Sałatka z ziemniaków i mięty z dressingiem musztardowym - prosty i pyszny przepis!
Sałatka z ziemniaków i mięty z dressingiem musztardowym
SKŁADNIKI:
- kilogram młodych, woskowych ziemniaków,
- ¹/³ szklanki oliwy extra virgin,
- 2 czerwone cebule,
- główka czosnku,
- duża garść listków mięty
NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- łyżeczka musztardy dijon,
- sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nagrzej piekarnik do 200ºC. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, osącz, ostudź i przekrój na pół. Na dno brytfanki wlej oliwę, wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut. Wrzuć ziemniaki, pokrojone w ósemki cebule i całe ząbki czosnku. Zamieszaj i piecz, aż się ziemniaki zrumienią – około 20 minut.
Zrób dressing: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja, dopraw solą i pieprzem. Listki mięty podrzyj w palcach. Wrzuć do miski razem z ciepłymi ziemniakami, polej dressingiem, wymieszaj i od razu podawaj.
> Wypróbuj także: 7 pomysłów na smaczne i szybkie dania na letni obiad w ogrodzie <
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Wolfgang Schradt/Stockfood