Sałatka z ziemniaków i mięty z dressingiem musztardowym - prosty i pyszny przepis!

reklama

Sałatka z ziemniaków i mięty z dressingiem musztardowym

SKŁADNIKI:

  • kilogram młodych, woskowych ziemniaków,
  • ¹/³ szklanki oliwy extra virgin,
  • 2 czerwone cebule,
  • główka czosnku,
  • duża garść listków mięty

NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Nagrzej piekarnik do 200ºC. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, osącz, ostudź i przekrój na pół. Na dno brytfanki wlej oliwę, wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut. Wrzuć ziemniaki, pokrojone w ósemki cebule i całe ząbki czosnku. Zamieszaj i piecz, aż się ziemniaki zrumienią – około 20 minut.

Zrób dressing: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja, dopraw solą i pieprzem. Listki mięty podrzyj w palcach. Wrzuć do miski razem z ciepłymi ziemniakami, polej dressingiem, wymieszaj i od razu podawaj.

> Wypróbuj także: 7 pomysłów na smaczne i szybkie dania na letni obiad w ogrodzie <

Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Wolfgang Schradt/Stockfood