przepisy na dania z jajkami na Wielkanoc

Przepisy na dania z jajkami na Wielkanoc – od przekąsek aż po pyszny deser. Bez nich świąteczny obiad się nie uda!

Przepisy kulinarne

Jajka faszerowane, sadzone, na twardo, kolorowane sokiem z buraka. Są wszędzie – i w zupie, i w deserze. Bez nich świąteczny obiad się nie uda! Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na potrawy wielkanocne z jajkami.

reklama
przepisy na śniadanie wielkanocne


1. Przepisy na śniadanie wielkanocne – omlet z przepiórczymi jajkami

Weź: •5 jajek kurzych •5 jajek przepiórczych do dekoracji •2 łyżki oliwy •40 g startego parmezanu •garść posiekanych liści bazylii •7-8 główek brukselki •¼ czerwonej papryki •¼ żółtej papryki •sól, pieprz •2 łyżki posiekanego szczypiorku •kiełki buraka

Przygotowanie:

Brukselkę obierz i pokrój w plastry. Na głęboką patelnię wlej oliwę i podgrzej. Dodaj brukselkę, podsmaż chwilę z obydwu stron (odłóż kilka listków do dekoracji), dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze około minuty. Jajka wybij do miski i roztrzep, dodaj starty parmezan, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i wlej na patelnię do podsmażonych warzyw. Na wierzchu ułóż ugotowane i obrane jaja przepiórcze. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu około 10 minut, do czasu, aż masa się zetnie. Omlet przełóż na półmisek, udekoruj listkami brukselki, szczypiorkiem i kiełkami. Do omleta możesz podać jogurt naturalny doprawiony solą i pieprzem.

różowe jajka faszerowane awokado


2. Różowe jajka faszerowane awokado

Weź: •4 jajka ugotowane na twardo •duże dojrzałe awokado •łyżkę posiekanego szczypiorku •2-3 rzodkiewki •łyżkę jogurtu greckiego lub majonezu •łyżkę soku z cytryny •2 buraki •3 łyżeczki octu • litr wody •2 listki laurowe •sól, pieprz •kilka listków ulubionej sałaty i kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

Buraki obierz, pokrój drobno. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ocet, sól, pieprz i listki laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Jajka obierz i włóż do jeszcze lekko ciepłego wywaru z buraków na około 30 minut. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół i ułóż na półmisku.

Obrane awokado skrop sokiem z cytryny i zblenduj z łyżką jogurtu greckiego lub majonezu na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masą z awokado napełnij połówki jajek (w tym celu możesz użyć rękawa cukierniczego). Udekoruj pokrojoną rzodkiewką, listkami sałaty, kiełkami, posyp szczypiorkiem. W opcji bez awokado różowe jajka możesz udekorować samym majonezem, rzodkiewką, szczypiorkiem i kiełkami.

Wypróbuj również przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne – świąteczny pasztet, białą kiełbasę i chrzanówkę
 

sałatka na wielkanoc


3. Sałatka na Wielkanoc z hummusem i jajkiem przepiórczym

Weź: •dojrzałe awokado •3-4 rzodkiewki •kilka pomidorków koktajlowych •małą cebulę •3 jajka przepiórcze •3-4 rodzaje dowolnych kiełków (np. rzodkiewki, rzeżuchy, buraka) •kilka małych listków sałaty •oliwę •½ łyżeczki miodu •sok z cytryny •sól • pieprz •sezam

Na hummus: •2 szkl. ugotowanej ciecierzycy lub gotowej z puszki •2 małe buraki •½ łyżki soku z cytryny •1/3 szkl. oliwy •ząbek czosnku •3 łyżki pasty tahini •2 łyżeczki kuminu •łyżeczkę mielonej kurkumy

Przygotowanie:

Sałatka: Ułóż na części półmiska kiełki, obrane i pokrojone w plastry awokado, pokrojoną cebulkę, rzodkiewkę i pomidorki. Oliwę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj i polej sałatkę. Udekoruj jajkami przepiórczymi. Obok sałatki wyłóż hummus. Posyp uprażonym sezamem.

Hummus: w blenderze umieść ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, kumin, pastę tahini. Miksuj, dodając stopniowo oliwę, aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj łyżeczkę mielonej kurkumy, wymieszaj. Do drugiej dodaj pokrojone upieczone buraki i zmiksuj na gładką masę.

zupa na wielkanoc


4. Przepisy na Wielkanoc – zupa z jabłek, ziemniaków i chrzanu

Weź: •400 g słodko-kwaśnych jabłek •3-4 ziemniaki •3 łyżki masła •750 ml wywaru z warzyw •200 ml śmietanki 30% •2 cebulki szalotki •łyżkę startego chrzanu •2 jajka ugotowane na twardo •½ szklanki soku z buraka •sól •pieprz •kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

Jabłka, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej masło, wrzuć cebulę i ziemniaki, podsmaż chwilę, dodaj jabłka. Całość smaż 2-3 minuty. Dolej wywar i gotuj około 20 min na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksuj, dodaj śmietanę i chrzan, wymieszaj. Podgrzej, dopraw do smaku solą i pieprzem. ¼ ilości zupy odlej do drugiego garnka i zmieszaj z sokiem z buraka. Gorącą jasną zupę rozlej do talerzy. Udekoruj zupą z burakiem, jajkiem i kiełkami.

Zobacz też: Co podać na śniadanie wielkanocne? 5 przepisów na dania z jajkami w nowoczesnej odsłonie

kotlety jaglano jajeczne


5. Dania na Wielkanoc – kotlety jaglano-jajeczne z sosem jogurtowym z buraka

Weź: •4 jajka ugotowane na twardo •jajko surowe •łyżkę bułki tartej •¹/3 szkl. kaszy jaglanej •po ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku i koperku •cebulę •1 szkl. mleka •½ szkl. wody •2 łyżki startego wyrazistego sera żółtego •łyżkę posiekanej rzodkiewki •masło klarowane do smażenia •sól •pieprz

Na sos jogurtowy: •5 łyżek jogurtu naturalnego •2 łyżki soku z buraka •łyżkę startego chrzanu •łyżeczkę soku z cytryny • sól, pieprz, rzeżuchę

Przygotowanie:

Kaszę opłucz, zalej ½ szkl. wody, dodaj mleko i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 min. Jajka obierz i posiekaj. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj jajka, posiekaną cebulę, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i starty ser. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj nieduże kotlety, obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło, smaż kotlety na złoty kolor. Zrób sos: jogurt wymieszaj z sokiem z buraka, chrzanem, cytryną. Dopraw solą, pieprzem, posyp rzeżuchą. Kotlety podawaj z gotowaną marchewką, ziemniakami, sadzonym jajkiem przepiórczym.
 

babeczki na wielkanoc

6. Babeczki z kremem cytrynowym

Weź na 30 sztuk: •1¼ szklanki mąki tortowej •100 g zimnego masła •5 łyżek cukru pudru •3 żółtka •szczyptę soli •masło do posmarowania foremek na babeczki

Na krem cytrynowy: •¾ szkl. soku z cytryny •¾ szkl. cukru •¾ szkl. wody •4 łyżeczki startej skórki z cytryny eko •2 łyżki mąki ziemniaczanej •100 g masła •4 żółtka •całe jajko

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodaj posiekane masło. Rozetrzyj masło z mąką na drobną kruszonkę (możesz użyć miksera). Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę. Schłodzone ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na około 4 mm. Wytnij krążki i wyłóż nimi posmarowane masłem foremki na babeczki. Piecz w temperaturze 180ºC (góra-dół) około 15 min, na złoty kolor. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremek.

Zrób krem: w garnku wymieszaj sok z cytryny, skórkę cytrynową, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj wszystko na małym ogniu, do uzyskania kisielu. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając, dodawaj po kawałku masło oraz po kolei żółtka. Na końcu dodaj całe jajko. Zagotuj. Masę przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia delikatnie zmiksuj i napełnij nią babeczki, udekoruj malutkimi bezikami.

Wypróbuj też nasze przepisy:

Zdjęcia i przepisy: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Stylizacja: Anna Simon