Przepisy na letnie dania z morelami – owoce w zupie, sałatce, na pizzy i w koktajlu
Przepisy kulinarneMorele to owoce, które sprawdzą się nie tylko w deserach. Przyrządzimy z nich aromatyczną zupę, sałatkę, tartę oraz pizzę. Oto przepisy na dania z morelami i menu pięknym odcieniu lata.
Przepisy na dania z morelami:
1. Zupa z czerwonej soczewicy z morelami
Weź: •łyżeczkę masła •łyżkę oliwy •pół szklanki posiekanych suszonych moreli •2 świeże dojrzałe morele •ząbek czosnku •kłącze imbiru (kawałek wielkości 2 orzechów włoskich) •kawałek świeżego chili •łyżeczkę mielonego kuminu •łyżeczkę mielonych ziaren kolendry •½ szklanki czerwonej soczewicy •3 szklanki wrzątku •szalotkę i łyżkę oleju •pomidora malinowego (obranego i pokrojonego w kostkę) •sól, pieprz, sok z cytryny •grzanki •świeżą kolendrę
Przygotowanie:
Kłącze imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok i odstaw. W garnku rozgrzej oliwę i masło, dodaj wiórki imbirowe, posiekane chili, mielony kumin i kolendrę, smaż przez chwilę, dodaj posiekany czosnek i suszone morele. Smaż przez minutę, dodaj pokrojone w kostkę świeże morele, smaż kolejne 2 minuty, dodaj soczewicę, łyżeczkę soli i zalej 3 szklankami wrzątku. Gotuj do czasu, aż ziarenka soczewicy zaczną się rozpadać.
W tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną szalotkę. Po wyjęciu szalotki na tym samym tłuszczu smaż pomidora, aż otrzymasz gęsty sos. Dodaj sos wraz ze smażoną szalotką i pozostawionym sokiem z imbiru do zupy, wszystko zblenduj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawaj z grzankami i posiekaną kolendrą.
2. Przepis na pizzę z morelami i rukolą
Weź na zaczyn: •½ łyżeczki świeżych drożdży •ćwierć szklanki ciepłej wody •¹/3 łyżeczki cukru •2 łyżki mąki
Składniki wymieszaj w większej misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut (zaczyn powinien podwoić swoją objętość).
Weź na ciasto: •po ¼ szklanki mąki zwykłej i razowej (drobno mielonej) •½ łyżeczki soli•3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo: •3 morele (pokrojone w ósemki) •garść liści rukoli •duża szalotka (pokrojona w plasterki) •świeże gałązki tymianku, szałwii i rozmarynu •70 g twardego sera typu parmezan (startego) •70 g miękkiego koziego sera (w malutkich kawałkach) •suszone oregano • świeżo mielony pieprz •oliwa z oliwek
Na sos: •łyżka masła •łyżka oliwy z oliwek •mały ząbek czosnku •parę gałązek szałwii, rozmarynu i tymianku •50 g serowej rolady koziej •150 g kwaśnej śmietany 18% •sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzej masło i oliwę, dodaj posiekane zioła i smaż przez minutę, dodaj posiekany czosnek, smaż kolejną minutę, zdejmij z ognia i dodaj roztarty ze śmietaną ser, dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Do zaczynu wsyp mąkę, sól i dwie łyżki oliwy, zagnieć miękkie, ale nieklejące się do rąk ciasto, pozostałą oliwą wysmaruj miskę, włóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C wraz z blachą do pizzy. Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, gorącą blachę posmaruj oliwą, wyłóż na nią ciasto, posmaruj ostudzonym sosem, wyłóż na pizzę wszystkie składniki oprócz rukoli, posyp obficie serami oraz oregano i pieprzem. Piecz, aż ciasto i sery się zarumienią. Pizzę podawaj z liśćmi rukoli, polaną oliwą z oliwek.
3. Przepis na sałatkę tabbouleh z kaszy jaglanej z morelami
Weź: •½ szklanki suchej kaszy jaglanej • łyżeczkę masła •½ łyżeczki soli •łyżkę oliwy z oliwek •½ ząbka czosnku •2 zielone łodygi selera naciowego •2 łyżki małych jasnych rodzynek •garść orzechów nerkowca + olej do smażenia •½ awokado •2 dojrzałe morele + 2 suszone + łyżeczka oleju + łyżka miodu •½ małego ogórka szklarniowego •posiekana natka i mięta •sól, pieprz, sok z limonki i miód (do smaku)
Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem roztop masło, dodaj kaszę i praż do czasu, aż wchłonie cały tłuszcz, dodaj sól i zalej wrzątkiem. Doprowadź do wrzenia, zamieszaj, zmniejsz gaz do minimum (kasza nie może bulgotać, ma lekko „pyrkać”), przykryj pokrywką i gotuj (bez mieszania) do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Kaszę ostudź i rozbij widelcem na ziarna.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekane łodygi selera (wraz z liśćmi) oraz posiekany czosnek, smaż przez 2 minuty, dodaj rodzynki i smaż kolejne 2 minuty. Wsyp na patelnię kaszę i smaż jeszcze chwilkę. Przełóż wszystko do miski. W malutkim rondelku rozgrzej olej i usmaż w głębokim tłuszczu orzechy na złoty kolor. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj łyżkę miodu i posiekane suszone morele, smaż minutę, wsyp pokrojone w szesnastki świeże morele i smaż kolejne 2 minuty. Dosyp na patelnię kaszę, dokładnie wymieszaj i przełóż wszystko do miski. Lekko ostudź, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka ze skórką, awokado oraz dużą ilość natki i mięty. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i ewentualnie dodatkowym miodem. Przykryj i odstaw na co najmniej pół godziny, by smaki się połączyły.
4. Migdałowa tarta z morelami i lodami
Weź na ciasto: •½ kostki miękkiego masła •2 łyżki kwaśnej śmietany •½ łyżeczki proszku do pieczenia •cukier waniliowy •2 łyżki cukru •szklankę mąki •otartą skórkę z 2 pomarańczy
Wymieszaj masło ze śmietaną, skórką i cukrami, dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieć ciasto (nie może się kleić do rąk). Włóż do lodówki na ½ godziny.
Na nadzienie: •2 łyżki masła •4 łyżki cukru •czubatą łyżkę mąki •2 łyżki mleka •parę kropel olejku pomarańczowego •6-8 łyżek pokruszonych drobno płatków migdałowych
Na suchej patelni upraż migdały na złoty kolor. W rondelku roztop masło, dodaj cukier, mąkę, olejek i mleko. Kiedy się zagotują, dodaj płatki migdałowe i wymieszaj. Na podpieczone blaty wyłóż przygotowaną masę i równomiernie rozprowadź.
Dodatkowo: •12-15 moreli •4 łyżki konfitury morelowej •sok z ½ pomarańczy •kostka lodów śmietankowych •cukier puder
Przygotowanie:
Jedną morelę zmiksuj na purée i zblenduj z lodami śmietankowymi, wstaw do zamrażalnika. Resztą owoców pokrój w kawałki i rozłóż na nadzieniu. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz kolejne 30-40 minut do czasu, aż morele się zarumienią. Konfiturę morelową zagotuj w rondelku z sokiem z pomarańczy i posmaruj nią jeszcze ciepłe ciasto. Podawaj oprószone cukrem pudrem z gałką lodów morelowych.
5. Przepis letni deser – pieczone morele z kozim serem i pistacjami
Weź: •10 soczystych moreli •100 g kremowego koziego serka •łyżeczkę masła • 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu •świeże gałązki tymianku •świeżo mielony pieprz •garść niesolonych orzechów pistacjowych •płatki jadalnych kwiatów (np. bławatka lub nagietka)
Przygotowanie:
Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Posmaruj roztopionym masłem owoce i naczynie do zapiekania. Ułóż morele miąższem do góry, polej syropem z agawy, posyp tymiankiem i zapiekaj 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C z włączoną funkcją grilla.
Serek kozi włóż do szprycy, wyjmij na chwilę morele, udekoruj rozetkami z sera i wstaw znów do piekarnika do czasu, aż ser się lekko rozpuści. Podawaj ciepłe, posypane pokruszonymi prażonymi pistacjami, świeżo mielonym pieprzem i polane zapieczonym sokiem, który wypłynął podczas pieczenia. Posyp płatkami kwiatów.
6. Przepis na letni koktajl – pyszne smoothie z mango i moreli
Weź: •4 dojrzałe, miękkie i 2 twardsze morele •duże dojrzałe mango •3 pomarańcze (najlepiej czerwone) •3-4 kostki lodu •(ewentualnie) miód i sok z cytryny
Przygotowanie:
Z pomarańczy wyciśnij sok, mango i morele pokrój w drobne kawałki, zblenduj wszystko z lodem na gładkie smoothie. Jeśli będzie za gęste, wlej odrobinę wody. Aby smak był bardziej wyrazisty, można dodać odrobinę miodu i soku z cytryny.
Wybróbuj też sprawdzone przepisy:
Zdjęcia, stylizacja i przepisy:
Kinga Błaszczyk–Wójcicka/ Greenmorning.pl