut, żeby się nagrzała. Pokrój ziemniaki w grube plastry, połóż na rozgrzanym oleju i piecz kwadrans z jednej strony. Ryby spraw, natnij boki ostrym nożem. Natrzyj przyprawami i resztą oliwy, skrop 2 łyżkami soku wyciśniętego z jednej pomarańczy. Ziemniaki przewróć na drugą stronę. Dołóż sardynki i piecz jeszcze kwadrans. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, polej resztą soku z pierwszego owocu. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i koper. Wymieszaj. Ryby rozłóż na talerze, połóż na wierzchu rzeżuchę lub kiełki i podawaj z sałatką.

Sandacz z fasolą i salsą verde

Weź:
• ok. pół kg filetu z sandacza ze skórą albo z innej białej ryby o zwartym mięsie
• 4 łyżki oliwy
• średnią cebulę
• ząbek czosnku
• 4 dojrzałe pomidory
• łyżkę przecieru pomidorowego
• 2 gałązki tymianku
• puszkę fasoli borlotti lub zwykłej, białej

na salsę:
• ząbek czosnku
• łyżkę płatków migdałowych
• 3 gałązki natki pietruszki
• łyżeczkę kaparów
• sok i skórkę z połowy cytryny
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrój w cienkie plastry, pomidory – w grubą kostkę, czosnek posiekaj. Rybę podziel na cztery kawałki. Rozgrzej połowę oliwy na patelni, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu 5 minut. Dorzuć czosnek, smaż minutę, dodaj przecier, pomidory, tymianek, fasolę i pół szklanki wody lub białego wina. Przygotuj salsę: drobno posiekaj czosnek, płatki migdałów i natkę pietruszki. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz oliwą, odstaw. Rybę natrzyj resztą oliwy, smaż na patelni przez około 5 minut, w zależności od grubości. Wyłóż na talerze fasolę, na nią połóż rybę i salsę.

Flądra w serowej panierce

Weź:
• 4 nieduże sprawione flądry
• 8 łyżek startego parmezanu
• 3 listki szałwii
• 6 łyżek mąki
• jajo
• olej do smażenia
• sól i pieprz do smaku

Flądry wymyj i dokładnie wysusz, dopraw solą i pieprzem. Jajo rozkłóć, szałwię drobno posiekaj i wymieszaj z parmezanem. Ryby panieruj najpierw w mące, potem w jaju i parmezanie. Smaż na oleju około 2-3 minut z każdej strony, w zależności od wielkości ryby. Podawaj z sałatą i młodymi ziemniakami.

Linguine z owocami morza

Weź:
• ²⁄³ opakowania makaronu linguine
• 3 łyżki oliwy
• ząbek czosnku
• szczyptę płatków chili
• garść dużych, surowych krewetek
• słoiczek małży w zalewie
• 2 czerwone papryki
• 2 łyżki kaparów
• garstkę zielonego groszku
• cytrynę
• kilka listków bazylii
• sól i pieprz do smaku

­Czosnek drobno posiekaj, krewetki oczyść, małże odcedź. Papryki przekrój na pół, połóż skórką do góry na blasze w gorącym piekarniku, piecz, aż sczernieją. Wyjmij, wrzuć do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Przelej zimną wodą i zdejmij przypaloną skórkę. Miąższ posiekaj. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. W tym czasie zagrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek, chili, krewetki i smaż parę minut, mieszając. Wrzuć małże, posiekaną paprykę, kapary i groszek. Podlej kilkoma łyżkami wody z gotującego się makaronu. Gotuj 3 minuty, dodaj skórkę startą z cytryny i sok. Wrzuć odcedzony makaron, wymieszaj, rozłóż na talerze i ozdób bazylią.

Rybny burger na szybko

Weź:
• ok. pół kg filetu z białej ryby (np. z dorsza)
• pół pęczka natki pietruszki
• łyżkę kaparów
• cytrynę
• łyżkę oliwy
• 2 łyżki mąki do podania:
• bułkę hamburgerową albo wiejski chleb
• sałatę
• ogórek
• sos tatarski

Rybę drobno posiekaj lub miksuj w mikserze przez chwilę. Dodaj posiekaną pietruszkę i kapary, startą skórkę z cytryny. Dopraw. Wyrób ręką i uformuj okrągłe kotlety. Posyp wierzch odrobiną mąki. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Połóż na podpieczonej bułce albo chlebie z dodatkami.

Okoń morski z kuskusem

Weź:
• 4 kawałki fileta z okonia morskiego
• pół brokułu
• pół szklanki kuskusu instant
• małą czerwoną cebulę
• 2 łyżki orzeszków pinii
• limonkę
• 4 łyżki oliwy
• garstkę liści mięty

Brokuł podziel na małe kwiatki, ugotuj w wodzie lub na parze al dente. Kuskus wsyp do miski, dopraw solą, zalej wrzątkiem tak, by woda była pół centymetra ponad poziomem kaszki. Przykryj i odstaw na 5 minut. Cebulę i miętę drobno posiekaj, z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj razem z łyżką oliwy, dodaj uprażone na suchej patelni orzeszki pinii i wszystko wrzuć do kuskusu. Dorzuć brokuły, wymieszaj. Rybę dopraw, posmaruj oliwą i usmaż. Podawaj z kuskusem.

Zapiekanka rybna

Weź:
• średni filet z łososia
• średni filet z dorsza
• pół niedużego wędzonego dorsza
• tuzin krewetek tygrysich
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• kieliszek białego wina
• listek laurowy
• pół szklanki mleka
• dużą szczyptę płatków chili
• 2 łyżeczki kaparów
• pół pęczka natki pietruszki
• 4 jaja
• 2 kromki chleba bez skórki
• 2 ząbki czosnku
• 4 czubate łyżki startego ostrego sera (Gruyère)
• sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Surowe ryby pokrój w grubą kostkę, wędzoną obierz ze skóry oraz ości i podziel na kawałki. Krewetki obierz z łupinek i oczyść, jeśli trzeba. Jaja ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki. Rozgrzej na patelni połowę masła, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę. Wlej wino, wrzuć chili oraz listek laurowy. Dokładnie wymieszaj. Wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając. Dorzuć rybę i gotuj na małym ogniu 6 minut. Dodaj krewetki, kapary i połowę posiekanej pietruszki. Dopraw, przelej wszystko do płytkiego naczynia do zapiekania, dołóż pokrojone jaja. Do miksera wrzuć pokruszony chleb, posiekany czosnek i resztę pietruszki. Zmiksuj na okruchy. Rozgrzej pozostałe masło na patelni, wrzuć okruszki i przesmaż, aż się zrumienią. Wymieszaj z tartym serem i posyp zapiekankę. Piecz kwadrans, podawaj z zieloną sałatą.

reklama