Pyszne słodkości i ciasteczka na przyjęcie karnawałowe – przepisy na domowe rafaello, makaroniki i minibeziki
Przepisy kulinarneBiałe jak śnieżynki i niebiańsko pyszne. Idealne, by poczęstować nimi gości. Ciasteczka na przyjęcie smakują kawą, miodem, kokosem i cytrynową skórką. Minibeziki, makaroniki i domowe pralinki rafaello są proste w przygotowaniu, ale uważajcie… te słodkości wiodą na pokuszenie! Wypróbujcie nasze przepisy.
1. Przepis na miniciasteczka kokosowe/ kokosanki na domowe przyjęcie
Weź: •kostkę miękkiego masła •1 i ¾ szkl. mąki •szklankę cukru •po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody •cukier waniliowy •½ szklanki wiórków kokosowych
Do dekoracji: tabliczkę białej czekolady •łyżeczkę oleju kokosowego •wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Masło połącz z cukrami, proszkiem i sodą i rozcieraj łyżką w misce do połączenia. Dodaj mąkę i wiórki kokosowe. Zagnieć ciasto i ulep z niego trzy wałeczki o średnicy 1,5 cm, zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki. Potnij na jednocentymetrowe plasterki i układaj w dużych odstępach na blaszkach do pieczenia (ciastka bardzo urosną lub raczej się rozleją). Piecz w 180°C przez około 12 minut lub do czasu, aż ciastka się zezłocą. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Polej ostudzone ciasteczka i posyp wiórkami kokosowymi.
> Wpróbuj też przepisy na nasze ulubione ciasta i ciasteczka świąteczne – keks, ciasto korzenne i kolorowe pierniczki <
2. Kawowe minibeziki na imprezę sylwestrową
Weź: •2 duże białka •szczyptę soli •½ szklanki drobnego cukru do wypieków •łyżkę kawy rozpuszczalnej wymieszanej na pastę z ½ łyżeczki wody
Przygotowanie:
Białka ubij z solą na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru – masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec łyżką delikatnie wmieszaj w pianę pastę kawową. Włóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne małe kształty. Piecz, a właściwie susz, w temp. 100ºC przez mniej więcej godzinę lub do czasu, aż beziki będą chrupiące. Przechowuj w szczelnych pojemnikach, aby nie „łapały” wilgoci z powietrza.
3. Przepis na lukrowane pierniczki nie tylko na święta
Weź na lukier królewski: • 150 g cukru pudru •białko •½ łyżeczki soku z cytryny •szczyptę soli
Na pierniczki: •½ kg mąki •małe jajko •czubatą łyżkę przyprawy piernikowej •200 g miodu •150 g brązowego cukru •łyżkę powideł śliwkowych •łyżeczkę sody •kostkę masła
Przygotowanie:
Białko z cukrem ubijaj mikserem przez 10 minut na najwolniejszych obrotach, używając tzw. końcówki hakowej (do wyrabiania ciasta). Lukier ma się dobrze wymieszać i ustabilizować, a nie napowietrzyć (bąbelki powietrza przeszkadzają w precyzyjnym dekorowaniu). Pod koniec możesz dodać trochę soli i sok z cytryny. W kąpieli wodnej podgrzej miód, przyprawę, powidła i cukier, aż ten się rozpuści. Dodaj sodę i masło w kawałkach, wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajko, wymieszaj, przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godz. Po tym czasie wałkuj na grubość 3 mm, wycinaj malutkie kółeczka i piecz w 180ºC.
Ostudź i udekoruj. Włóż lukier do woreczka z odciętą końcówką (z jak najmniejszą dziurką). Zrób na ciasteczkach cieniutką obwódkę. Kiedy wyschnie, wlej do środka więcej lukru i rozprowadź go łyżeczką. Kiedy i on wyschnie, namaluj na nim lukrowe wzorki. Na koniec ozdób każde odrobiną jadalnej złotej folii (do kupienia w internetowych sklepach cukierniczych).
4. Przepis na włoskie ciasteczka Ricciarelli
Weź: •280 g mielonych migdałów (można zmielić w młynku płatki migdałowe) •200 g cukru pudru do obtoczenia •szczyptę proszku do pieczenia •skórkę otartą z 1 cytryny •2 łyżki soku z cytryny •2 białka z dużych jajek •szczyptę soli
Przygotowanie:
Ricciarelli to toskańska odmiana słynnych migdałowych ciasteczek Amaretti, w przeciwieństwie do nich nie są jednak chrupiące, lecz cięższe i lekko klejące w środku, a cytryna dodaje im świeżości i nieoczywistego aromatu. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj dokładnie wymieszany cukier z migdałami i proszkiem, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodaj sok oraz skórkę cytrynową.
Wstaw masę do lodówki na 2 godziny, żeby stężała. Mokrymi dłońmi lep z niej malutkie kuleczki i obtaczaj w cukrze pudrze. Ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 160-170ºC, w zależności od wielkości od 15 do 20 minut.
> Sprawdź, co podać do szampana. Przygotuj 8 pysznych, słodkich i słonych przystawek na jeden kęs, w sam raz do noworocznego toastu <
5. Przepis na makaroniki z nadzieniem miętowym na przyjęcie
Weź: •50 g białek (2 białka z małych jajek) •100 g cukru pudru •70 g drobniutko zmielonych migdałów (przesianych przez sitko) •szczyptę soli
Na nadzienie: •130 g białej czekolady •100 ml śmietanki 36% •½ łyżeczki ekstraktu miętowego
Przygotowanie:
Zrób nadzienie: śmietankę podgrzej (nie gotuj!), ściągnij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i ekstrakt. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszaj. Ostudź i wstaw do lodówki na noc, aby masa stężała. Zrób ciasteczka. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżka po łyżce dodaj 50 g cukru pudru, każdą wmiksowując idealnie w pianę, aż ta zrobi się błyszcząca. Resztę cukru wymieszaj z mielonymi migdałami i przesiej przez sito. Dodaj w trzech porcjach do białek, delikatnie mieszając silikonową szpatułką – ważny moment – do czasu, aż masa lekko się rozrzedzi i będzie spływać równo ze szpatułki. Przełóż masę do worka z uciętą końcówką i wyciskaj ciasteczka na papier do pieczenia. Jeśli chcesz mieć idealnie równe ciasteczka, podłóż pod papier wydrukowany szablon z kółeczkami o odpowiedniej średnicy. Uderz parę razy blachą o blat, by wygładzić powierzchnię ciasteczek i odstaw w suche miejsce na godzinę, by ciasteczka lekko z wierzchu obeschły. Piecz w 140ºC z termoobiegiem przez 15 min. Ostudź i przełóż nadzieniem miętowym.
6. Przepis na domowe pralinki Rafaello
Weź: •2 czubate łyżki masła •½ szklanki śmietanki kokosowej (lub śmietankę 30%) •½ szklanki cukru •2 łyżki śmietanki kremówki • szklankę mleka w proszku •½ szklanki pokruszonych drobno płatków kukurydzianych •parę kropli soku z cytryny •aromat kokosowy do ciast (opcjonalnie) •szklankę wiórków kokosowych •100 g migdałów bez skórki
Przygotowanie:
Migdały wysyp na blachę i piecz w temp 180ºC, aż się lekko zezłocą. W rondelku rozpuść masło, cukier i śmietankę kokosową. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Przelej do miski i ostudź, intensywnie mieszając. W międzyczasie dodaj 2 łyżki śmietanki kremówki i sok z cytryny. Kiedy masa będzie już ledwo ciepła, dodaj mleko w proszku i zmiksuj na gładko. Wstaw do lodówki na pół godziny, żeby masa stężała. Ochłodzoną wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Lep z masy kuleczki, w każdą wkładaj migdał i obtaczaj obficie w wiórkach kokosowych.
Wypróbuj też przepisy na:
ZDJĘCIA, STYLIZACJA I PRZEPISY:
KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL