Sezon kurkowy w pełni. Korzystajmy z niego, dodając te urocze grzybki nawet do ryżu. Nadadzą mu wyjątkowego, leśnego posmaku. 

Składniki:

• ¾ szklanki ryżu do risotto
• 1 ¼ szklanki bulionu
• 2 łyżki masła + łyżka zimnego masła
• szalotka
• ½ szklanki białego, wytrawnego wina
• ząbek czosnku
• łyżka oliwy
• gałązka tymianku
• sól
• pieprz
• garść tartego parmezanu

{google_adsense}

Sposób przygotowania:

Szalotkę i czosnek posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła z oliwą, wrzuć szalotkę i zeszklij na średnim ogniu. Dodaj czosnek i ryż i wymieszaj dokładnie. Kiedy ryż się zeszkli zalej winem i mieszaj, aż cały płyn wyparuje. Zmniejsz ogień i wlej chochlę bulionu, dopraw szczyptą soli. Dodaj gałązkę tymianku i mieszaj, aż płyn wsiąknie w ryż. Powtarzaj kilkukrotnie. Wrzuć kurki, zalej ostatnią chochlą bulionu i mieszaj do uzyskania lekko rzadkiej, ale zwartej konsystencji. Zdejmij z ognia, usuń tymianek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj zimne masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj posypane parmezanem.

Matylda Rosłaniec 

zdjęcie: shutterstock.com