Płótna dawnych mistrzów to źródło niezwykłych inspiracji dla kucharza. Wypróbuj przepis na ptysie z kremem mascarpone prosto z pracowni niderlandzkiego mistrza.
Przepis na ptysie z pomarańczowym kremem mascarpone
WEŹ:
• 8 gotowych ptysi
• szklankę śmietanki kremówki
• 2 łyżki cukru
• szklankę serka mascarpone
• łyżkę startej skórki z pomarańczy
• łyżkę likieru grand marnier lub cointreau
• kilka kropli ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Wymieszaj z mascarpone i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i schłódź. Ptysie przekrój, napełnij masą (użyj rękawa cukierniczego), podawaj.
> Wypróbuj też: Ciasto bardzo czekoladowe - deser idealny na karnawał <
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Photocuisine/East News