Pulpety, klopsiki, gołąbki

Przepisy kulinarne

Gołąbki z rzymskiej sałaty
Weź:

  • 2 rzymskie sałaty
  • pół kilo mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka natki kolendry
  • 2 gałązki mięty
  • dużą szczyptę anyżu
  • pół szklanki ryżu krótkoziarnistego
  • 2 jaja
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżkę oleju

na sos:

  • 6 pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj w misce z mięsem i drobno posiekanymi ziołami oraz anyżem. Ryż podgotuj 10 minut, osącz, dodaj do masy. Wbij jaja, dopraw i wyrób na gładko. Wybierz duże liście sałaty, blanszuj we wrzątku 3 minuty, wrzuć do zimnej wody, potem osusz. Nakładaj farsz na liście i zawijaj jak małe gołąbki. Zrób sos: pomidory sparz, obierz i posiekaj, wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw, dolej odrobinę wody i gotuj 10 minut. Gołąbki ułóż w naczyniu do zapiekania, polej sosem, tak by były przykryte – jeśli sosu zabraknie, dodaj wody – przykryj i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Można podać z pilawem.

Włoskie klopsiki z szałwią
Weź:

  • pół kilo mielonej cielęciny
  • 2 gałązki szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżkę oliwy
  • suchą bułkę
  • szklankę mleka
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki tartego parmezanu •olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Bułkę namocz w mleku, odciśnij i wrzuć do miski razem z mięsem. Dodaj drobno posiekaną szałwię, wyciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy. Dopraw i wymieszaj dokładnie. Na talerz wysyp bułkę tartą i parmezan, wymieszaj. Uformuj klopsiki, obtocz w bułce i serze, smaż na złoty kolor. Podawaj na gorąco z białym pieczywem i zieloną sałatą w sosie winegret. Jeśli chcesz klopsiki ładnie udekorować, weź garść dużych liści szałwii i usmaż je w tempurze.


Kuleczki z mięsa krabowego
Weź:

  • puszkę kukurydzy
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2-3 puszki mięsa krabowego (ok. 200 g)
  • 3 owoce marakui
  • sól i pieprz do smaku

Kukurydzę osącz, wrzuć do miksera razem z mascarpone, zmiksuj. Wymieszaj w misce z osączonym z zalewy mięsem kraba, dopraw i schłódż. Marakuje przekrój na pół, usuń łyżką ziarenka z miąższem. Do każdej połówki włóż kuleczkę uformowaną z krabowo-kukurydzianego farszu, na wierzch połóż łyżkę ziarenek marakui. Podawaj schłodzone.

Kuleczki z koziego sera
Weź:

  • 2 opakowania dość zwartego twarożku z koziego sera 
  • pęczek rzodkiewki
  • garść czarnych oliwek
  • 2 cebule dymki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • gałązkę kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Cebulki posiekaj, wymieszaj w misce z rozgniecionym i doprawionym twarożkiem. Uformuj małe kulki i włóż do lodówki na godzinę. Rzodkiewki zetrzyj na tarce, oliwki i zioła posiekaj. Kulki podziel na 3 części. Jedną obtocz w rzodkiewce, drugą w oliwkach, trzecią w ziołach. Podawaj schłodzone.


Klopsiki marokańskie
Weź:

  • 25 dkg mielonej wołowiny
  • 25 dkg mielonej jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku •łyżkę harissy
  • łyżeczkę nasion kopru włoskiego
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

na sos:

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 dymki 
  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • łyżkę harissy
  • sok z połowy cytryny

Nasiona kopru utłucz w moździerzu na proszek, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć do miski razem z mięsem, dodaj harissę, oliwę, przypraw i wymieszaj. Uformuj podłużne wałeczki i smaż na patelni grillowej lub normalnej, po 3 minuty z każdej strony. Podlej pół szklanki wody i duś kilka minut pod przykryciem. Zrób sos: dymki i natkę pietruszki drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i harissą. Zalej klopsiki, gotuj jeszcze dwie minuty i podawaj.

Placuszki z kaszki bulgur
Weź:

  • 2 marchewki
  • dużą czerwoną cebulę
  • ząbek czosnku
  • 100 g kaszki bulgur
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • jajo
  • łyżeczkę mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kaszkę zalej wodą i odstaw na pół godziny. Cebulę i marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekaj. Osącz dokładnie kaszkę, wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki. Jeśli masa nie będzie dość zwarta, dodaj jeszcze jedno jajo. Wyrób dokładnie i uformuj małe placuszki. Smaż na złoto z każdej strony. Podawaj na ciepło z sosem tzatziki albo jogurtem wymieszanym z dużą łyżką pasty sezamowej tahini, sokiem z cytryny i rozgniecionym ząbkiem czosnku.


Kuleczki z tuńczyka po tajsku
Weź:

  • pół kilo polędwicy z tuńczyka
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 2 cebulki dymki
  • dwucentymetrowy kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • łyżkę oleju sezamowego

Tuńczyka i cebulki (razem z zieleniną) drobno posiekaj i wymieszaj w misce. Z trawy cytrynowej usuń zewnętrzne, zdrewniałe warstwy łodygi. Z pozostałych części odetnij dolną, najjaśniejszą i drobniutko posiekaj. Dodaj do tuńczyka razem z sosem teriyaki, olejem sezamowym i startym na tarce imbirem. Wymieszaj dokładnie, uformuj kuleczki i wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj z sosem sojowym do skropienia.

Tekst: Stanisław Gieżyński, Cote Sud/Cote Maison/East News
Fotografie: Henri Del Olmo/Cote Sud/Cote Maison/East News

reklama