

Przepisy na dania z gruszkami – flammkuchen, tarta, sałatka z serem pleśniowym, gruszki zapiekane z serem kozim
Przepisy kulinarneGruszka choć jest słodka jak miód, lubi się z pieprzem, cebulą i ostrym serem. Dobrze też razem wyglądają na talerzu! Wypróbuj najlepsze przepisy na dania z gruszkami: chutney, flammkuchen, pyszną tartę, sałatkę z gruszką i serem pleśniowym czy gruszki zapiekane z kozim serem.

Najlepsze przepisy na dania z gruszkami:
1. Przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym
Weź: •2 gruszki •2 figi •kilka ciemnych winogron •różowy grejpfrut •cebulę •garść orzechów włoskich •garść liści (roszponki, rukoli, sałaty) •60 g sera pleśniowego
Na sos: •4 łyżki oleju, np. rzepakowego •2 łyżki soku z cytryny •łyżeczkę miodu •łyżeczkę octu z jabłek •½ łyżeczki słodkiej musztardy •sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystko dobrze wymieszaj. Na talerzu albo tacy ułóż pokrojoną sałatę, na niej pokrojone gruszki, cebulkę, figi, winogrona i grejpfrut. Polej sosem, posyp serem i orzechami.

2. Pomysły na dania z gruszkami – alzacka tarta Flammkuchen z gruszkami
Weź: •szklankę mąki •2 łyżki oleju •½ szkl. lekko ciepłej wody •szczyptę soli •200 g gęstej słodkiej śmietany (36% lub crème fraîche) •żółtko •2-3 figi •2 gruszki •2 czerwone cebule •ser pleśniowy •garść pokrojonych orzechów •garść świeżego tymianku
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, wody i soli zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosyp ciut więcej mąki. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj cienko na całą powierzchnię. Piekarnik rozgrzej do 250° C. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i posmaruj nią ciasto. Ułóż pokrojone cebulkę, gruszki i figi. Posyp serem, tymiankiem i orzechami. Piecz 15-20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.

3. Przepis na gruszki zapiekane z kozim serem
Weź: •łyżeczkę przyprawy do piernika •łyżeczkę kminku •laskę cynamonu •cytrynę •2 szklanki cukru • 4 duże twarde dojrzałe gruszki
Na nadzienie: •150-200 g koziego sera do zapiekania •łyżeczkę posiekanego czerwonego pieprzu •szczyptę mielonego czarnego pieprzu •2 łyżki posiekanej natki •pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Gruszki przygotuj dzień wcześniej. Litr wody zagotuj, dodaj przyprawy, sok z cytryny i cukier. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Gruszki umyj (nie obieraj), przekrój na pół i wykrój gniazda. Pokrop sokiem z cytryny, włóż do syropu i gotuj kolejne 10 min. Ostudź, przykryj i wstaw do lodówki na noc. Odsączone z syropu gruszki wypełnij serem lekko zmieszanym z odrobiną czarnego pieprzu, natką, czerwonym pieprzem i orzechami. Piecz około 20 min w 180°C.
Bakłażan faszerowany kuskusem i kozim serem, sałatka, tarta z pomidorami, zupa i pyszny deser z malinami. Wypróbuj nasze ulubione przepisy na dania z kozim serem. Zobacz też, jak efektownie można je podać i jak udekorować stół, by potrawy smakowały jeszcze lepiej!

4. Pomysły na dania z gruszkami – tarta z gruszkami i orzechami włoskimi
Weź: •opakowanie ciasta francuskiego •4 małe gruszki •100-150 g serka śmietankowego (możesz go pomieszać z kozią roladą kremową) •żółtko •garść posiekanych orzechów włoskich •2 łyżki miodu •cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Serek wymieszaj z żółtkiem. Gruszki podziel na pół, wykrój gniazda i pokrój na ładne plastry. Ciasto pokrój na kwadraty, na środku każdego połóż łyżkę serka, ułóż pokrojoną gruszkę, zostawiając ok. 1,5 cm ciasta na bokach. Polej miodem i posyp orzechami. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku na złoty kolor. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

5. Przepis na chutney z gruszkami, morelami i imbirem
Weź: •4 gruszki •4 suszone morele •1-2 plasterki imbiru •małą cebulę• 3 kopiaste łyżki cukru •mały kieliszek octu jabłkowego •¾ szklanki soku gruszkowego lub jabłkowego •sól do smaku
Przygotowanie:
Morele, imbir, cebulę i obrane gruszki pokrój drobno. Do garnka wsyp cukier, poczekaj, aż się rozpuści i będzie miał złoty kolor. Uważaj, żeby się nie przypalił. Dodaj cebulę, imbir, morele. Mieszaj, żeby się nie przypaliło, dodaj gruszki, wymieszaj. Wlej ocet i sok. Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 min, posól. Podawaj z deską serów, winogronami, orzechami i pokrojoną na kawałki gruszką.

6. Orzeźwiające prosecco z gruszką
Weź: •butelkę prosecco •4 plastry gruszki• 4 łyżki likieru lub po prostu dobrego soku z gruszki
Przygotowanie:
Plaster gruszki włóż do kieliszka, dodaj łyżkę likieru i uzupełnij prosecco.
Szukasz ciekawych pomysłów na pyszne drinki? Sprawdź przepisy na różowy koktajl z tymiankiem, koktajl z granatem oraz koktajl grejpfrutowy z rozmarynem.
Wybróbuj też nasze najlepsze przepisy na:
- pyszne słodkości i ciasteczka na przyjęcie,
- rozgrzewające dania z kurkumą, goździkami i chili,
- dania z rabarbarem na słodko i na słono,
- lekki lunch z sałatą i pieczonymi warzywami,
- lekki obiad – burratę w kremowym pesto i makaron z cukinii z krewetkami.
Zdjęcia, stylizacja i opracowanie:
Anna Simon, Kinga Błaszczyk-Wójcicka/ Greenmorning.pl